Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 Με το σταγονόμετρο οι ΚΑΠ και η ΣΑΤΑ

Με το σταγονόμετρο οι ΚΑΠ και η ΣΑΤΑ

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
 
 
Η οικονομική  κρίσηωςαιτιατό αποτέλεσμα για την περικοπή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων καιτης ΣΑΤΑστους δήμους από την κυβέρνηση, δημιουργεί ντόμινο αναταράξεων πουεπηρεάζουντη λειτουργία των δήμων δημιουργώντας αρρυθμίες, στη μισθοδοσία τωνδημοτικώνυπαλλήλων, την λειτουργία των Νομικών Προσώπων των δήμων καθώς και στηνυλοποίηση δημοτικών έργων τα οποία έχουν πηγή χρηματοδότησης τους ΚΑΠκαι τηΣΑΤΑ. Δημιουργεί ισχυρούς κλυδωνισμούς κυρίως στους μικρούς δήμους αλλάκαι…ισχυρούς «πονοκεφάλους» στους δημάρχους ακόμη και των ισχυρών δήμωνπου αλλιώςτα έχουν «προϋπολογίσει» και τώρα δεν τους βγαίνουν τα…κουκιά!
 
Στυλιανίδης: Για τηνώρα αντέχουμε αλλά όσο πάει και μειώνεται το αποθεματικό μας…»,
«Μας έχουν μειώσει τους ΚΑΠ πάνω από 20%. Ο Δήμος Ξάνθηςέπαιρνε πάνω από 1 εκ. και τώρα δεν ξεπερνάμε τις 700.000 ευρώ. Είναιγεγονόςότι η θέση της ΚΕΔΚΕ ήταν να μη δεχτεί μείωση πάνω από 15% και υπάρχειμιαδιαπραγμάτευση με την κυβέρνηση ως προς αυτό. Για την ώρα αντέχουμεαλλά όσοπάει και μειώνεται το αποθεματικό μας…», τονίζει ο δήμαρχος Ξάνθης κ.Στυλιανίδης που πρόσφατα επικρίθηκε για την απόφασή του να κλείσει τοΚολυμβητήριο 10 μέρες νωρίτερα: «Είχαμε προϋπολογίσει για το ΟργανισμόΆθλησης500.000 ευρώ. Πρέπει να τα περιορίσουμε στις 350.000. Το πετρέλαιοανέβηκε από50 σε 135. Έπρεπε κάτι να κάνουμε …», προσθέτει.
Σ’ ότι αφορά τη ΣΑΤΑ η οποία δίνεται σε 4 δόσεις είναι 15%αλλά ο δήμαρχος Ξάνθης τονίζει ότι δεν βάζει χέρι στη ΣΑΤΑ για ναπληρώσειυπαλλήλους ή λειτουργικά έξοδα : «όπως είναι συνηθισμένο σε άλλουςδήμους…»,σημειώνοντας ότι τη χρησιμοποιεί μόνο για έργα.
 
Μπηρόλ: «Έχουμε 10απλήρωτους στην καθαριότητα»
Και μπορεί η συνέπεια των περικοπών στις χρηματοδοτήσεις ναέχει μόνο επακόλουθο το ενωρίτερα κλείσιμο του Κολυμβητηρίου στο ΔήμοΞάνθηςκαι μια πιο «σφικτή» οικονομική πολιτική στον πιο μικρό Καπποδιστριακόόμωςδήμο του νομού τον δήμο Σελέρου έχει πιο «επώδυνες» συνέπειες. Υπάρχουναπλήρωτοι δημοτικοί υπάλληλοι για 3 μήνες: «Παίρναμε 62.000 ευρώ απότους ΚΑΠκαι τώρα 45.000 ευρώ. Αυτό μας δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα. Έχουμε 10υπαλλήλουςστη Καθαριότητα απλήρωτους για  3μήνες.Και η ΣΑΤΑ είναι μειωμένη και έχουμε στο στάδιο της έγκρισηδημοπράτησης 2 έργααπό το «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» και ένα από το ΕΣΠΑ…», επισημαίνει οδήμαρχοςΣελέρου κ. Μπηρόλ.
 
Ζλάτκος: «Εμείςκάναμε το κουμάντο μας αλλά…είναι στραγγαλισμός»
Πιο έντονα διαμαρτύρεται ο δήμαρχος Βιστονίδας κ. Ζλάτκοςπαρότι δηλώνει ότι εκείνος έκανε το κουμάντο του και δεν τον βρήκαν εξαπήνηςοι περικοπές. Ωστόσο δηλώνει ότι θα παραιτηθεί αν συνεχιστεί αυτή ηκατάστασηκαι ότι είναι «στραγγαλισμός» για τους δήμους αυτές οι περικοπές:«Ευτυχώς μετο νοικοκύρεμα και τη λιτότητα που έχουμε επιβάλλει μπορούμε καιανταπεξερχόμαστε σ’ αυτές τις μειώσεις των ΚΑΠ και της ΣΑΤΑ. Σκεφτείτεανσυνεχιστεί αυτό και με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» ο επόμενοςδήμαρχος τι θααντιμετωπίσει τουλάχιστον για ένα χρόνο…Θα βελάξει που λέμε στα χωριάμας! Δενμπορεί να βάζεις περισσότερες αρμοδιότητες κα να μειώνεις τους πόρους…δενγίνεται»!

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Δεν ξεχνάμε οι ξανθιώτες κ. Κοντέ!»

Αντεπιτίθεται στα ‘κατηγορώ’ του βουλευτή Ξάνθης κ. Α. Κοντού σχετικά με τους χειρισμούς τ…