Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 Πανηγυρικός Εσπερινός παραμονή του Αγ. Παντελεήμονος

Πανηγυρικός Εσπερινός παραμονή του Αγ. Παντελεήμονος

0

Την 27η Ιουλίου η εκκλησία μαςγιορτάζει τη μνήμη του ΑγίουΠαντελεήμονος του ιαματικού. Εκτός από το γνωστό ιερό ναό στα Άβδηρα,πανηγυρικός εσπερινός πραγματοποιείται εδώ και χρόνια σ’ έναν μικρόναό, στοδρόμο προς τον Πετεινό, λίγο μετά τις γραμμές αριστερά.

 

Το ιστορικότου ναού

Έχει χτιστεί από το ζεύγος Παντελήκαι Ελένης Αγιάνογλου,πρόσφυγες από τη Μ. Ασία. Από ότι μας είπαν οι γείτονες ακόμη καισήμεραθυμούνται έντονα τον «παππού» Αγιάνογλου και την μεγάλη επιθυμία του ναχτίσειτο εκκλησάκι αυτό. Είχε ταλαιπωρηθεί πολύ από τους μάστορες-τεχνίτες,οι οποίοικαθυστερούσαν πολύ.

Το 1969 ειδοποιήθηκε από τουςτεχνίτες ότι τοποθετήθηκαν τα παράθυρα,που σήμαινε ότι στο εκκλησάκι οι εργασίες ολοκληρώθηκαν. Εκείνη τηνώρα, ίσωςαπό το άγχος του, ίσως από τη χαρά του, έπαθε καρδιακή προσβολή καιπέθανε.

Το εκκλησάκι δωρήθηκε στη Μητρόποληκαι ανήκει στην ενορίατων 12 Αποστόλων. Γιορτάζει δύο φορές το χρόνο, 27 Ιουλίου και 10Φεβρουαρίου,ημέρα του Αγίου Χαραλάμπους όπου κάθε χρόνο την παραμονή της εορτήςγίνεταιμέγας πανηγυρικός εσπερινός με πλήθος κόσμου.

Όπως μας είπε ο εφημέριος πατέραςΚωνσταντίνος Μαγγανάς, εδώκαι 4-5 χρόνια λειτουργεί σαν ενοριακός ναός και υπάρχει μόνιμοςεφημέριος. Τοεκκλησάκι είναι μικρό και δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες τωνχριστιανών τηςπεριοχής. Γι’ αυτό έχει παραχωρηθεί από το δήμο ένα μέρος του οικοπέδουτουΚαπνικού Σταθμού στη νεοσύστατη ενορία των Αγίων Ραφαήλ Νικολάου καιΕιρήνης.

Η θεμελίωση του νέου Ναού έγινε πρινένα χρόνο από τονΜητροπολίτη Ξάνθης κ. Παντελεήμωνα και σήμερα έχει ολοκληρωθεί ηκατακόμβη.

 

Ο βίος τουΑγ.Παντελεήμονα

Γεννήθηκε το 271 μ.Χ. στην Νικομήδειατης Μ. Ασίας.

Ήταν γιατρός, γι’ αυτό ονομάζεται και«Ιαματικός». Έζησε ταχρόνια του Μαξιμιανού, διώκτη των Χριστιανών της εποχής.

Μαρτύρησε και απεκεφαλίσθη την 27ηΙουλίου 304μ.χ. Το άγιολείψανό του το θάψανε έξω από το κάστρο της Νικομήδειας, εκεί αργότεραχτίστηκεναός και μοναστήρι του Αγ. Παντελεήμονος.

Αλλά ο Σουλτάνος Μαχμούτ το πυρπόλησετο 1836, κατόπιν όμωςόταν έμαθε τα θαύματα του Αγίου το 1839 έχτισε μεγαλύτερο ναό, τονοποίοολοκλήρωσε ο γιος του Μετζίτ.

Κ.Γ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ότι «σάπιο» υπάρχει στο… Βασίλειο της Δημαρχίας Ξάνθης

Κάτι «σάπιο» υπάρχει στο …Βασίλειο της Δημαρχίας Ξάνθης που έχει διαβρώσει και διαποτίσει …