marianaxan@yahoo.gr
Τίναξαν την… μπάνκα της ΑΤΕ στον αέρα γεωργοί και κτηνοτρόφοι απόχθες που άρχισαν να δίνονται οι επιδοτήσεις. Τόσο ήταν το αδιαχώρητοστην ΑΤΕΞάνθης καθώς έσπευσαν όλοι σωρηδόν να πληρωθούν που στο τέλος δενδίνονταν πάνωαπό 1000 ευρώ γιατί εξαντλήθηκαν τα εκταμιευμένα. Και οι μεν πρώτοι (γεωργοί) παρά τηνταλαιπωρία έμειναν ευχαριστημένοι αφού…λεφτά υπάρχουν και δεν θα πάρουνμόνοεκείνοι στους οποίους διαπιστώθηκαν προβλήματα στο ΟΣΔΕ (διορθώθηκαν από τον Αύγουστο όμως μετά τηνψηφιοποίηση δενμπήκαν ακόμη στο σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ), πήραν όμως τη διαβεβαίωση ότι θαπληρωθούν αργότερα, οι δε δεύτεροι (κτηνοτρόφοι) και όσοι είχαν πάρει το άτοκοδάνειο του 2007 είχανμια δυσάρεστη έκπληξη!
Τους κράτησαν τη δόση παρότι συμφωνήθηκε παράταση
Το 2007 (επί θητείας Κοντού) είχαν δοθεί άτοκα δάνεια στουςκτηνοτρόφους, (10 ευρώ ανά αιγοπρόβατο) με πρώτη δόση αποπληρωμής απόφέτος.Λόγω όμως της οικονομικής κρίσης κατόπιν συμφωνίας της παρούσαςκυβέρνησης μετις τράπεζες δόθηκε παράταση αποπληρωμής του δανείου μέχρι το 2016 καιήδηείναι έτοιμο το κείμενο της σχετικής ρύθμισης. Όμως όπως ισχυρίζονταιοικτηνοτρόφοι η ΑΤΕ και μόνο αυτή από όλες τις τράπεζες που δόθηκανδάνεια, αγνόησε τασυμφωνηθέντα και προβαίνει σεπαρακράτηση της τοκοχρεολυτικής δόσης, η οποία μάλιστα εμφανίζεταιαυξημένη,καθώς στο αρχικό ποσό έχει προστεθεί και μέρος της «ρύθμισης» πουυιοθετήθηκεστα τέλη του 2008 και η οποία «μοίραζε» τις δόσεις του 2008 και 2009σταεπόμενα χρόνια και μέχρι το 2013. Κατά συνέπεια οι κτηνοτρόφοι που είδαν τις επιδοτήσεις τους«ψαλιδισμένες»:«Αυτό συνέβη μόνο σ’ αυτούς που πήραν δάνειο από την ΑΤΕ. Οι άλλεςτράπεζες δενέκαναν κατακράτηση. Η ΑΤΕ την αποφάσισε μονομερώς…», επιβεβαιώνει οπρόεδροςτου συλλόγου αιγοπροβατοτρόφων Ξάνθης κ. Κώστας Ζαφειριάδης,εκφράζοντας τηναγανάκτηση των συναδέλφων του καθώς όπως επισημαίνει: «Φέτος είχαμεαύξηση στιςζωοτροφές, η τιμή του γάλακτος όμως παρέμεινε ίδια. Πουλάμε 1 ευρώλιγότερο τοκιλό τα ζώα μας από πέρσι (4, 50 – 5 έναντι 6 ευρώ το κιλό τα σφάγιαπέρσι). Οιέμποροι μας τα παίρνουν φθηνότεραγια νατρώνε φτηνότερα οι καταναλωτές λόγω κρίσης μας λένε όμως στο τσιγκέλιταβλέπουν 10 και 11 ευρώ».
Μας εκμεταλλεύονται…
Το δίκτυο των μεσαζόντων είναι από τα βασικά προβλήματα τωνκτηνοτρόφων που οδηγούν στον μαρασμό του κλάδου. Ο κ. Ζαφειριάδης μιλάγια«καθαρή εκμετάλλευση του κτηνοτρόφου από τους μεσάζοντες και εκτιμά ότιο 2011θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά για τους κτηνοτρόφους και ότι θαυπάρξειδραματική μείωση του ζωικού κεφαλαίου. Επισημαίνεται ότι στην Ξάνθη τοζωικόκεφάλαιο σε αιγοπρόβατα είναι 8.000 – 9.000: «Οδηγούμαστε με μαθηματικήακρίβεια σε μείωση του ζωικού μας κεφαλαίου. Οι συνθήκες μας αναγκάζουνή να ταπουλήσουμε σε άλλους που έχουν μεγάλες μονάδες ή να τα δώσουμε στονκρεοπώλη…Δεν βγαίνουμε αλλιώς!». Να σημειώσουμε τέλος, ότι από σήμερα Τρίτη 21 Δεκεμβρίου, θακαταβληθούν αποζημιώσεις ύψους 820.000 ευρώ σε κτηνοτρόφους όλης τηςχώρας γιαζημιές που υπέστη το ζωικό τους κεφάλαιο το 2010.
Δύσκολο για αγρότες το 2011
Στο μεταξύ οι αγρότες προσήλθαν στα γκισέ της ΑΤΕ για το υπόλοιπο50% του τσεκ της ενιαίας ενίσχυσης για το 2010 που άρχισε να δίνεταιαπό χθεςκαι ανέρχεται στο 1,1δις ευρώ .Παράλληλα μέσα στην εβδομάδα ολοκληρώνεται η καταβολή των 45 εκατ. ευρώπουυπολείπεται για την εξισωτική αποζημίωση του 2009, ενώ από τηνπερασμένηεβδομάδα ξεκίνησε η καταβολή κρατικών οικονομικών ενισχύσεων (ΠΣΕΑ)ύψους 20εκατ. ευρώ για ζημιές από τις πυρκαγιές και άλλα ζημιογόνα αίτια σε 31Νομούςτης χώρας και στις 23-24 Δεκεμβρίου θα δοθούν ακόμη 22 εκατ. ευρώ σεγεωργούςγια ζημιές που υπέστησαν στη φυτική τους παραγωγή φέτος σύμφωνα μεανακοίνωσητου υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ωστόσο και τα πράγματα στον αγροτικό τομέα όπως τα βλέπουν οι ίδιοιστις αγορές δεν είναι πολύ ευοίωνα παρά το γεγονός ότι φέτος οι τιμέςστασιτηρά ήταν αυξημένες: «Φέτος ήταν μια «συμπαθητική» χρονιά. Είχαμεαύξηση τωντιμών…αλλά το 2011 το βλέπουμε δύσκολο. Ήδη αυξήθηκαν τα λιπάσματα κατά20% καιο σπόρος του μαλακού κατά 1 ευρώ το κιλό», επισημαίνει ο πρόεδρος τουσυλλόγουαγροτών κ. Κώστα Δαλάτσης.