Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 «Λουκέτο» στη Σχολή Αστυφυλάκων Ξάνθης;

«Λουκέτο» στη Σχολή Αστυφυλάκων Ξάνθης;

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
 
Το πνεύμα…της  «οικονομίαςκλίμακας» που… «εξοικονομείται», από τις συγχωνεύσεις οργανισμών τουδημοσίουτομέα, τις περικοπές λειτουργικών εξόδων και την εν γένει συρρίκνωσηενόςπολυδαίδαλου συστήματος που γιγαντώθηκε κυρίως κατά τα χρόνια τηςμεταπολίτευσης και που διέπει όλο το φάσμα της κυβερνητικής πολιτικήςλειτουργίας ως απότοκο της οικονομικής κρίσης και της μεταρρυθμιστικήςαναδιάρθρωσης όλων των μηχανισμών της κρατικής μηχανής πολλές φορέςέχει…παράπλευρες απώλειες! Μια τέτοια περίπτωση είναι η Σχολή ΑστυφυλάκωνΞάνθηςπου ιδρύθηκε και λειτουργεί από το 1996 εκπαιδεύοντας αστυνομικόπροσωπικό,είναι μία από τις 8 που λειτουργούν στην χώρα μας και μία από τις τρειςμεγαλύτερες μαζί μ’ αυτή της Κομοτηνής και της Αλεξανδρούπολης.  
 
Έντονοι ψίθυροι για συγχώνευσή της με τη Σχολή της Κομοτηνής
Μια πρώτη προσπάθεια για συγχώνευση Σχολών Αστυνομίας με τηναναστολή λειτουργίας μικρότερων,  όπωςτης Νάουσας και της Καρδίτσας έγινε πριν δύο χρόνια όταν αρχηγός τηςΕΛ.ΑΣ ήτανο κ. Τσιατούρας. Όμως αυτή κατέπεσε μπρος το βάρος της αντίδρασης τωντοπικώνκοινωνιών. Το θέμα επανέρχεται τώρα και αυτή τη φορά η…μπάλα παίρνει τηΣχολήΑστυνομίας Ξάνθης με έντονη φημολογία ότι από του χρόνου θα ανασταλεί ηλειτουργία της και  δενθα δέχεταισπουδαστές που εισάγονται με Πανελλήνιες εξετάσεις και οι οποίοι θαφοιτούνστην Σχολή της Κομοτηνής. Ο διοικητής της Σχολής Αστυφυλάκων Ξάνθης πουστεγάζεται σε κτίριο (2ο χιλ. Ε.Ο. Ξάνθης –Καβάλας) κ. ΓκίκαςΕυάγγελος στον οποίο απευθυνθήκαμε δεν επιβεβαιώνει την πληροφορία,επισημαίνειόμως σαφώς ότι αυτό απαιτεί πολιτική απόφαση: «Μέχρι στιγμής δεν έχουμεκάποιατέτοια ενημέρωση. Είναι γεγονός ότι φέτος πήραμε λιγότερα παιδιά  – 150 σπουδαστές – σεσχέση με 350 πέρσι.Επίσης έχει αλλάξει το σύστημα φοίτησης και από διετές που ήταν έχει γίνει μονοετές και 1 χρόνοπρακτικής. ΗΣχολή της Ξάνθης δέχεται λιγότερα παιδιά από την Σχολή της Κομοτηνής ηοποίαείναι μεγαλύτερης δυναμικότητας όμως δεν γνωρίζω αν υπάρχει πρόθεσηαναστολήςτης λειτουργίας της. Αν γίνει αυτό θα γίνει με πολιτική απόφαση».
 
Να σημειώσουμε ότι φέτος εισήχθησαν συνολικά 900 σπουδαστές από τουςοποίους 200 φοιτούν στην Κομοτηνή, 150 σε Ξάνθη και 150 σε Διδυμότειχοκαι οιυπόλοιποι ανά 80 μοιράστηκαν στις Σχολές της Αλεξανδρούπολης, Νάουσας,  της Καρδίτσας,  Γρεβενών, Ρεθύμνου,Σητείας. Συνολικά η Σχολήτης Κομοτηνής έχει δυναμικότητα 800 – 1000 σπουδαστών ενώ η Σχολή τηςΞάνθης600: «Είναι γεγονός ότι η  οικονομικήκρίση επιβάλλει διάφορες περικοπές σ’ ότι αφορά την Αστυνομίαχρειάζεταιιδιαίτερη προσοχή καθώς η οικονομική κρίση έχει ως επακόλουθο και τηναύξησητης εγκληματικότητας συνεπώς χρειάζεται σωστή στελέχωση με εκπαιδευμένοπροσωπικό προκειμένου ν’ αντεπεξέλθει στις ιδιαίτερα δύσκολεςσυνθήκες»,επισημαίνει ο κ. Γκίκας.
 
«Πλήγμα» για την τοπική οικονομία μια ενδεχόμενη αναστολή τηςλειτουργίας της Σχολής Αστυφυλάκων Ξάνθης
Στη Σχολή Αστυνομίας Ξάνθης εργάζονται ως βοηθητικόπροσωπικό(μάγειροι, υδραυλικοί , ηλεκτρολόγοι, κ.λ.π. 16 άτομα. Επίσηςτιςυπηρεσίες τους προσφέρουν άτομα από άλλους κλάδους όπως δικηγόροι,γυμναστές ,νοσοκόμες.  Τοεκπαιδευτικό προσωπικόξεπερνά τα 15 άτομα μαζί με τους αναπληρωτές. Επίσης υπάρχει ιδιωτικόσυνεργείοΚαθαριότητας αποτελούμενο από 6 άτομα. Συνεπώς δίνει δουλειά σεπερισσότερο από35 άτομα. Και όχι μόνο…καθώς πολλές ντόπιες επιχειρήσεις είναιπρομηθευτές τηςΣχολής (φούρνοι, πρώτες ύλες κ.λ.π.). Επιπρόσθετα οι σπουδαστέςδιαμένουν μενμέσα στην Σχολή όμως έχουν έξοδο κάθε Τετάρτη και Σαββατοκύριακο καιαπ’ αυτόεπωφελούνται πολλά καταστήματα διασκέδασης ή υγειονομικούενδιαφέροντος. Κατάσυνέπεια όποια ενδεχόμενη αναστολή της λειτουργίας της ΣχολήςΑστυφυλάκωνΞάνθης μπορεί να κάνει καλό σε γενική κλίμακα καθώς θα εξοικονομηθούνέσοδα απότα λειτουργικά έξοδά της όμως θα κάνει κακό σε τοπική κλίμακα αφού θααφαιρεθείαπό την τοπική κοινωνία μια πηγή εσόδων εύρεσης εργασίας. Κατά συνέπειαηελληνική ηγεσία που είχε το μαχαίρι και το πεπόνι θα πρέπει ναπροβληματιστείτι είναι πιο σύμφορο ή ασύμφορο τελικά!

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Άλλος για Συμπαραστάτης;

Ελένη Διαφωνίδουelenidfn@yahoo.com «Φουντώνει» στην τοπική κοινωνίαη ονοματολογία για…