Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 Νέος γύρος αγώνων από τους εργαζομένους

Νέος γύρος αγώνων από τους εργαζομένους

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
Τη στιγμή που το υπουργικόσυμβούλιο δίνει μάχη να περάσει μια σειρά από «μεγάλα» νομοσχέδια γιαναικανοποιήσει τους δανειστές της και να εξασφαλίσει την πολυπόθητητέταρτη δόσητου πακέτου διάσωσης, οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα προετοιμάζουν το δικότουςαγώνα με πανελλαδική απεργία ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου. Τοενδιαφέρον των εργαζομένων είναι στραμμένο στα νέα μέτρα, περικοπές καιαπολύσεις, που όσο και αν απορρίπτει η κυβέρνηση κατηγορηματικά, δεντους καθησυχάζει,καθώς και το κύμα ανασφάλειας που έχει διευρυνθεί από την αύξηση τηςανεργίαςκαι τα νέα δεδομένα στο χώρο του ιδιωτικού τομέα που καταστρατηγούνκεκτημέναδικαιώματα δεκαετιών.
Την ίδια στιγμή όμως, οιεργαζόμενοι βιώνουν και την απογοήτευση από τις συνδικαλιστικές ηγεσίεςπουδημιουργεί διστακτικότητα και «απόσταση ασφαλείας» από τιςκινητοποιήσεις.
Αυτό το σκηνικό αγωνίας στουςχώρους της δημόσιας και ιδιωτικής εργασίας περιγράφουν ο ΆγγελοςΜπεμπεκίδης,πρόεδρος του ΕΚΞ, ο Μπάμπης Ευστρατίου, πρόεδρος του ΝΤ ΑΔΕΔΥ και οιΕυθύμηςΣκούπρας και Δημήτρης Ντούμος από τις συνδικαλιστικές ενώσεις τηςδευτεροβάθμιας και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης αντιστοίχως και καλούν τουςεργαζομένους να δηλώσουν μαζικό και δυναμικό παρών στην απεργία τηςΤετάρτης γιανα ακουστεί μια ηχηρή μορφή διαμαρτυρίας στα υπουργικά γραφεία, τιςΒρυξέλλεςκαι το ΔΝΤ. Βασικά αιτήματα των εργαζομένων, όχι άλλες περικοπές, ναπληρώσουνκαι οι έχοντες, προστασία των δικαιωμάτων των ιδιωτικών υπαλλήλων απότη μαύρηκαι ανασφάλιστη εργασία και εξορθολογισμός και δίκαιη μισθοδοσία στοχώρο τηςδημόσιας εργασίας. Δεδομένη είναι και η επιταγή εξασφάλιση ασφαλιστικώνκαισυνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.
Να σημειωθεί ότι σε αριθμούςείναι η πρώτη απεργία μετά τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, η 9ηπανελλαδική συνολικά σε όλη τη διάρκεια του έτους στην Περιφέρεια πουέρχεταιδεύτερη σε ποσοστό ανεργίας.
 
Άγγελος Μπεμπεκίδης, πρόεδροςΕργατικού Κέντρου Ξάνθης:«Ηκυβέρνηση συνεχίζει να προκαλεί τους εργαζομένους, τη στιγμή που ταπράγματα δυσκολεύουν.Οι επιχειρησιακές συμβάσεις του νομοσχεδίου της κ. Κατσέλη αποτελείουσιαστικά  ‘χτύπημα’στους εργαζομένουςτου ιδιωτικού τομέα, καταργώντας κεκτημένα δικαιώματα και ΓΣΣΕ καινομιμοποιώντας τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία και την αυθαιρεσία τωνεργοδοτών. Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση δεν εξασφαλίζει ελεγκτικούςμηχανισμούςπου θα επέβλεπαν την ορθή εφαρμογή ανάλογων διευκολύνσεων προς τονεργοδότη.Όπως διαπιστώσαμε σε Περιφερειακή Σύσκεψη, αλλά και στο Συμβούλιο τηςΓΣΕΕ, ηκατάσταση στην περιοχή μας αλλά και σε όλη την Ελλάδα είναι δραματική.Στην ΑΜΘη ανεργία ξεπέρασε το 25%, ενώ αντί να κάνουμε βήματα προς τηνανάκαμψη, έχουμεαρνητική ανάπτυξη, αφού και επενδύσεις που έρχονται εδώ από μεγάλεςεταιρίες,υστερούν των προσδοκιών μας, με δεδομένο ότι είτε θα προσλάβουν λίγουςυπαλλήλους ή δε θα τηρήσουν την εντοπιότητα. Ο κόσμος θα πρέπει νασυμμετάσχεισε αυτή την κινητοποίηση και αν και είναι απαξιωμένος ο συνδικαλισμό νακάνειτο διαχωρισμό μεταξύ επαγγελματιών του κέντρου και των τοπικώνεργαζομένων πουδίνουν αγώνα για τη διατήρηση των δικαιωμάτων. Στόχος μας είναι νακερδίσουμε«έστω και ψίχουλα», έστι μας κατάντησαν, αλλά πρέπει να βγούμε μπροστάκαι νααπαιτήσουμε να πληρώσουν και οι έχοντες, όπως είπε και ο Πρόεδρος τηςΔημοκρατίας».
 
Μπάμπης Ευστρατίου, πρόεδροςΝομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Ξάνθης: «Διοργανώνουμε αυτή την κινητοποίηση για νααποτρέψουμε την κυβέρνηση ναανατρέψει τις εργασιακές σχέσεις, επιχειρώντας μετατάξεις και απολύσειςεργαζομένων μέσω συγχωνεύσεων και καταργήσεων οργανισμών. Μας ανησυχούνοιδηλώσεις του τύπου: «αν καταργηθεί η θέση μπορεί να απολυθεί οεργαζόμενος».
Πώς εμείς θα συνδράμουμε στηρευστότητα της αγοράς όταν ακούμε ότι θα περικοπούν 2,7 δις από τουςδημοσίουςυπαλλήλους; Την ίδια στιγμή, αυξάνονται και τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, ενώαφενόςπροωθείται ένα ενιαίο Μισθολόγιο που δεν είναι δίκαιο και αφετέρου‘φουντώνει’η συζήτηση για τις ιδιωτικοποιήσεις. Στο ζήτημα των υπέρογκων αμοιβώνορισμένωνστελεχών στις ΔΕΚΟ, λέμε ότι οι περικοπές που σχεδιάζει η κυβέρνησηέπρεπε ναείχαν γίνει εδώ και πολύ καιρό. Η πλειονότητα βέβαια, του εργατικούδυναμικούδεν αμείβεται έτσι, Εμείς λέμε ότι η λύση είναι στα μισθολόγια τωνΔΕΚΟ, ησυζήτηση για ισόποση κατανομή σε όλους ακόμη και στον ιδιωτικό τομέα.
Επιδιώκουμε τη συμμετοχή στηνκινητοποίηση, αν και όποιος δε συμμετέχει δε σημαίνει ότι διαφωνεί,απλά οκόσμος έχει εξαθλιωθεί και δεν μπορεί να κάνει αλλιώς. Κάναμε επαφές μετουςεργαζομένους στο Νοσοκομείο και συνεχίζουμε την ενημέρωση στους χώρουςτωνεργαζομένων.
 
Ευθύμης Σκούπρας, πρόεδροςΕΛΜΕ Ξάνθης: «Τομήνυμα αυτής τηςκινητοποίησης είναι, ‘όχι άλλες περικοπές’, δεν αντέχουμε άλλεςπερικοπές. Ηκυβέρνηση θα πρέπει να ψάξει να βρει αλλού τα χρήματα, να επιβαρύνει ταμεγάλαεισοδήματα. Οι νεόπτωχοι αυξάνονται καθημερινά, ο κόσμος δεν μπορεί ναικανοποιήσει ούτε τις βασικές του ανάγκες. Η κυβέρνηση να κρίνει ποιοιείναιαυτοί που παίρνουν τους υπέρογκους μισθούς, κι εκεί να ζητήσει, γι’αυτό τηνψηφίσαμε. Σήμερα, έχει ‘σφίξει το στομάχι’ των εργαζομένων καιμοιράζονταικαθημερινά μια αίσθηση αγωνίας και ανασφάλειας. Γι’ αυτό πρέπει νασυμμετέχουνστην κινητοποίηση και να ξεπεράσουν τις συνδικαλιστικές ηγεσίες για τιςοποίεςέχουν εκφράσει τις ενστάσεις τους. Αυτό απαιτεί η σημερινή εποχή».
 
ΔημήτρηςΝτούμος, πρόεδρος διδασκαλικού συλλόγου Ξάνθης:«Όλες οι κυβερνήσεις λένε ότι η Παιδεία αποτελεί προτεραιότητα καισήμερα βλέπουμε την υποχρηματοδότηση που έπεσε στο 3%. Αυτή είναι ηβαρύτηταπου δίνουν. Η τωρινή κυβέρνηση αλλά και οι προηγούμενες παρά τιςδεσμεύσειςτους συνεχίζουν τις περικοπές στην εκπαίδευση. Ακόμη και για πράγματαπου είχανυποσχεθεί ότι θα εξαιρεθεί ο κλάδος των εκπαιδευτικών στο ασφαλιστικόσύστημα,προχώρησαν σε επιβαρυντικά μέτρα. Την ίδια στιγμή, ενώ έχουν περικοπείταεπιδόματα, ετοιμάζουν και νέο γύρο περικοπών, ενώ έχουμε ήδη προβλήματακαι μετους αναπληρωτές που προσλήφθηκαν μέσω ΕΣΠΑ και δεν έχουν πληρωθείακόμη από τοΣεπτέμβρη. Η συμμετοχή στην κινητοποίηση είναι επιβεβλημένη και γι’αυτό καιμέσω της Γενικής Συνέλευση και με αλληλογραφία προσπαθούμε ναενημερώσουμεόλους τους δασκάλους ότι οι ίδιοι πρέπει να αποφασίσουν για ταπροβλήματα πουαφορούν τον καθένα μας». 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνέχιση της επίσχεσης εργασίας για τους νοσοκομειακούς

Συνεχίζεται η επίσχεση εργασίας των νοσοκομειακών ιατρών του γενικού νοσοκομείου Ξάνθης. Η…