Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 Τα «νοσήματα» και τα «γιατρικά» του νοσοκομείου

Τα «νοσήματα» και τα «γιατρικά» του νοσοκομείου

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
 
 
Τα λειτουργικά θέματα του νοσοκομείου Ξάνθης καθώς και ταπροβλήματα που είχαν  ανακύψειαπό τοεμπάργκο των προμηθευτών, η χρόνια παθογένεια της έλλειψης ιατρικού καινοσηλευτικού προσωπικού, τα οικονομικά, η λειτουργία του ΕΚΑΒ των Κέντρων Υγείας και τωνΠεριφερειακών Ιατρείωναλλά και εν γένει όλες οι …συμπτωματικές ασθένειες του ΕΣΥ(πολυφαρμακία,δαπάνες κ.λ.π.), όπως και οι στόχοι της νέας διοίκησης ήταν τοαντικείμενο τηςσυνέντευξης Τύπου στα τοπικά Μέσα που παραχώρησε την Δευτέρα 12 Ιουλίουτομεσημέρι ο διοικητής του νοσοκομείου Ξάνθη κ. Θανάσης Μπαμπαλίδης, στοαμφιθέατρο του νοσοκομείου.
Πλαισιωμένος από το νέο διοικητικό συμβούλιο που ανέλαβεκαθήκοντα πριν δύο μήνες και απαρτίζεται από τους: Καρβαγιώτη Νίκο,αντιπρόεδρος, Χιώτη Ανέστη Διευθυντής Ιατρικής, Παπαγεωργίου,διευθύνουσανοσηλευτικής, Μητράκου εκπρόσωπο των εργαζομένων, Κουράκ Λεϊλά νομικόσύμβουλοκαι Βασίλη Μιχαλακίδη, ο κ. Μπαμπαλίδης, αναφερόμενος στο σκοπό τηςσυνέντευξηςείπε ότι αποσκοπεί στην ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας και ότι μάλιστααυτό θακαθιερωθεί ανά εξάμηνο.
 
Τα πεπραγμένα των δύομηνών…
«Διαφάνεια , αξιοκρατία και αξιολόγηση» είναι το τρίπτυχοπου θα διέπει την λειτουργία του νοσοκομείου Ξάνθης – σύμφωνα με τον κ. Μπαμπαλίδη – όπως επίσηςκαι η εντατικοποίηση των προσπαθειών για επίλυση όλων των προβλημάτων:«Δενμηδενίζουμε και δεν απαξιώνουμε το έργο των προηγούμενων διοικήσεων καιότιθετικό βρήκαμε θα το προωθήσουμε», τόνισε ο κ. Μπαμπαλίδης καιαναφέρθηκε στοτρίπτυχο των προβλημάτων: Οικονομικό – έλλειψη ιατρικού καινοσηλευτικούπροσωπικού – μεγάλες δαπάνες. Ως δείγμα γραφής της νέας διοίκησης στοδίμηνοανέφερε: 1) Τη λειτουργία του ΕΚΑΒ μ’ ένα ασθενοφόρο και 10μελέςπλήρωμα(σημείωσε ότι θα επιδιώξει και δεύτερο ασθενοφόρο) 2) τη σύνδεση τουνοσοκομείου με φυσικό αέριο που έχει ολοκληρωθεί πριν από μια εβδομάδακαι απ’αυτή θα υπάρξει εξοικονόμηση 20 – 25% 3) Εξοικονόμηση κονδυλίου τηςτάξης των 2εκ. ευρώ για την αγορά νέου αξονικού τομογράφου και άλλων οργάνωνεξοπλισμού 4)Προκήρυξη για την πλήρωση 25 θέσεων γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων 5)Λειτουργίαμιας ακόμη κλίνης στην ΜΕΘ (συνολικά λειτουργούν οι 4 από τις 7 τηςδυναμικότητας της ), με στόχο την λειτουργία 5 κλινών μέχρι τέλος τουμήνα. 5)Δημιουργία ιατρείων σε Δροσερό και Κιμμέρια ( το θέμα βρίσκεται στηναναζήτησηοικοπέδου για μίσθωση).
 
Οι στόχοι της νέαςδιοίκησης
Τον δεκάλογο των στόχων της νέας διοίκησης παρουσίασε ο κ.Μπαμπαλίδης.
Ήτοι: 1)Αναδιοργάνωση του τμήματος Επειγόντων περιστατικώνκαι στελέχωση με 3 θέσεις γιατρών
2) Προσπάθεια να μειωθούν οι λίστες αναμονής στηνΧειρουργική, Ορθοπαιδική κλινική με ενίσχυσή τους με επιπλέοννοσηλευτικού καιιατρικού προσωπικού
3)Ενίσχυση των Κέντρων Υγείας προκειμένου να αποσυμφορηθείτο νοσοκομείο Ξάνθης και να εξυπηρετείται καλύτερα ο πολίτης. 4) Μείωσητωνδαπανών. Ο κ. Μπαμπαλίδης επεσήμανε ότι στο ΕΣΥ σπαταλώνται πολλάχρήματα καιότι πολιτική του υπουργείου είναι η μείωση των δαπανών. Σ’ αυτό τοπλαίσιο τονοσοκομείο προσπαθεί να μειώσει το υγειονομικό υλικό και τα αναλώσιμακαι ναπατάξει την πολυφαρμακία, συγχρόνως ν’ αυξήσει τα έσοδα 5) Αξιοποίηση την ακίνητης περιουσίας τουνοσοκομείου. 
Ο κ. Μπαμπαλίδης ανέφερε ότι το νέο νομοσχέδιο τουυπουργείου Υγείας έχει ρυθμίσει πολλές αρρυθμίες στο ΕΣΥ όπως: μείωσητων τιμώντων φαρμάκων με καθιέρωση της λίστας, ρύθμιση των ευημεριών των γιατρώνκαθώςκαι ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές. Τέλοςανέφερε ότιη ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων που προβλέπει το νομοσχέδιο θαείναι προςόφελος των πολιτών.
 
Οι …αρρυθμίες τουΕΚΑΒ
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων που αφορούσαν στηνλειτουργία του ΕΚΑΒ και στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί ο κ.Μπαμπαλίδηςξεκαθάρισε ότι το ΕΚΑΒ λειτουργεί αυτόνομα με το ΚΑΒ του νοσοκομείουκαι ότι τονοσοκομείο απλά βοήθησε ένα δεκαήμερο τον οδηγό του ΕΚΑΒ να μάθει τηνπόλη(χορήγησε ασθενοφόρο να καθοδηγεί το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ).
Διέψευσε τις φήμες για συγχώνευση κλινικών ή κλεισίματος τωνΚέντρων Υγείας και μάλιστα έκανε λόγο για αναβάθμισή τους καθώς τουπουργείοδίνει βαρύτητα στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, όπως είπε. Επίσηςαναφορικά μετο νοσηλευτικό προσωπικό ο κ. Μπαμπαλίδης τόνισε ότι δεν υπάρχουν κενέςοργανικές θέσεις αλλά δημιουργούνται κενά εξαιτίας των αδειώνμητρότητας τωννοσηλευτριών (22 άδειες μητρότητας).
Τέλος σημείωσε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στην αιμοληψίακαι ότι η διοίκηση θα επιδιώξει τη συνεργασία συλλόγων όπως τωνκαρκινοπαθών:«Θα είμαστε πάντα στην πρώτη γραμμή για ν’ απαλείψουμε τον ανθρώπινοπόνο» ,ήταν το επιμύθιο του νέου διοικητή του νοσοκομείου Ξάνθης.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Κρανίων τόπος πίσω από τον Ακάθιστο Ύμνο

Μαριάννα ΞανθοπούλουMarianaxan@yahoo.grΔέος διαπέρασε τους ένοικους παρακείμενης κατοικίας…