Κατερίνα Γ.
Σε όλη την Ελλάδα γιορτάσθηκε στις 14 και 15 Αυγούστου, μιααπό τις μεγαλύτερες γιορτές της χριστιανοσύνης. Γιόρταζε και τιμήθηκε ηΠαναγία, η μητέρα του Χριστού, η οποία για τον Ορθόδοξο Χριστιανόεκφράζει ταπλέον σύνθετα και ανθρώπινα συναισθήματα.
Η Κοίμησις της Υπεραγίας Θεοτόκου θεωρείται και είναι απότις κορυφαίες γιορτές. Και γιορτάζεται παντού στην χώρα μας μεπανηγυρικό τρόπο.
Ο δεκαπενταύγουστοςτων Αρμενίων
Σήμερα όμως η Εφημερίδα μας δεν θα αναφερθεί στην Παναγίατων Ορθοδόξων Ελλήνων αλλά σ’ αυτήν των Χριστιανών Ορθοδόξων Αρμενίων.Καιμάλιστα των Αρμενίων της Ξάνθης, της μικρής αλλά ζωντανής καιδημιουργικήςαυτής κοινότητας.
Την παραμονή
Η προετοιμασία ξεκινά την παραμονή με το κουρμπάνι, πουείναι προσφορά κάποιου μέλους. Μάλιστα το βράδυ της παραμονής,συγκεντρώνονταισυνήθως οι άνδρες και τσουγκρίζουν τα ποτήρια τους με κρασί. Φέτος όπωςκαιάλλες χρονιές, στην παρέα τους βρέθηκε και ο Παναγιώτης Σγουρίδης.
Ανήμερα της Παναγίας
Σύμφωνα με το τελετουργικό, ανήμερα γίνεται η δοξολογία λόγωκαι του ότι η εκκλησία της Ξάνθης είναι αφιερωμένη στην Παναγία. Έτσι,έρχεταιιερέας από τον Έβρο ο οποίος και ιερουργεί στην αρμένικη γλώσσα. Στηνδοξολογίαεκτός από τους αρμένιους της Ξάνθης, άνδρες και γυναίκες, ήταν παρόντεςεκπρόσωποι των αρμενικών κοινοτήτων από Κομοτηνή και Καβάλα.
Με το τέλος της δοξολογίας, διανέμεται στο εκκλησίασμαψωμάκι με το κουρμπάνι κι ένα τσαμπί σταφύλια, επίσης προσφορά. Τοσταφύλισυμβολίζει τον τρύγο και βέβαια μεταφέρει στην άμπελο, το φυτό τωνχριστιανώνπου ευλογήθηκε από τον ίδιο τον Χριστό.
Κλείνοντας θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η εκκλησία τηςΑρμενικής Κοινότητας βρίσκεται στην οδό Αγίου Ελευθερίου, είναι απλήστηδιακόσμησή της χωρίς πολλές διαφορές με τις ελληνικές. Στο θέμα θααναφερθούμεσύντομα σε ιδιαίτερο αφιέρωμα.
Και με την ευκαιρία: Σαντ Νταρινερού (Shad Darinerou) στααρμένικα, που σημαίνει ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!
Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 Ο δεκαπενταύγουστος των Αρμενίων στην Ξάνθη