Νέος κύκλος για το ΠΑΚΕΘΡΑ

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
Νέος κύκλος ξεκινά για το Πολιτιστικό Αναπτυξιακό ΚέντροΘράκης (ΠΑΚΕΘΡΑ), το οποίο συμπληρώνει του χρόνου είκοσι έτη γόνιμηςπαρουσίαςστην Ξάνθη, συνεχίζοντας την παρουσία και το έργο του από το νέο του‘σπίτι’,το ιδιόκτητο τριώροφο νεοκλασικό στην Παλιά Πόλη που αποκτήθηκε το 2001μεδωρεά του Ιδρύματος Λεβέντη και σήμερα λειτουργεί πλήρως ανακαινισμένο,έτοιμονα στεγάσει τις νέες δραστηριότητες του ΠΑΚΕΘΡΑ.
Για την εναρκτήρια εκδήλωση στο νέο χώρο προσκλήθηκε καιμίλησε ο καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας του τμήματος Φιλολογίαςτου ΔΠΘκ. Ιωάννης Πετρόπουλος, ο οποίος εξέθεσε με επιστημονικό και συνάμαπροσιτόλόγο τις σκέψεις του προς την κατεύθυνση μιας εστιασμένης ξενάγησηςστον κόσμοτου Ομήρου.
Ο πρόεδρος του ΔΣ του ΠΑΚΕΘΡΑ κ. Στέλιος Σκιάς πριν δώσει τολόγο στον καθηγητή καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους στο νέο χώρο, πουείχεγεμίσει ασφυκτικά από τους συμπολίτες που τίμησαν το ΠΑΚΕΘΡΑ στηνεγκαινιαστικήτου εκδήλωση και τόνισε την ικανοποίηση που νιώθουν τα μέλη του Κέντρουβλέποντας το χώρο να έχει αποκατασταθεί και να λειτουργεί πλήρως «μετάαπόατέλειωτη γραφειοκρατία και υπομονή, αγώνες και αγωνίες, οικονομικήαρωγή καιπροσφορά εργασίας φίλων».
Με πολύ ενδιαφέρον συμπολίτες όλων των ηλικιών, αλλά καιεπισκέπτες από τις γειτονικές πόλεις άκουσαν τον κ. Πετρόπουλο νααφηγείται καινα περιγράφει εικόνες του Ομήρου, από επιλεγμένα κομμάτια της Ιλιάδας,ναπροβαίνει σε ερμηνείες, να αναλύει συμβολισμούς, να σκιαγραφεί τουςήρωες, νααναδεικνύει τα λαογραφικά και κοινωνικά στοιχεία, να μεταφέρει τιςεντυπωσιακέςπαρομοιώσεις και να εξηγεί σε βάθος το ρόλο των θεών και του θεϊκούστοιχείουστο έργο του Ομήρου.
Παραστατικότατες ήταν επίσης οι ερμηνείες που έδωσε οκαθηγητής στις εικόνες διαφόρων αγγείων που έχουν επηρεαστεί από τοέπος, ενώσημαντικά στοιχεία τα οποία υπογράμμισε ήταν η θέση, οι ενέργειες και ηέννοιατου ήρωα στο έργο του Ομήρου, καθώς και η διαπίστωση ότι η Ελένη, μίακαθοριστική παρουσία της Ιλιάδας δεν περιγράφεται σε κανένα σημείο τουέπους,παρά μόνο μέσα από τα συναισθήματα που προκαλεί στον παρατηρητή.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στον καιρό της φτώχειας…

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianxa@yahoo.gr  Η σταδιακή αποβιομηχάνιση τουνομού μας πο…