Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 Στα συγγραφικά ίχνη του Τηλέμαχου Αλαβέρα

Στα συγγραφικά ίχνη του Τηλέμαχου Αλαβέρα

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
Επιστολή του φιλόλογου- συγγραφέα Θανάση Μουσόπουλου και μακρόχρονουσυνεργάτη του ΕΜΠΡΟΣ με την προσφώνηση «αγαπητοί φίλοι» έφτασε σταγραφεία τηςεφημερίδας μας. Μέσα σε λίγες και λιτές γραμμές ο Θανάσης Μουσόπουλος,μεαφορμή τη συνταξιοδότησή του, ευχαριστεί την κοινωνία και τα μέσαενημέρωσηςτης Ξάνθης που ανταποκρίθηκαν καθόλη τη διάρκεια της επαγγελματικής τουπαρουσίας στη δική του συνεισφορά στα Γράμματα και τον πολιτισμό τηςΘράκης μετοποθετήσεις, παρεμβάσεις, φιλολογικές εργασίες, δοκίμια και ποιήματα.Παράλληλα, ενημερώνει ότι μετέφερε το γραφείο του σε νέο χώρο στην οδόΑνατολικής Θράκης 30, 3ος όροφος, όπου δέχεταιφίλους καισυνεργάτες. Με την ευκαιρία, προσφέρει στο «Ε» μία πρόσφατη φιλολογικήεργασίατου για το βορειοθρακιώτη δημιουργό Τηλέμαχο Αλαβέρα, με τη ζωή, τοέργο και τοστοχασμό του οποίου ασχολήθηκε, μιας και είναι γνωστό ότι ο ΘανάσηςΜουσόπουλοςμέσα από την εντρύφησή τους στην τοπική ιστορία και παράδοση ανά τουςαιώνεςεντοπίζει και αναδεικνύει όλα εκείνα τα αξιοσημείωτα χαρακτηριστικάγεγονότων,συγκυριών και προσωπικοτήτων που συνθέτουν το μωσαϊκό του θρακιώτικουπολιτισμού.
 
Τηλέμαχος Αλαβέρας (1926- 2007) Ένας καινοτόμοςβορειοθρακιώτηςλογοτέχνης
«Ο Τηλέμαχος Αλαβέρας γεννήθηκε στη Φιλιππούπολη στις 30 Σεπτεμβρίου1926 και την επόμενη χρονιά οικογενειακώς έρχονται στη Θεσσαλονίκη.Επανεκδίδοντας το 1980 σε ηλικία 55 χρονών την εργασία του προγόνου τουΓεωργίου Τσουκαλά νομίζω ότι ‘εξοφλά’ ένα χρέος προς τις ρίζες του – ανκαιμελετώντας τα κείμενα του συναντούμε άμεσες ή έμμεσες αναφορές στογενέθλιοτόπο και στη Θράκη γενικότερα.
Μ’ αυτή την οπτική καταπιανόμαστε με τη σημαντική αυτή συμβολή στηθρακογνωσία»
Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του ο Θανάσης Μουσόπουλος κάνει μίασύντομη παρουσίαση του βιβλίου του Γ. Τσουκαλά για τη Φιλιππούπολη  και στη συνέχειααναφέρεται στην καλλιτεχνικήστόχευση και πεζογραφία του Τηλέμαχου Αλαβέρα, την οποία χωρίζει σε δύοφάσεις,ενώ σε σημεία του έργου υπάρχουν παρεμβολές και διάλογοι από τηνπροσωπικήγνωριμία και αμοιβαία εκτίμηση του συγγραφέα του βιβλίου με τονΤηλέμαχοΑλαβέρα. Σε αυτή τη φιλολογική έρευνα ο Θανάσης Μουσόπουλοςεπικεντρώνει τοενδιαφέρον του στα σημεία της πεζογραφικής πορείας του βορειοθρακιώτηλογοτέχνηπου αναφέρονται στη Θράκη και παραθέτει γνώμες και σχόλια όσωνασχολήθηκαν καιμίλησαν για το έργο του.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Με στόχο το «μπλοκάρισμα» στην ανεργία

Τάξη στον τομέα της εργασίας σε μια εποχή αυξανόμενης ανεργίας επιχειρεί να βάλει το υπουρ…