Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
Ποσοστά ρεκόρ για την περιοχή μαςσημείωσε η αποχή στις δημοτικές και τις περιφερειακές εκλογές, με τοναριθμότων απεχόντων να εκτοξεύεται τη δεύτερη Κυριακή ξεπερνώντας το 50% στοδήμο τηςΞάνθης και αγγίζοντας το σε επίπεδο Περιφέρειας.
Στοιχεία από τα οποία μπορούν ναεξαχθούν πολλά συμπεράσματα και να γίνουν στοχευμένες αναλύσεις όσωναφορά τηνπλειάδα των παραμέτρων που συντελούν στην αποθάρρυνση ενάσκησης τουεκλογικούδικαιώματος από τους ψηφοφόρους αποτελούν οι παρακάτω αριθμοί:
Σε επίπεδο Περιφέρειας ΑΜΘ, τηνπρώτη Κυριακή η αποχή ήταν 38,42%, ενώ τη δεύτερη 48,47%. Οι κάτοικοιτου νομούΞάνθης στις Περιφερειακές εκλογές δεν προσήλθαν στις κάλπες κατά37,66%, ενώαναμένεται το ποσοστό συμμετοχής των ξανθιωτών για να καταδειχθεί κατάπόσο ονομός μας συντελεί στο ποσοστό αποχής της Περιφέρειας.
Στο δήμο Ξάνθης, στον πρώτο γύροαπείχε το 44,27%, ενώ στο δεύτερο το 55,39%. Στο δήμο Μύκης η συμμετοχήήτανπολύ πιο αυξημένη με τη συμμετοχή αρχικά να είναι 74,77% και ναμειώνεται στο68,58% στη μάχη μεταξύ Αγκά και Τσουκάλ για την ανάδειξη του νέουδημάρχου.Στους δήμους της Ξάνθης, όπου η ανάδειξη των δημοτικών αρχώνολοκληρώθηκε τηνπρώτη Κυριακή, η συμμετοχή ξεπέρασε το 60%, με το δήμο Τοπείρου νασημειώνειαποχή 30,02% και το δήμο Αβδήρων 39,76%.
Σημειώνουμε και πάλι ότι ταποσοστά αποχής στην πραγματικότητα είναι οπωσδήποτε μικρότερα μιας καιοιεκλογικοί κατάλογοι δεν είναι ανανεωμένοι κι έτσι ο αριθμός τωνεγγεγραμμένωνυπερβαίνει τον αριθμό τον πραγματικών εκλογέων.
Σε μια πρώτη ανάγνωση είναιεμφανές ότι στους αστικούς πληθυσμούς είναι πιο εμφανές το φαινόμενοτης αποχήςαπό την κάλπη, πράγμα που δείχνει ότι η μη προσέλευση στα εκλογικάτμήματαενέχει ένα μήνυμα διαμαρτυρίας και αποθάρρυνσης. Δεν πρέπει ναπαραβλέπεταιακόμη το στοιχείο της αδιαφορίας και αδράνειας από μέρους των πολιτώντης πόληςπου είναι λιγότερο συνδεδεμένοι με τον προσωποκρατικό χαρακτήρα τωνεκλογών, οοποίος παραδοσιακά παρατηρείται στα χωριά και την ύπαιθρο, λόγω και τουμικρότερου πληθυσμού. Ακόμη, είναι βέβαιο ότι, ως ένα σημείο, είναιαναμενόμενηη αποχή στο δεύτερο γύρω, καθώς πολλοί είναι αυτοί που μένουν σε άλληπεριοχήκαι δεν ξαναταξιδεύουν για δεύτερο συνεχόμενο σαββατοκύριακο.
Ακόμη, καθώς επικεντρωνόμαστε σταχαρακτηριστικά της αποχής στη δική μας περιοχή, πολλοί εκτιμούν ότιστην αποχήτης δεύτερης Κυριακής, ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι υπήρξε δυσαρέσκειααπό τουςψηφοφόρους του Μιχάλη Στυλιανίδη, οι οποίοι αντελήφθησαν ότι μάταιαπερίμενανανανέωση στη σύνθεση του δημοτικού συμβουλίου. Η συμμετοχή μειώθηκεακόμη λόγωτης άρνησης ορισμένων αριστερών να στηρίξουν ΠΑΣΟΚ ή Νέα Δημοκρατία, μεδεδομένο μάλιστα ότι το ΚΚΕ έδωσε γραμμή για άκυρο ή λευκό.
Η αποχή είναι ένα συνοθύλευμαιδεολογικών και πραγματικών παραμέτρων που επηρεάζεται ακόμη και από ταιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής. Το βέβαιο είναι ότι η Ξάνθη γιαπρώτηφορά είδε τόσο μειωμένα τα ποσοστά της συμμετοχής στις εκλογές τηςΤοπικήςΑυτοδιοίκησης, πράγμα που οπωσδήποτε γεννά έναν προβληματισμό όσοναφορά τοέλλειμμα δημοκρατίας, τη συνοχή της κοινωνίας και το ενδιαφέρον τωνανθρώπωνγια την από κοινού βελτίωση της ζωής τους.