Η Ιατρική, η Θεία Τέχνη του Ασκληπιού, είναι ο κλάδος τηςεπιστήμης που ως αντικείμενό της έχει τη διαφύλαξη της υγείας τουανθρώπου. ΗΙατρική είναι μία αφού δεν υπάρχουν πολλών ειδών άνθρωποι.
Εκεί που υπάρχουν διαφορές είναι στη θεραπευτική. Θεραπείαμε φάρμακα (Αλλοπαθητική ή Ομοιοπαθητική), με εγχειρήσεις (Χερουργική),μεμαλάξεις (Φυσιοθεραπεία), με δίαιτα (Διαιτητική), με λουτρά(Λουτροθεραπεία),με ακτινοβολίες (Ακτινοθεραπεία) κ.λ.π.
Μία θεραπευτική μέθοδος είναι η Μουσικοθεραπεία ήΗχοθεραπευτική. Είναι η μέθοδος αποκατάστασης της υγείας πουεπιτυγχάνεται μέσωτης Μουσικής, μέσω της επίδρασης των ήχων.
Διαπιστώσαμε, κι είναι γεγονός αναμφισβήτητο, ότι όλα τααρχαία θέατρα, Επιδαύρου, Περγάμου, Θέατρο Διονύσου, βρίσκονται σε χώροΑσκληπιείων.
Δεν υπάρχει νοσηρή κατάσταση που να μην έχει ως αιτία τηςκάποιες ψυχικές επιδράσεις. Μόνο ένας τυχαίος τραυματισμός δεν έχειαίτιοψυχικό παράγοντα.
Επίσης είναι γεγονός ότι όσοι ακούν Βυζαντινή μουσική, πουασφαλώς είναι εξέλιξη, παιδί της Αρχ. Ελληνικής μουσικής, μειώνουν τιςπιθανότητες να υποστούν εμφράγματα, καρδιοπάθειες, εγκεφαλοπάθειες, καρκίνους κ.λ.π. καικινδυνεύουν σεποσοστό μόλις του 12% έναντι των άλλων συνανθρώπων τους.
Αληθεύει ακόμη ότι ορισμένοι φθόγγοι όπως Μ και Ν, επιδρούνκατασταλτικά πάνω στο νευρικό σύστημα, ηρεμώντας το άτομο ή ρίχνονταςτην πίεσηή μειώνοντας την ένταση (stress) κ.λ.π. Έτσι βλέπουμε ότι κάθε μητέρααποκοιμίζει το ανήσυχο παιδί της με νανούρισμα κι όχι δίνοντάς τουηρεμιστικάφάρμακα.
Η Μουσικοθεραπεία είναι μια μέθοδος θεραπείας των ασθενών μετη χρήση της μουσικής. Η μουσική ως μέσο για τη θεραπεία ασθενών καιιδιαίτεραψυχικά ασθενών, έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα. Για τηθεραπευτική αξίατης μουσικής υπάρχουν μαρτυρίες στα Ομηρικά Έπη. Στην Οδύσσειαδιαβάζουμε ότιμε το τραγούδι του Αυτόλυκου το αίμα σταμάτησε να τρέχει από τις πληγέςτουΟδυσσέα.
Τις βάσεις της μουσικοθεραπείας έθεσαν πρώτοι ο Αριστοτέληςκαι ο Πυθαγόρας. Θεραπείες με μουσική πέτυχε και ο Μελάμπους (13οςαιώνας μ.χ.)
Η ιδιότητα της μουσικής να αποκαθιστά τη χαμένη αρμονίατονίζεται στον «Τιμαίο» και στην «Πολιτεία» του Πλάτωνα: «Δύο είναι ταμεγάλαδώρα του θεού στον άνθρωπο, η Μουσική και η Γυμναστική. Η Γυμναστικήτελειοποιεί το σώμα, ενώ η Μουσική εμπνέει την αρετή και τελειοποιείτην ψυχή»(Πλάτων). Η μουσική διαμορφώνει τον χαρακτήρα (Πολύβιος). Τη μουσική ωςθεραπευτικό μέσο ψυχικών νόσων συνιστούν ο Γαληνός και ο Κέλσος. Ενώ οΘεόφραστος τη συνιστά για τη θεραπεία της Ισχιαλγίας και τωνΑρθριτικών.
Να σημειωθεί ότι ο Μπετόβεν είπε: «Κληροδοτώ τη μουσική μουως φάρμακο της ανθρωπότητας».
Η Μουσικοθεραπεία αρχικά εφαρμόστηκε στο τέλος τουΒ΄παγκόσμιου πολέμου, διαπιστώθηκε ότι η μουσική βοηθά στην ταχύτερηανάρρωσητων τραυματιών. Σήμερα εφαρμόζεται σε νοσοκομεία, σχολεία, κέντραεπανένταξηςκαι αποκατάστασης ασθενών, κέντρα υγείας.
Η μουσική είναι Καλή Τέχνη και αποσκοπεί στην ανύψωση του ανθρώπου. Η βιοπάλη τηςζωής καθημερινάτσακίζει τον άνθρωπο, γι’ αυτό ζητά να ξεκουραστεί, να ψυχαγωγηθεί,θέλει ναεκφράσει τα συναισθήματά του και τα εκφράζει με ήχο και λόγια(τραγούδι), μεκινήσεις (χορό), με χρώματα (ζωγραφική) κ.λ.π.
Λέχθηκε ότι «αν θέλεις να μάθεις τι άνθρωπος είναι, πρόσεξετι μουσική ακούει». Επιδρά στον εγκέφαλο και μπορεί να μεταβάλει τουςπαλμούς τηςκαρδιάς και το ρυθμό της αναπνοής, άρα μπορεί να επιδράσει θεραπευτικά.Αντίθετα ο εγωισμός εμποδίζει την επίδραση της μουσικής.
Λειτουργεί η μουσικήκαι ως αναλγητικό
Προκαλώντας χαλάρωση μειώνει σημαντικά το αίσθημα του πόνου,σε καρκινοπαθείς σε τελικό στάδιο βαθμιαία χρειάζονταν όλο καιμικρότερεςδόσεις ακούγοντας μουσική ή έπαψαν να παίρνουν φάρμακα.
Η Βυζαντινή, Γρηγοριανή μουσική με αργό ρυθμό και η μουσικήτου Μότσαρτ καταπολεμούν τον Ίλιγγο και τα αυτιστικά σύνδρομα. Μειώνειτηναρτηριακή πίεση. Ασθενείς με στεφανιαία νόσο σε επέμβαση (by pass)μετεγχειρητικά αποκαταστάθηκαν ταχύτερα σε σχέση με ασθενείς που δενάκουγανμουσική.
Αντίθετα η μουσική TECHNO προκαλεί αύξηση των καρδιακώνπαλμών και αυξάνει το stress.
Οι Ρώσοι συνθέτες Βλαδίμηρος Σεμπάλιν και ο Δημήτρι Σοστακόβιτςεξακολούθησαν να συνθέτουνμουσική μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο που προκάλεσε διαταραχή τουλόγου. Άρα ηικανότητα αντίληψης της μουσικής παραμένει ανέπαφη έπειτα από βαριάβλάβη τουεγκεφάλου. Η ακοή είναι η πρώτη αίσθηση που έρχεται και η τελευταία πουφεύγει,ακόμη και ασθενείς που βρίσκονται σε κώμα ακούν.
Η μουσική επιδρά έντονα στον ψυχισμό μας. Ακούγοντας μιαμελωδία ή ένα παλιό τραγούδι έρχονται στο νου αναμνήσεις καισυγκινήσεις ήδιεγείρονται συναισθήματα χαράς, λύπης, θλίψης, πατριωτισμού,θρησκευτικήςανάτασης κ.λ.π.
Το δημοτικό τραγούδι είναι ένας έξοχος συνδυασμός μουσικήςκαι ποίησης. Ο μεγάλος Γκαίτε χαρακτήρισε το ελληνικό δημοτικό τραγούδιως«ανώτατον είδος λογοτεχνίας».
Η κλασική μουσική είναι Άριστη όμως σπάνια εκμεταλλεύεταιτην ποίηση. Οι Ευρωπαίοι δεν μπόρεσαν να συνταιριάξουν ποίηση καιμουσική, ανκαι η κλασική μουσική είναι καταπληκτική. Ο μεγάλος Μπετόβεν έλεγε: «Θαέδιναότι έγραψα για να ειπούν ότι συνέθεσα το βυζαντινό τροπάριο “Κύριεεκέκραξα”».
Αξίζει να σημειώσουμε ότι η μέθοδος θεραπείας με ζωντανήμουσική και παρασκευή και χορήγηση φαρμάκων, σε χώρο με την παρουσίανερού,συντριβάνι, εφαρμόσθηκε σε σχετικό ίδρυμα στην Αδριανούπολη τον 17οαιώνα. Τοκτίριο υπάρχει μέχρι σήμερα και λειτουργεί ως Μουσείο Υγείας.
Κ. Γ.