Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 Ο Αλέξης, σύμβολο των διεκδικήσεων της νεολαίας

Ο Αλέξης, σύμβολο των διεκδικήσεων της νεολαίας

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
Με παλμό, δυναμισμό και τησυμμετοχή 400 περίπου φοιτητών κυρίως και πολιτών πραγματοποιήθηκε ηπορεία τουΑλέξη, στους κεντρικούς δρόμους της Ξάνθης το απόγευμα της Δευτέρας. Οιδιαδηλωτές φώναξαν συνθήματα για τη νεολαία, την παιδεία, το άσυλο καικατά τηςκρατικής βίας, κάνοντας τη δολοφονία του 16χρονου σύμβολο τωνδιεκδικήσεων τηςνέας γενιάς.
Η προσυγκέντρωση πραγματοποιήθηκεστο Πολυτεχνείο, όπου ένα μέλος του Συλλόγου Φοιτητών Πολυτεχνικής , οΒασίληςΧαριζάνης και ένας εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Αντίστασης, κ. ΣτέφανοςΧατζησάββας μιλούν για τη συμπλήρωση δύο ετών από την ημέρα πουπυροδότησε έναποτάμι φωτιάς, οργής και αίματος. Απαντούν ακόμη στο ερώτημα αν εκείνηη‘σπίθα’ που έγινε πυρκαγιά έχει ξεθυμάνει γυρίζοντας τη νεολαία καιτουςπολίτες στον καναπέ ή αν υπάρχει ακόμη συνειδητοποίηση και διάθεση γιασυνέχισητων διεκδικήσεων.
Βασίλης Χαριζάνης φοιτητής:«Ευκαιρία επανανοηματοδότησης των αγώνων της νεολαίας»
Για μας όπως τότε η δολοφονία τουΑλέξη ήταν μία σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι έτσι κι αυτή τη στιγμήπιστεύουμεότι δεν έχει το νόημα μνημόσυνου αλλά είναι ευκαιρία ναεπανανοηματοδοτήσουμετι σημαίνει αγώνες νεολαίας, πώς θα βγει και θα διεκδικήσει, απέναντι σ’ αυτούς που της ρημάζουν τηζωή. Σαν σύλλογοςφοιτητών προχωρήσαμε σε συνέλευση και πήραμε απόφαση για κινητοποιήσεις.
Πιστεύουμε ότι πρέπει νακλιμακωθεί ο αγώνας και απέναντι στο νέο νόμο για την τριτοβάθμιαεκπαίδευση,αλλά και γενικά για όσα διαδραματίζονται στο τελευταίο διάστημα
Δεν πιστεύω ότι ξαναγυρίσαμε στονκαναπέ. Ο κόσμος αντιλαμβάνεται το μέγεθος των αλλαγών, το ζει στοπετσί του,αλλά εμείς σαν φοιτητές θέλουμε με ένα τρόπο να δώσουμε στους αγώνεςτου τώραμια σκοπιά και μια προοπτική νίκης. Αυτό μπορεί να αποτελέσει καιεφαλτήριο γιααγώνες εργαζομένων και νεολαίας.
Στέφανος Χατζησάββας, μέλοςΠρωτοβουλίας Αντίστασης: «Οργή και μούδιασμα επικρατεί σήμερα σενεολαία καιεργαζομένους»
Αυτή η δολοφονία ήταν η αφορμήπου ξεχείλισε το ποτάμι της οργής της νεολαίας κυρίως. Και όλη ηνεολαία τότεξεχύθηκε στους δρόμους σε όλη την Ελλάδα, όχι μόνο ενάντια στηδολοφονία καιτις δυνάμεις καταστολής, αλλά και σε καθετί που κλέβει τη ζωή και ταόνειρα τηςνεολαίας μας.
Δεν είναι απλώς διαδήλωση τιμήςκαι μνήμης για το νεκρό Αλέξη αλλά κυρίως προσπάθεια συνέχισης αγώνωνμια πουσήμερα είναι ιδιαίτερα σοβαρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η νεολαίακαι ολαός μας.
Η νεολαία δέχεται ακόμημεγαλύτερη επίθεση στα ζητήματα μόρφωσης από πρωτοβάθμια μέχριπανεπιστήμια,  καιστα θέματα τηςδουλειάς, ας μην ξεχνούμε τους νόμους που νομιμοποιούν παιδική εργασία.
Πιστεύω ότι δεν έχει ξεθωριάσει ηδιάθεση για αγώνα, ανεξάρτητα αν οι κινητοποιήσεις δεν ανταποκρίνονταιστησοβαρότητα του γεγονότος της οικονομικής κρίσης και του Μνημονίου. Άλλαείναιτα προβλήματα που τον κρατούν. Κυρίως, δεν έχει αποκτήσει εμπιστοσύνηστιςδυνάμεις του και απογοητεύτηκε από την ηγεσία συνδικαλιστικούκινήματος. Τασυναισθήματα είναι ανάμικτα, οργή και μούδιασμα
 
Πολύ ισχυρή η παρουσία τηςαστυνομίας- Μικρής έκτασης επεισόδια
Με πρωτοφανώς ισχυρή την παρουσίατης αστυνομίας πραγματοποιήθηκε η προχθεσινή πορεία, με ματ, ΔΙΑΣ καιΟΠΚΕ ναακολουθούν κατά πόδας τους διαδηλωτές, παραλλήλως από τα στενά. Μικρήομάδαδιαδηλωτών φορώντας κουκούλες έγραψε συνθήματα με σπρέι και ‘μαύρισε’κάμερεςκαι ΑΤΜ τραπεζών, ωστόσο σύγκρουση με τις αστυνομικές δυνάμειςαποτράπηκε, λόγωτης πολύ καλής περιφρούρησης από μέρους των διαδηλωτών που κατάφεραν νακρατήσουν αναπόσπαστη την πορεία και να διασώσουν το μήνυμά της.
Η πορεία δεν κατευθύνθηκε ούτεπρος την αστυνομία, ούτε προς τη νομαρχία, αλλά μετά από το πέρασμα απόκεντρικούς δρόμους της πόλης κατέληξε στο Πολυτεχνείο. Εκεί, με τοπέρας τηςπορείας, νεαροί κουκουλοφόροι πέταξαν πέτρες στο κτίριο της ΔΕΗ–παρόμοιοπεριστατικό συνέβη και στην περσινή πορεία- και μέσω του πανεπιστημίουκατέστρεψαν δύο αυτοκίνητα της Δημοτικής Αστυνομίας που βρισκόταν γιααπόσυρση–εδώ και 6 μήνες- στο πάρκινγκ της τεχνικής υπηρεσίας, πλησίον τηςΠυροσβεστικής. Στο ένα έβαλαν φωτιά και στο άλλο έσπασαν με πέτρες τατζάμια.Φωτιά έβαλαν και σε κάδους στο δρόμο μπροστά από το Πολυτεχνείο. 
Η μικρή αναταραχή ολοκληρώθηκεγρήγορα και δε δόθηκε συνέχεια κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το Γκίνες είπε ναι, αλλά ο δήμος όχι για την πελώρια μάσκα

Ελένη Διαφωνίδουelenidfn@yahoo.com Αν και με καθυστέρηση την έγκρισή του έδωσε ο οργα…