Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
Το μήνυμα της ανατροπής του Μνημονίου, του κεντρικοπολιτικούχρώματος των επικείμενων εκλογών και της ενθάρρυνσης των συνεργασιώνστοπλαίσιο αυτής ακριβώς της πολιτικής έστειλε από την Καβάλα ο πρόεδροςτου ΣΥΝκαι του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος βρέθηκε στη γειτονική πόλητηΔευτέρα για ναεπισκεφθεί το εργοστάσιοKavalaOil και το μουσείο των καπνεργατών όπου και έγινε επίτιμο μέλοςτουΙνστιτούτου Κοινωνικών Κινημάτων. Το απόγευμα της ίδιας μέρας παρέστηστηνπεριφερειακή συνάντηση των νομαρχιακών επιτροπών του Συνασπισμού τηςΠεριφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, έδωσε το γενικό τόνο τωνεκλογών,θέτοντας τους δύο κεντρικούς άξονες των αναμετρήσεων, αλλά κυρίωςάκουσε τουςπροβληματισμούς και τα προβλήματα των τοπικών επιτροπών σχηματίζονταςμιαεικόνα για την πορεία των συνδυασμών στην ευρύτερη περιοχή μας.
Εκεί, στο στέκι της νέας πόλης, τη διατηρητέα καπναποθήκηστο κέντρο της Καβάλας, που διαμόρφωσε εσωτερικά και διαχειρίζεται η ΝΕΚαβάλας, το «Ε» εντόπισε τον πρόεδρο του ΣΥΝ και του απηύθυνε ερωτήσειςσχετικάμε τις προθέσεις συνεργασίας σε δήμους και περιφέρειες, το πώςδιαμορφώνεταιιδεολογικά, πολιτικά και κινηματικά η εσωτερική κατάσταση του ΣΥΡΙΖΑμετά τηναποχώρηση των 4 και πώς προβλέπει την επόμενη μέρα των εκλογών για τουςπολίτεςπου καλούνται για πρώτη φορά στις κάλπες μετά την επιβολή των όρων τουΜνημονίου και της τρόικας.
ΣΥΝεργασίες στηλογική της σύγκρουσης με την κυβερνητική πολιτική και το Μνημόνιο
«Οι εκλογές αυτές για μας δεν έχουν τόσο χαρακτήρα τοπικόόσο κεντρικοπολιτικό στη μάχη των Περιφερειών, εν μέσω έντονηςκοινωνικήςαναστάτωσης από την κυβερνητικήπολιτική, μνημόνιο και ΔΝΤ. Αυτοδιοικητικό χρώμα υπάρχει πάντα στιςδικές μαςδημοτικές κινήσεις και θα εμπλουτιστεί και από διεργασίες ώστε τασχήματα πουθα στηρίξουμε να αποτελέσουν αξιόπιστη εναλλακτική επιλογή για όσουςενεργούςπροοδευτικούς πολίτες που θέλουν να καταδικάσουν με την ψήφο τους τηνκυβερνητική πολιτική, αυτή που καταδίκασε, υποθήκευσε το μέλλον αυτούτουτόπου», δήλωσε αρχικά ο κ. Τσίπρας, δίνοντας τον τόνο των επικείμενωνεκλογώνγια το ΣΥΝ και το ΣΥΡΙΖΑ.
Κληθείς από το «Ε» να σχολιάσει το «παράδειγμα Ανταμπούφη»,τη στήριξη δηλαδή κοινού υποψηφίου από τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και τηςΔημοκρατικής Αριστεράς και κατά πόσο είναι στις προθέσεις του κόμματοςναενθαρρύνει τέτοιες συνεργασίες, ο Αλέξης Τσίπρας αρχικά διευκρίνισε ότιη στρατηγικήτων επικείμενων εκλογών διέπεται από δύο άξονες: α. την ευρύτερη δυνατήσυνεργασία των δυνάμεων της Αριστεράς και β. τη διεύρυνση της απήχησήςτουΣΥΡΙΖΑ στο χώρο της σοσιαλιστικής αριστεράς, στους δυσαρεστημένουςδηλαδήψηφοφόρους του κυβερνώντος κόμματος, πάντα στη λογική της μετωπικήςσύγκρουσηςμε την νεοφιλελεύθερη αντίληψη του Μνημονίου και τις επιταγές τηςτρόικας, τηςΕΕ και της ΕΚΤ. Εξηγώντας προλογικά αυτό, απάντησε: «Οποιαδήποτεσυνεργασίαέχει αυτό το ρητά διατυπωμένο στόχο είναι για μας θετική και θεμιτή,στο βαθμόπου αυτή συνδυάζεται με κινηματικές δράσεις και εμπειρίες χρόνων στοεπίπεδοτης Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σε πρόσωπα που μπορεί να εμπεριέχουν στηδράσητους και στη ευρύτερη απήχηση της προσωπικότητάς τους αυτό τοσυμβολισμό είναιθετικό κι εμείς θα στηρίξουμε αυτές τις προσπάθειες».
«Τώρα φαίνονται οιαιτίες της ρήξης με τους πρώην συντρόφους μας»
Ωστόσο, την εικόνα αυτή των επιτυχημένων συνεργασιών σεπεριφερειακό επίπεδο έφερε σε αντιδιαστολή με τη δυναμική συνεργασίαςσεκεντρικό επίπεδο, καθώς, όπως επεσήμανε: «Σε κεντρικό επίπεδο ΔΥΣΤΥΧΩΣδεδιαφαίνεται ευρύτερη δυνατή συνεργασία με τις δυνάμεις των πρώηνσυντρόφων μαςπου αποχώρησαν, ακριβώς γιατί η κεντρική τους επιλογή φαίνεται να είναιηαποπολιτικοποίηση των δημοτικών- περιφερειακών εκλογών, αυτό δηλαδή πουεπιθυμεί η κυβέρνηση. Να αποπολιτικοποιηθούνε οι εκλογές να δοθείσυγχωροχάρτιστις πολιτικές εκείνες που μας οδήγησαν στο ΔΝΤ». Λέγοντας ότι: «Εμείςσυγχωροχάρτι δε θα δώσουμε», άφησε να διαφανεί το ανοιχτό πλέον ρήγμαμε τιςδυνάμεις της Δημοκρατικής Αριστεράς, στάση που ξεκαθάρισε και στησυνέχειαπροσθέτοντας: «κατά τη γνώμη μου, είναι πέρα από τη λογική στουςμεγάλουςδήμους της χώρας, εκεί όπου υπάρχει ούτως ή άλλως κεντρικοπολιτικήσηματοδότησηη Αριστερά να τείνει χείρα βοηθείας στο κυβερνών κόμμα και μάλιστα στηνπιοεπαχθή περίοδο της διακυβέρνησής του».
Και με νόημα τελικά συμπλήρωσε ότι: «Ίσως τώρα να φαίνονταιοι πραγματικές αιτίες αυτής της ρήξης που ως πρόσχημα είχε στοπροηγούμενοσυνέδριό μας τη δήθεν ασφυξία των συντρόφων μας στη συνεργασία τουΣΥΡΙΖΑ.Πραγματική αιτία είναι ότι από καιρό ήταν προσανατολισμένοι σε μία άλληστρατηγική, στρατηγική προσέγγισης μιας εκσυγχρονιστικήςσοσιαλφιλελεύθερηςπολιτικής, η οποία κατά τη δική μας εκτίμηση καμία σχέση δε μπορεί ναέχει μετην Αριστερά».
Παρόλα αυτά, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, απέναντι στην άποψη πουτους θέλει να «αφήνονται στις ορέξεις των συνιστωσών υιοθετώντας έναπιοαντιδραστικό-επαναστατικό προφίλ, υπεραμύνθηκε των θέσεων του κόμματοςκαι τηνεμμονής προς αυτές, σημειώνοντας ότι: «η αποχώρηση των 4 δεν επέφερεκαμίαιδεολογική αλλαγή, ο ΣΥΝ εδώ και πάρα πολλά χρόνια πορεύεται σταθεράπροσανατολισμένος σε αξίες και παρακολουθώντας τις κοινωνικέςδιεργασίεςριζοσπαστικοποιείται όλα αυτά τα χρόνια. Αυτοί οι οποίοι φαίνεται ναμετασχηματίζουν άποψη και στάση είναι όλοι όσοι πορεύτηκαν για χρόνιαστιςγραμμές της Ανανεωτικής και Ριζοσπαστικής Αριστεράς και εσχάτωςανακαλύπτουνότι πρέπει να αλλάξουν μετερίζι και να συναντηθούνε με τις δυνάμεις τηςεξουσίας.Εμείς είμαστε σταθεροί στην κατεύθυνση και το βηματισμό μας».
«Η οικονομίαταλανίζεται σ’ ένα φαύλο κύκλο ελλειμμάτων και χρεών»
Στο μέτωπο της Οικονομίας ο κ. Τσίπρας μίλησε για ‘φάσειςκαι αντιφάσεις’ της κυβέρνησης, για καταστροφική επιλογή προσφυγής στοΔΝΤ, γιαπορεία επιδείνωσης της θέσης των χαμηλών εισοδημάτων και τωνεργαζομένων καιαντέστρεψε τον «ενάρετο κύκλο» της Οικονομίας που χρησιμοποίησε ο κ.Προβόπουλος σε φαύλο κύκλο χρεών και ελλειμμάτων, «είναι φαύλος κύκλοςτουελλείμματος και του χρέους που θα δημιουργήσουνε με τη σειρά τους μίαπεριοριστική πολιτική η οποία θα προκαλέσει αύξηση της ανεργίας, μείωσητηςκατανάλωσης και κατ’ επέκταση νέα ελλείμματα και νέα χρέη. Είναιδυστυχώς έναςφαύλος κύκλος περιδίνησης και αν δεν υπάρξει μία πρωτοβουλία τηςελληνικήςκοινωνίας, του ελληνικού λαού να αντιδράσει, να εξεγερθεί απέναντι σ’αυτή τηνπροοπτική, δυστυχώς το μέλλον ιδιαίτερα για τις νέες γενιές είναιδυσοίωνο.Μόνη προοπτική για μας είναι η προοπτική ανατροπής του Μνημονίου καιαυτής τηςπολιτικής».