Οι νευραλγικές επιτροπές των δήμων

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
Δύο είναι οι βασικές επιτροπές στην νέα Καλλικρατική εποχή που θακληθούν να συνδράμουν στις διαδικασίες του δημοτικού συμβουλίου,αναλαμβάνονταςτη διαχείριση ουσιωδών υποθέσεων του δήμου. Το «Ε» ανοίγει σήμερα τοφάκελο«Καλλικρατικές επιτροπές» προς τις οποίες ο νομοθέτης είναι ιδιαίτεραγενναιόδωρος, αφού δίνει το «ελεύθερο» στο δημοτικό συμβούλιο, σύμφωναμε το αρθ.70, να συγκροτεί επιτροπές, για εισήγηση και επεξεργασία θεμάτων, στιςοποίεςμάλιστα μπορούν να συμμετέχουν και υπάλληλοι της αρμόδιας διεύθυνσηςκαθώς καιιδιώτες εμπειρογνώμονες και εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων.
Ωστόσο, δύο είναι οι πιο νευραλγικές επιτροπές για τις οποίεςπροβλέπονται διαφορές σχετικά με τον τρόπο εκλογής, ενώ ο νόμοςδιασαφηνίζειτις αρμοδιότητες και τη λειτουργία τους. Ο λόγος για την ΟικονομικήΕπιτροπήκαι την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Η τελευταία συνίσταται μόνο σε δήμουςάνω των10.000 κατοίκων και άρα στην Ξάνθη και οι τέσσερις δήμοι θα διαθέτουναπό μίαΕπιτροπή Ποιότητας Ζωής.
Ουσιαστικά, οι δύο αυτές επιτροπές αναλαμβάνουν το έργο τηςδημαρχιακής επιτροπής, ενώ επιφορτίζονται και με περαιτέρω αρμοδιότητεςκαιυποχρεώσεις, κυρίως οικονομικής και διαχειριστικής φύσεως, που αφενόςτουςπροσδίδει δύναμη, αφετέρου αυξάνει την πολιτική ευθύνη όσον αφορά σταδημοτικάθέματα.
Σε κάθε περίπτωση, όπως προβλέπουν τα άρθρα 72 και 73 του νόμου τουΚαλλικράτη, το δημοτικό συμβούλιο μπορεί για θέματα ιδιαίτερα σοβαρά,με ειδικήαιτιολογία και με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του νααποφασίζει να ασκήσει το ίδιο αρμοδιότητες ως προς συγκεκριμένο ζήτημακαιαντιστρόφως, η επιτροπή με ειδική απόφαση που λαμβάνεται με την απόλυτηπλειοψηφίατων μελών της μπορεί να παραπέμπει συγκεκριμένο θέμα της αρμοδιότητάςτης στοδημοτικό συμβούλιο για τη λήψη απόφασης, εφόσον κρίνει ότι αυτόεπιβάλλεται απότην ιδιαίτερη σοβαρότητά του.
 
Όλο το φάσμα των δημοτικών οικονομικών ελέγχει η οικονομικήεπιτροπή
Η οικονομική επιτροπή είναι όργανο παρακολούθησης και ελέγχου τηςοικονομικής λειτουργίας του δήμου. Ο νόμος αναφέρεται εκτενώς στιςαρμοδιότητεςτης, ωστόσο από τις σημαντικότερες είναι: η σύνταξη του προϋπολογισμούτουδήμου, ο έλεγχος της υλοποίησης του προϋπολογισμού και η υποχρέωσηυποβολήςέκθεσης ανά τρίμηνο προς το δημοτικό συμβούλιο στην οποίαπαρουσιάζονται ταέσοδα και έξοδα του δήμου, ο προέλεγχος του απολογισμού, η απόφαση γιατηνέγκριση δαπανών και η διάθεση των πιστώσεων του προϋπολογισμού, εκτόςόσων ρητάανατίθενται στο δημοτικό συμβούλιο, καθώς και η απόφαση αιτιολογημένακαι γιατις περιπτώσεις απευθείας ανάθεσης προμηθειών, παροχής υπηρεσιών,εκπόνησηςμελετών και εκτέλεσης έργων σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις.
Επίσης, μελετά την ανάγκη σύναψης δανείων, χειρίζεται το σύνολο τηςδιαδικασίας δημοπρασιών, εισηγείται στο δημοτικό συμβούλιο ετήσιοσχέδιοδιαχείρισης και αξιοποίησης της περιουσίας του δήμου και αναλαμβάνει τοχειρισμό όλων των δικαστικών υποθέσεων του δήμου σε συνεργασία με τουςνομικούςσυμβούλους.
 
Διαδέχεται τη δημαρχιακή επιτροπή σε θέματα χορήγησης καιανάκλησης αδειών καταστημάτων
Η επιτροπή ποιότητας ζωής είναι αποφασιστικό και εισηγητικό όργανοάσκησης των σχετικών με την ποιότητα ζωής, τη χωροταξία, την πολεοδομίακαι τηνπροστασία του περιβάλλοντος αρμοδιοτήτων του δήμου. Ο νόμος προβλέπειότι κατάτην άσκηση των αρμοδιοτήτων της η επιτροπή λαμβάνει ειδική μέριμνα γιατοσχεδιασμό δράσεων που αποβλέπουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής καιεν γένειτην εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρίες.
Η επιτροπή ποιότητας ζωής επιλαμβάνεται για όσα θέματα δεν άπτονταιτων αρμοδιοτήτων του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας καισυγκεκριμένα είναιαρμόδια:  για τηχορήγηση προέγκρισηςίδρυσης καταστημάτων και επιχειρήσεων μετά από προέλεγχο του σχετικούαιτήματοςτου ενδιαφερομένου, την ανάκληση ή την οριστική αφαίρεση της άδειαςίδρυσης καιλειτουργίας των καταστημάτων, τη χορήγηση ή ανάκληση της άδειαςλειτουργίαςμουσικής.
Ακόμη, η επιτροπή εισηγείται στο δημοτικό συμβούλιο: για θέματακαθορισμού χρήσεων γης, θέματα ρυθμιστικών σχεδίων, οικιστικήςοργάνωσηςανοικτών πόλεων, εφαρμογής Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ.),ανάπλασηςπεριοχών και εν γένει πολεοδομικών επεμβάσεων (μελέτη, χρηματοδότηση,προγραμματισμόςκλπ) και τη λήψη αποφάσεων για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος,
 
7μελείς οι επιτροπές στους δήμους της Ξάνθης
Η οικονομική επιτροπή και η επιτροπή ποιότητας ζωής αποτελούνται απότο δήμαρχο ή τον οριζόμενο από αυτόν αντιδήμαρχο ως πρόεδρο και από 6μέλη,όταν το συμβούλιο έχει έως 27 μέλη, όπως στις περιπτώσεις των δήμωνμας.
Τα μέλη των επιτροπών θα εκλέξει το Σώμα με μυστική ψηφοφορία, κατάτη συνεδρίαση εκλογής του προεδρείου, που βάσει του αρθ.64, θα είναι ηπρώτηΚυριακή του Ιανουαρίου.
Κάθε σύμβουλος ψηφίζει υποψήφιους ισάριθμους με τα μέλη τηςαντίστοιχης επιτροπής, ενώ ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου δενεπιτρέπεταινα εκλεγεί ως μέλος της οικονομικής ή της επιτροπής ποιότητας ζωής.
Οι επιτροπές στην πρώτη συνεδρίασή τους εκλέγουν μεταξύ των μελώντους αντιπρόεδρο, ο οποίος προέρχεται από τη μειοψηφία.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήνουν τις εικόνες να μιλήσουν…

Ελένη Διαφωνίδουelenidfn@yahoo.com  Στον οικισμό του Δροσερού, όπου ανάμεσα στις…