Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 Προσοχή το καλοκαίρι στις αλλοιωμένες τροφές

Προσοχή το καλοκαίρι στις αλλοιωμένες τροφές

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
 
Η περίοδος που διανύουμε είναι η εποχή των καλοκαιρινών διακοπών.Βαλίτσες ανοίγουν, τσαντάκια γεμίζουν με αντηλιακά και κρέμες και ταπεριοδικάμε συμβουλές διατροφής ή δίαιτας «παίρνουν φωτιά» στη θέα του εαυτούμας μεένδυση παραλίας. Τι δεν πρέπει ωστόσο, να αμελήσουμε αν θέλουμε ναπεράσουμεξέγνοιαστες και ευχάριστες διακοπές; Η διατροφολόγος- διαιτολόγος τηςπόλης μαςκ. Κυριακή Βασιλειάδου δίνει χρήσιμες συμβουλές για τις τροφές πουπρέπει ναπροσέχουμε το καλοκαίρι λόγω αλλοίωσης, αλλά και γι’ αυτές που θα μαςκάνουν νανιώσουμε ευεξία με σωστή υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, χωρίςστερήσεις καιυπερβολές.
 
Προσέχουμε τι τρώμεστα εστιατόρια
Κίνδυνος νούμερο 1 που μπορεί να «διαταράξει» τις διακοπέςκαι το… στομάχι μας είναι οι τροφικές δηλητηριάσεις που αυξάνονται τοκαλοκαίρι, καθώς οι τροφές αλλοιώνονται γρηγορότερα. Η κ. Βασιλειάδουεφιστάτην προσοχή στα φαγητά των εστιατορίων και κυρίως τα θαλασσινά, που ανείναικαι κατεψυγμένα, υπάρχουν πιθανότητες να μην έχουν συντηρηθεί σωστά.Ακόμη,καλό είναι να προτιμούμε όταν πάμε στη θάλασσα, να προετοιμάζουμε κάτιαπό τοσπίτι, να παίρνουμε μαζί μας φρούτα ή ένα σάντουιτς σε ειδικό ψυγειάκι,μιαςκαι το φαγητό που προσφέρουν οι καντίνες μπορεί να είναι αμφιβόλουποιότητας–με την έννοια της σωστής συντήρησης- δεδομένου ότι σπάνια γίνονταιυγειονομικοί έλεγχοι στα περιφερόμενα σαντουιτσάδικα, παρά μόνο κατάτην έναρξητης λειτουργίας τους. «Όταν κάτι το αγοράζουμε εμείς και το ετοιμάζουμεμόνοιμας ξέρουμε τα υλικά που έχουμε βάλει και τον τρόπο που έχεισυντηρηθεί»,εξηγεί η κ. Βασιλειάδου.
 
Μικρά και ελαφριάγεύματα και τουλάχιστον 2 λίτρα νερό τη μέρα
Μικρά και ελαφριά γεύματα, φρούτα και σαλάτες και μεγάληκατανάλωση νερού. Αυτές είναι οι μικρές αλλά στοιχειώδεις συμβουλές γιατηδιατροφή του καλοκαιριού, που χαρίζουν ευεξία και μας κάνουν νααποφεύγουμε τηδυσφορία και τη βαρυστομαχιά από την αυξημένη θερμοκρασία. Η κ.Βασιλειάδουσυνιστά να περιορίσουμε την κατανάλωση κρεατικών και τηγανιτών και ναδείξουμεπροτίμηση σε σαλάτες και φρούτα που είναι πλούσια σε υγρά, αλλά και σταδημητριακά που αποτελούν ελαφριά και υγιεινή διατροφή. Επιπλέον, πολύβασικήείναι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας νερού το καλοκαίρι από 1,5 έως 2λίτραημερησίως, καθώς η μεγάλη θερμοκρασία, και ιδιαιτέρως σε συνδυασμό μετηνέντονη δραστηριότητα στις παραλίες (ρακέτες, μπιτς βόλευ κλπ) κάνουν τον οργανισμό να απαιτείαυξημένη ποσότητανερού. Επίσης, ευεργετικό για τους θερινούς μήνες είναι νακαταναλώνουμε χυμούς(φυσικούς), γρανίτες, αλλά όχι αναψυκτικά. Οι χυμοί δεν αντικαθιστούνβέβαια,το νερό, καθώς περιέχουν ζάχαρη, ωστόσο, η παράλληλη κατανάλωσή τουςδίνειενέργεια αυξάνοντας τα υγρά του οργανισμού.
 
Κεφάλαιο παιδικήπαχυσαρκία: το πρόβλημα ξεκινά από το σπίτι
Τους θερινούς μήνες εντείνονται τα φαινόμενα ανθρώπων πουλιποθυμούν στο δρόμο ή τα λεωφορεία, ηλικιωμένων που δεν μπορούν νακυκλοφορήσουν, εγκύων που δυσφορούν και βέβαια συχνά πολλοί είναι αυτοίπουαντιμετωπίζουν προβλήματα δυσπεψίας, λόγω της βαριάς διατροφής σεσυνδυασμό μετην υψηλή θερμοκρασία. Μια άλλη κατηγορία ωστόσο, που αντιμετωπίζειαυξανόμεναπροβλήματα το καλοκαίρι είναι οι άνθρωποι που υποφέρουν από παχυσαρκία.Τοφαινόμενο παρατηρείται και στην Ξάνθη, αλλά ανησυχητική έκταση παίρνειηαυξανόμενη εμφάνιση παχυσαρκίας στις παιδικές και εφηβικές ηλικίες. ΗΕλλάδα,σύμφωνα με μελέτες, κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις και την τάση αυτήφαίνεται να ακολουθεί και η Ξάνθη, με υπέρβαρα παιδιά από μικρές κιόλαςηλικίες, ακόμη και μωρά.
Η κ. Βασιλειάδου αναφέρει τα γενεσιουργά αίτια της παιδικήςκαι εφηβικής παχυσαρκίας, στα οποία συγκαταλέγεται η διατροφή πουακολουθούν ταμέλη της οικογένειας, οι διατροφικές συνήθειες με τις οποίες το παιδίέρχεται σεεπαφή, αλλά ακόμα και η διατροφή που κάνει η γυναίκα όσο είναι έγκυος.Ακόμηρόλο παίζουν συνήθειες άλλοτε λιγότερο και άλλοτε περισσότεροελληνικές: οιγιαγιάδες που δε θέλουν να στερηθεί τίποτα το παιδί, η τάση του νατρώνε ταπαιδιά με την παρέα τους μια φορά την εβδομάδα σε φαστφουντάδικο, η μηενασχόληση των παιδιών με τον αθλητισμό και η κατανάλωση του χρόνουτους σταφροντιστήρια και τα διαμερίσματα, η πολύωρη δουλειά των γονιών πουαφήνει ταπαιδιά μόνα στο σπίτι για πολλές ώρες, αλλά και κάνει τους γονείς ναδίνουνμεγάλο χαρτζιλίκι στα παιδιά που τους δίνει τη δυνατότητα να αγοράζουνόχι μόνοένα σάντουιτς από το κυλικείο του σχολείου, αλλά και άλλες τροφές,συνήθωςλιγότερο υγιεινές. Στην εφηβεία βέβαια, το φαινόμενο εντείνεταιπερισσότερο, καθώςτα παιδιά βγαίνουν έξω και τρώνε χωρίς επίβλεψη και γι’ αυτό, όπωςεξηγεί ηδιατροφολόγος, μεγάλο ρόλο παίζει η διατροφή και οι συνήθειες που έχειμάθει τοπαιδί από μικρή ηλικία.
Βέβαια, κάθε διατροφική στάση στην οικογένεια δεν πρέπει ναυπαγορεύεται από υπερβολές, που δημιουργούν στερήσεις στα παιδιά καιεκδηλώνονται έπειτα στην εφηβεία.
Ως τρόπο αντιμετώπισης η κ. Βασιλειάδου προτείνει τηνεπίσκεψη σε ειδικό, ο οποίος θα εξετάσει το πρόβλημα ανά περίπτωση καιθαυιοθετήσει μια προσέγγιση που θα ταιριάζει. «Άλλωστε, το θέμα δεν είναιτοπαιδί να χάσει κιλά, αλλά να αλλάξει συνήθειες», σημειώνει ηδιατροφολόγος τηςπόλης μας. Ωστόσο, ένα πρόβλημα που συναντά η ίδια, όπως και άλλοιδιαιτολόγοι,είναι η έλλειψη ενημέρωσης, που οδηγεί σε λανθασμένες κινήσεις καισυμπεριφορές. «Το θέμα της παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίαςσυνοδεύεται καιαπό άλλα προβλήματα, κυρίως ψυχολογικά, επικοινωνιακά και κοινωνικά,αφού ηόρεξη περνάει από τον εγκέφαλο. Οι διατροφολόγοι έχουμε πάρει ειδικάμαθήματαψυχολογίας κι έτσι μπορούμε να δώσουμε μια πληρέστερη και πολύπλευρηπρότασηστη σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος, ώστε να λυθεί όχι ευκαιριακά,αλλάουσιαστικά», υπογραμμίζει η κ. Βασιλειάδου.
 
Η παραπληροφόρηση στηδιατροφή ανθεί, προσοχή!
Ακόμη οι διατροφολόγοι της Ξάνθης εφιστούν την προσοχή τωνσυμπολιτών σχετικά με το θέμα της σωστής ενημέρωσης, καθώς από τη μιαλείπειοποιαδήποτε πληροφόρηση εντός του σχολείου, με εξαίρεση την πρωτοβουλίαμεμονωμένων εκπαιδευτικών που καλούν ειδικούς στο σχολείο και από τηνάλλη οκίνδυνος παραπληροφόρησης είναι πολύ μεγάλος. Περιοδικά, συμβουλές απόστόμα σεστόμα και κρούσματα «αυτοαποκαλούμενων» συμβούλων διατροφής πουυπάρχουν καιστην Ξάνθη, είναι εύκολο να παρασύρουν και να αποπροσανατολίσουν. Γι’αυτό καιοι πτυχιούχοι διαιτολόγοι- διατροφολόγοι συνιστούν στουςενδιαφερόμενους ναελέγχουν επισταμένα τις διατροφικές συμβουλές που ακολουθούν, αλλά καιτονειδικό που επισκέπτονται. Πάντως, τα τελευταία χρόνια οι ξανθιώτεςφαίνεται ότιέχουν αρχίσει να ενδιαφέρονται, να ζητούν πληροφορίες και νασυμβουλεύονταιδιατροφολόγους, πιθανώς βέβαια, και λόγω της αύξησης των προβλημάτωνπουπροκύπτουν από την μη υγιεινή διατροφή. Αυτός είναι και ο λόγος που δενπαρατηρείται εμφανής περιορισμός των εργασιών τους, αφού και οι τιμέςτους είναιπροσιτές, αλλά και διαμορφώνουν την αξία ανάλογα με τις απαιτήσεις τηςκάθεπερίπτωσης.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ισχύει για ένα ακόμη μήνα η περαίωση

Ανάσα για τους επαγγελματίες που έχασαν την περαίωση – το φορολογικό κλείσιμο των βιβλίων …