Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 Άναψε πράσινο για… “πράσινη” επένδυση στον Έβρο

Άναψε πράσινο για… “πράσινη” επένδυση στον Έβρο

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
 
Και ενώ η περιπέτεια της βιοαιθανόλης στο Εργοστάσιο ΖάχαρηςΞάνθης έληξε άδοξα παρά το γεγονός ότι υπήρξε πρωθυπουργική δέσμευση(τ.πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στη ΔΕΘ) και παρά το γεγονός ότι η τωρινήκυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει τη βιωσιμότητα του εγχειρήματοςαλλά κατάτα φαινόμενα και επιπρόσθετα μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωποτης ΑΤΕκαι της ΕΒΖ,  προορίζεταιγια τις …καλένδες, η ιδιωτική πρωτοβουλία τους …βάζει τα γυαλιά! Χρειάστηκεβέβαια ναπεράσουν τέσσερα περίπου χρόνια, ωστόσο η επένδυση ύψους 14 εκατ. ευρώγια τηδημιουργία μονάδας παραγωγής βιοκαυσίμων στις Φέρες Έβρου πήρε τελικάτηνέγκριση του υπουργείου Οικονομικών.
 
Βιοενέργεια στιςΦέρες…
Το εργοστάσιο της Βιοενέργεια Φέρες Α.Ε. θα ανεγερθεί σεέκταση που έχει παραχωρήσει ο τοπικός Δήμος στο Βιομηχανικό Πάρκο Φερώνκαι θαπαράγει πετρέλαιο από διάφορα ενεργειακά φυτά, όπως η ελαιοκράμβη και οηλίανθος. Σε δηλώσεις του στην Ελευθεροτυπία, ο διευθύνων σύμβουλος τηςεταιρείας, Γρηγόρης Γρηγοριάδης επισημαίνει ότι θα χρησιμοποιηθείαυστριακήτεχνολογία που έχει εφαρμοσθεί σε πολλά μέρη της Ευρώπης με πολύ καλάαποτελέσματα: “Θα εφαρμόσουμε ακριβώς την τεχνολογία αυτήν μεπροβλεπόμενοαποτέλεσμα να έχουμε δυνατότητα να παραδώσουμε το προϊόν είτε στα Eλληνικά Πετρέλαια, είτε σετρίτους.”  Σύμφωναμε τοχρονοδιάγραμμα της επένδυσης τον Δεκέμβριο του 2010 ξεκινούν οι πρώτεςεργασίεςοργάνωσης του εργοταξίου, ενώ το εργοστάσιο αναμένεται να λειτουργήσειέως τοτέλος Ιουνίου 2011 με δυνατότητα παραγωγής βιοντίζελ 32.000 τόνων τοχρόνο. Στηφάση της κατασκευής θα απασχοληθούν 30-40 άτομα, ενώ στην πλήρη  λειτουργία του  θα απασχοληθούν 15 άτομασε 24ωρη βάση.
Πριν από δυόμισι περίπου χρόνια είχαν γίνει πειραματικέςκαλλιέργειες ελαιοκράμβης στην περιοχή όπου τα αποτελέσματα, σύμφωνα μετον κ.Γρηγοριάδη, ήταν θεαματικά.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Δεν ξεχνάμε οι ξανθιώτες κ. Κοντέ!»

Αντεπιτίθεται στα ‘κατηγορώ’ του βουλευτή Ξάνθης κ. Α. Κοντού σχετικά με τους χειρισμούς τ…