Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 Νέα πνοή στη συμμετοχική δημοκρατία

Νέα πνοή στη συμμετοχική δημοκρατία

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
 
Ενθαρρυντική και αισιόδοξη είναι η ανταπόκριση τωνσυμπολιτών στα πρώτα βήματα του Δικτύου Λόγου και Πράξης, ενός σχήματοςπουδημιουργήθηκε από τέσσερις ανθρώπους του πολιτισμού και φιλοδοξεί νακαλλιεργήσει και να εδραιώσει στην πόλη και την ύπαιθρο τη νοοτροπίατηςσυμμετοχικής δημοκρατίας, έτσι ώστε να καταρριφθεί η αδράνεια, ηαπαξίωση και ηαπάθεια για την πολιτική και να της αποδοθεί εκ νέου η πραγματική τηςέννοια,της συμμετοχής, της ενεργοποίησης, της ευαισθητοποίησης, της έκφρασηςαπόψεωνκαι της ανάληψης πρωτοβουλιών. 
Το Δίκτυο Λόγου και πράξης ιδρύθηκε από ένα πυρήνα τεσσάρωνατόμων της τέχνης και του πολιτισμού, που σκοπό έχει τη συγκρότηση στηνπόληκαι το νομό μιας έκφρασης των ονείρων των πολιτών. Πρόθεσή τους είναιναπαλέψουν για τη διατύπωση ενός οράματος για καλύτερη ζωή ατομικά καικοινωνικά.Με σύνθημά τους το μοτίβο ότι: «οι εκλογές είναι κάθε 5 χρόνια τικάνουμε τιςυπόλοιπες μέρες;», το Δίκτυο που δημιουργήθηκε δίνει βαρύτητα από τημια στοΛόγο, τη συζήτηση, την καταγραφή και προβολή απόψεων και από την άλλη,τηνΠράξη, δηλαδή  τηνενεργοποίηση με την επιθυμίανα μεταδώσουν το αίσθημα ότι πρέπει να παλέψουμε για την καθημερινή μαςζωή,ζητώντας από όσους είναι υπεύθυνοι (πλειοψηφία και μειοψηφία) ναπερπατούν στονίδιο δρόμο μαζί μας. Άλλωστε, βασική παράμετρος της φιλοσοφίας τουςείναι ότιοι άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών απευθύνονται σε όλους καιμιλούν γιαόλα, αλλιώς δεν είναι πνευματικοί άνθρωποι.
Σχετικά με το ρόλο που καλείται να παίξει το εγχείρημά τους,εκφράζουν την άποψη ότι «η κοινωνία των πολιτών, ειδικά στις περιόδουςκρίσης,έχει ως σκοπό να ξεκινήσουμε από τον ίδιο μας τον εαυτό, νααντιμετωπίσουμε τηνκατάθλιψη που προκαλεί το σύστημα και να τονώσουμε την αλληλεγγύηανάμεσα στουςανθρώπους».
Ξεκαθαρίζοντας ότι δεν έχουν βλέψεις στις επικείμενεςαυτοδιοικητικές εκλογές και προτιμώντας, όπως λένε, τη δουλειά βάθουςαπό τονεκλογικό πυρετό, επιχειρούν να διαδώσουν και να εδραιώσουν την άποψηότι ητοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι εξουσία, αλλά έκφραση ισότιμη όλων τωνπολιτών,και αποδίδοντας της την πραγματική της έννοια μπορούν όλοι ναευαισθητοποιηθούνκαι να παλέψουν ώστε και η δική τους η φωνή να αρθρωθεί και να ακουστείσεόλους τους συμπολίτες. Γι’ αυτό, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει και έναςεκ τωνπρωτεργατών, ο φιλόλογος- συγγραφέας κ. Θανάσης Μουσόπουλος «όσοιεκλεγούν,είτε στην πλειοψηφία, είτε στην μειοψηφία, οφείλουν να δεσμευτούν ότιθαβλέπουν και θα ακούν την ‘πραγματική’ πραγματικότητα, δηλαδή θααφιερώνουνχρόνο, θα αντιλαμβάνονται και θα αφουγκράζονται τις ανάγκες, τιςεπιθυμίες καιτα οράματα των πολιτών».
Επιχειρώντας ουσιαστικά να δώσουν ανάταση στην απαξιωμένηπολιτική και να τη «χρωματίσουν» με χρώματα όχι κομματικά, αλλάαισιόδοξα,έντονα, δυναμικά και δημιουργικά, δίνοντας το στίγμα του πολιτισμούστηνπολιτική και προσφέροντας ένα βήμα διαλόγου και συλλογικής πράξης γιαόλη τηντοπική κοινωνία, τα μέλη του Δικτύου Λόγου και Πράξης, αλλάζουν τηνοοτροπίαδίνοντας φωνή και δύναμη στην ‘κοινωνία των πολιτών’. Και γι’ αυτό,όπως τοτραγούδι που απευθύνεται σε όλους έτσι και ο πυρήνας του Δικτύου, καλείόλουςτους ξανθιώτες σε συλλογικό προβληματισμό και αφύπνιση. Δίνοντας τοστίγμα τηςδυναμικής και της παραγωγικότητας της ‘κοινωνίας των πολιτών’, ο κ.Μουσόπουλοςαναφέρει το παράδειγμα: «γιατί να περιμένεις από το δήμο, να τηλεφωνείςκαι νακάνεις παράπονα για να έρθει να ποτίσει το δέντρο που υπάρχει μπροστάστοπεζοδρόμιό σου και να το αφήνεις να μαραίνεται, όταν εσύ ο ίδιοςμπορείς να τοποτίσεις;».
 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιτέλους χιόνια!

Το έστρωσε για τα καλά στα ορεινά του νομού μας, όπου οι χιονοπτώσεις ήταν έντονες το πρωί…