marianaxan@yahoo.gr
Το έχουμε γράψει και αναδείξει μέσα από ρεπορτάζ μας κατ’ επανάληψημε στόχο να ενεργοποιήσουμε τους φορείς της αυτοδιοίκησης και τηνπολιτεία νασταματήσουν ναολιγωρούν και να κινηθούνπρος τη σωστή κατεύθυνση. Αναδείξαμε, παρουσιάζοντας έρευνες καιμελέτες τουΙΓΜΕ και ελληνικών πανεπιστημίων ότι έχουμε ένα «θησαυρό» στα χώματάμας σανπεριοχή, ένα ορυκτό πλούτο εκμεταλλεύσιμο που αποτελείται απόμεταλλεύματα,διαμάντια , χρυσό, ουράνιο που θα μπορούσε ένα βασικό πυλώνα για τηνπεριοχήμας , ν’ ανοίξει θέσεις εργασίας, να δημιουργήσει μια υπεραξία που θατηνκαρπωθεί η τοπική κοινωνία. Όμωςπαραμένει επί αιώνες ανεκμετάλλευτος και ιδιαίτερα τώρα πουη οικονομικήκρίση καθιστά επιτακτική την ανάγκη στροφής της οικονομικής πολιτικήςστηνπαραγωγική διαδικασία με ζητούμενο την παραγωγή πλούτου από πρωτογενείςπηγές,δεν γίνεται καμιά ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση. Και η πρωταρχική αιτία επικεντρώνεται κυρίωςστο γεγονός ότι δεν υπάρχει μια γεωλογική πολιτική, ένας σχεδιασμόςεκμετάλλευσηςτου ορυκτού πλούτου. Το πρόβλημα επιδεινώνονται από την ασαφήνομοθεσία, τηνγραφειοκρατία που «πνίγει» την επιχειρηματική δράση καθώς επίσης καιτην κακώςεννοούμενη οικολογική ευαισθησία που πολλές φορές λειτουργεί σαν«μέγγενη» σετέτοιου είδους δράσεων. Στο «μέτρο» στηρίχθηκε ο αρχαίος πολιτισμός καιείναιγνωστό ότι στην περιοχή μας κατά την αρχαιότητα γινόταν και εξορύξειςμαρμάρωνκαι χρυσού (Παγγαίο, Θάσος) όμως οι νεότεροι φαίνεται ότι αγνοούν ότιτο«άριστον» βρίσκεται στο «μέτρον».
Αναξιοποίητος ορυκτός πλούτος 20 δις στη Β. Ελλάδα
Σε ημερίδα (29/5/2010 στην Θεσσαλονίκη) που διοργάνωσε η εφημερίδαΕΞΠΡΕΣ και ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (το «Ε» κατέγραψε τααποτελέσματα σε ρεπορτάζ, φύλλο 11/6/2010) όπου μίλησαν κορυφαίοικαθηγητέςπανεπιστημίων αποτιμήθηκε σε … 20 δισεκατομμύρια ευρώ η αξία – με βάσητιςτρέχουσες τιμές των μετάλλων – των βεβαιωμένων αποθεμάτων νικελίου,ψευδαργύρου, μολύβδου, χαλκού, χρυσού και αργύρου στη Μακεδονία καιστην Θράκηκαι ότι η Βόρεια Ελλάδα χάνει επενδύσεις που σε ύψος προσεγγίζουν καιίσωςξεπερνούν τα 2 δις ευρώ από το γεγονός ότι δεν εκμεταλλεύεται τασημαντικάαποθέματα χρυσού που διαθέτει στο υπέδαφός της τα οποία υπάρχουν στηνπεριοχήτων Σαπών στο νομό Ροδόπης και στην Χαλκιδική. Όπως είναι γνωστό καιστις δύοπεριοχές η όποια κίνηση για εκμετάλλευση έπεσε στο κενό μετά από σφοδρήαντίδραση των τοπικών κοινωνιών. Όπως είναι γνωστό επίσης από έρευνεςπουδιενήργησε το ΙΓΜΕ – παράρτημα Ξάνθης στην ορεινή περιοχή του νομού μαςυπάρχειουράνιο, βιομηχανικά ορυκτά, γεωθερμικό πεδίο (Θερμών – Ερασμίου,Κεσσάνης),ενώ στην ευρύτερη περιοχή της Καβάλας υπάρχει μαρμαροφόρα φλέβα πουεκτείνεταιμέχρι τα ορεινά του νομού μας που καλύπτει το 80% της παραγωγήςμαρμάρου στηχώρα μας.
Έχουμε ορυκτό πλούτο και δεν τον εκμεταλλευόμαστε…
Ο διευθυντής του ΙΓΜΕ Ξάνθης κ. Επιτρόπου έχειεπισημάνειπολλές φορές ότι οι έρευνες του ΙΓΜΕ δείχνουν ότι το ουράνιο είναιοικονομικάεκμεταλλεύσιμο όπως και ο χρυσός και βεβαίως τα βιομηχανικά ορυκτά στηνπεριοχήμας. Στο ρεπορτάζ του «Ε» της 11/6/2010 έλεγε: « Γενικά ηπεριφέρειά μαςέχει ένα σημαντικό πλούτο σε ορυκτά. Το ουράνιο που υπάρχει στον ορεινόόγκοτης Ροδόπης και ο χρυσός στις Σάπες που καταγράφονται ως μικρομεσαίακοιτάσματαέχουν τη δυνατότητα οικονομικής εκμετάλλευσης. Ο χρυσός στη Ροδόπηείναι από ταελάχιστα κοιτάσματα χρυσού στην Ευρώπη. Όλα όμως παραμένουναναξιοποίητα.Πρέπει κάποτε η πολιτεία να υπολογίσει και να μεριμνήσει ώστε νααξιοποιηθεί οορυκτός πλούτος της χώρας ».
Εθνική απώλεια η μη αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου
Στα συμπεράσματα της ημερίδας αναφέρονταν: «Η εθνική αξιοποίηση τουορυκτού μας πλούτου εξαρτάται από την επίλυση των χρόνιων προβλημάτωντα οποίαταλαιπωρούν τον εξορυκτικό κλάδο, όπως η έλλειψη ολοκληρωμένουχωροταξικούσχεδιασμού, οι δυσκολίες πρόσβασης σε φυσικούς πόρους καθώς και οιχρονοβόρεςκαι πολύπλοκες -πολλές φορές απρόβλεπτες- διαδικασίες αδειοδότησης.
Ο μέσος όρος χρόνου για την εξασφάλιση μιας άδειας στην Ελλάδαείναι περίπου 6-7 χρόνια, όταν στην Ευρώπη γνωρίζεις αν θα την πάρεις ήόχι σε6-7 μήνες. Υπό τις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκεςπουαντιμετωπίζει η χώρα μας αποτελεί πλέον κρίσιμη επιλογή της πολιτείαςναεκφραστεί αν επιθυμεί ή όχι την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου καιότι εφόσονσυμβαίνει το πρώτο, τότε να προχωρήσει άμεσα σε αποσαφήνιση τηςνομοθεσίας, ηοποία πολλές φορές είναι αντικρουόμενη, στην απλούστευση και επιτάχυνσητωνδιαδικασιών και στην αντιμετώπιση του θέματος των τοπικών κοινωνιών καιτωναντιδράσεων που εκφράζουν. Ο ορυκτός πλούτος είναι εθνικός πλούτος καιη άκρατηή μη σταθμισμένη απόρριψη του είναι βέβαιο ότι λειτουργεί ως μελλοντικήεθνικήαπώλεια, με απρόβλεπτες συνέπειες για τη διασφάλιση της αναπτυξιακήςπορείαςτης χώρας».
«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αφήσουμε ανεκμετάλλευτοαυτόντον πλούτο»
Σε πρόσφατο ρεπορτάζ του «Έθνους και της εφημερίδας «Ημερησία»αναφέρεται αυτό ακριβώς που είχε επισημάνει το «Ε». Συγκεκριμένα οαναπληρωτήςκαθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, γενικός διευθυντής του ΙνστιτούτουΓεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), κ. Παπαβασιλείου τονίζει:«Δενέχουμε την πολυτέλεια να αφήσουμε ανεκμετάλλευτο αυτόν τον πλούτο,ιδιαίτεραστην παρούσα οικονομική συγκυρία. Δεν υπάρχει δικαιολογία για νέεςκαθυστερήσεις» και επισημαίνει ότι τοΙΓΜΕ έχει «χαρτογραφήσει» όλα τα κοιτάσματα των Μη ΕνεργειακώνΜεταλλικώνΟρυκτών (ΜΕΜΟ) στη Μακεδονία και τη Θράκη, επισημαίνει στον χάρτηεκείνα πουείναι άμεσα εκμεταλλεύσιμα και άλλα που απαιτούν περαιτέρω έρευνα γιατηβιώσιμη εξόρυξή τους, ενώ σημειώνει και νέες περιοχές κοιτασματολογικούενδιαφέροντος.
Σύμφωνα με τον οικονομικό γεωλόγο, διευθυντή Κ. Μακεδονίας του ΙΓΜΕ,Ν.Αρβανιτίδη, που έχει κάνει την επεξεργασία, αξιοποιείται σήμερα έναπολύμικρό μέρος των βεβαιωμένων αποθεμάτων χρυσού, αργύρου, χαλκού,μολύβδου,ψευδαργύρου, νικελίου και άλλων μετάλλων στη Β. Ελλάδα, η αξία τωνοποίωνξεπερνά τα 20 δις ευρώ.
Τι κρύβει η Θρακιώτικη γη
Σύμφωνα με το ΙΓΜΕ η θρακιώτικη γη έχει: Επιθερμικά συστήματα χρυσού που συνδέονταιμεταλλογενετικά με ηφαιστειακά πετρώματα και σχετικούςηφαιστεοιζηματογενείςσχηματισμούς (γεωτεκτονικό περιβάλλον νησιωτικού μαγματισμού).
Βεβαιωμένα αποθέματα 23,7 τόνων επιθερμικού χρυσού υπάρχει στιςΣάπες Ροδόπης (στα μεταλλοφόρα σώματα Οχιάς και Αγ.Δημητρίου), και 54τόνοι στοΠέραμα του Έβρου. Αντίστοιχα, έχουν εντοπιστεί και 109,8 τόνοι αργύρου(96 στοΠέραμα και 13,8 στις Σάπες).
Το σύνολο των εκμεταλλεύσιμων αποθεμάτων χρυσού στη Βόρεια Χαλκιδικήκαι στη Θράκη υπολογίζεται σε 12,16 εκατομμύρια ουγκιές ή 382 τόνους,που μετις σημερινές τιμές του χρυσού ξεπερνούν σε αξία τα 16 δις δολάρια. Απόαυτά,143 τόνοι είναι πολυμεταλλικός (χρυσός μαζί με άλλα μέταλλα όπωςάργυρο,μόλυβδο και ψευδάργυρο), 161 πορφυρικός (χρυσός με χαλκό) και 78 τόνοιεπιθερμικός (μόνο χρυσός).
Το ΙΓΜΕ εντοπίζει και νέες περιοχές με χρυσό στη Β. Ελλάδα, πουαπαιτούν συστηματικότερη έρευνα για τη βιωσιμότητα ενός σχεδίου για τηβιώσιμηεκμετάλλευσή του. Μεταξύ αυτών:
-η ζώνη λειμωνιτικών εμφανίσεων χρυσού (σε οξειδωμένα μεταλλεύματα)στον ορεινό όγκο Αγκίστρου, Βροντούς, Μενοικίου στους νομούς Σερρών καιΔράμας,
-τα πορφυρικά συστήματα χαλκού-χρυσού της ευρύτερης περιοχήςΠοντοκερασιάς, Γερακαριού, Βάθης, Μυλοχωρίου, Δροσάτου του νομούΚιλκίς,
-η δυναμική πολυμεταλλική παρουσία μικτής θειούχου μεταλλοφορίας στηζώνη Φαρασινού, Συκίδων στη Δράμα και
-νέοι στόχοι εντοπισμού επιθερμικού χρυσού σε μεταλλοφόρες δομές τωνπεριοχών Κίρκης και πεύκων στον Έβρο.
Στο δια ταύτα: Δεν είναι πραγματικά κρίμα να μηνεκμεταλλευτεί η Ελλάδα όλες τις προοπτικές στον τομέα των ορυκτώνπόρων;