Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 Εφησυχάζει ο «καλοκαιρινός» Νοέμβρης

Εφησυχάζει ο «καλοκαιρινός» Νοέμβρης

0

ΕλένηΔιαφωνίδου
enidfn@yahoo.com
 
Πρωτοφανώς«καλοκαιρινός» ο φετινός Νοέμβρης χάρη σ’ έναν αντικυκλώνα στον ΒόρειοΑτλαντικό που φέρνει καλοκαιρία στη χώρα μας. Πέρα από το ότιαπολαμβάνουμεακόμη τα ελαφριά μας ρούχα, παίρνει και μία «ανάσα» το πορτοφόλι μας,αφού υπόκανονικές συνθήκες, θα είχαμε ήδη επιβαρυνθεί με το κόστος της πρώτης«φουρνιάς» πετρελαίου ή ξύλων, καθώς οι ξυλόσομπες έγιναν φέτος πολύτης μόδαςλόγω της προσπάθειας περιορισμού των πάγιων εξόδων.
Μιαβαθιά «ανάσα» που «γλιτώνουν» ένα μήνα εξόδων παίρνουν οι καταναλωτές,«βαριανασαίνουν» από την πλευρά τους οι έμποροι καυσίμων και ξυλείας, ηοποίοιαντιλαμβάνονται μέρα με τη μέρα και περισσότερο την πεσμένη κίνηση.«Είναι ηοικονομία ή η καλοκαιρία;» αναρωτιούνται και οι ίδιοι, εννοώνταςπροφανώς ότικαι να μην ήταν καλός ο καιρός ο κόσμος φέτος είναι αποφασισμένος νααποφύγειτις σπατάλες και τα έξοδα ακόμη κι αν θα αναγκαστεί να περάσει δυοβράδια μεκουβέρτα και… δεύτερο ζευγάρι κάλτσες.
 
Αςπεριμένουμε το Δεκέμβριο…
Στα69-74 λεπτά ανά λίτρο κινείται φέτος η τιμή του πετρελαίου, με τηνΞάνθη ναβρίσκεται κάπου στη μέση προωθώντας την καύσιμη ύλη για 70 λ/ λίτρο. Οτζίροςέχει πέσει αισθητά παραδέχεται ο κ. Γιάννης Σιούτας, πρόεδρος τωνβενζινοπωλών,αφού βλέπει ότι η κίνηση είναι σημαντικά πεσμένη σε σχέση με τα περσινάεπίπεδα.
Ωστόσο,οι βενζινοπώλες δεν περιμένουν το κρύο για να κινηθεί η αγορά, αλλά να«πέσει»λίγο χρήμα για να μπορέσει ο κόσμος να αγοράσει. Πολλές είναι οιπολυκατοικίεςπου δεν έχουν βάλει πετρέλαιο αφού κάποιοι ένοικοι χρωστάνε και δενμπορούν ναπληρώσουν. «Είναι νευραλγικό για την αγορά να κυκλοφορήσει λίγο χρήμα,αλλιώςπώς θα αγοράσουν και τα απαραίτητα οι καταναλωτές;», αναρωτιέται ο κ.Σιούτας.
Ωστόσο,προτρέπει να μην εφησυχάζουμε σχετικά με τα χαμηλότερα από τααναμενόμεναεπίπεδα της τιμής του πετρελαίου, που λέγαμε ότι θα εκτιναχθεί σε πάνωαπό 1ευρώ! «Ο κόσμος εφησυχάζει, αλλά καλύτερα να κρατήσουμε λίγο την«αναπνοή» μαςμέχρι το Δεκέμβρη γιατί δεν ξέρουμε τι μπορεί να συμβεί», προσθέτει μενόημακαι με πρόθεση να προετοιμάσει για δυσάρεστες εκπλήξεις στο δύσκολο,ομολογουμένως, χειμώνα που έρχεται.
Τηδιστακτικότητα κατά την αγορά παρατηρεί και ο κ. Γιώργος Φερεσιάδης,ξυλέμπορος, ο οποίος εκτιμά ότι ο κόσμος αγοράζει 20%-30% λιγότερο απόπέρυσιαν και οι τιμές κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα. 0,11-0,12 ευρώ/ κιλόκάνει οδρυς, τόσο περίπου και η ντόπια οξιά, ενώ κάτι λιγότερο πωλείται ηεισαγόμενη> πουρνάρι είναι εξαιρετικά σπάνιο στο εμπόριο, ενώκαι τα ξύλααπό ελιά είναι λίγα και πιο ακριβά. «Αυτοί που ήταν να αγοράσουν,αγόρασαν,γέμισαν τις αποθήκες τους και τώρα έρχεται που και που κανένας γιαμερικάτσουβάλια για το τζάκι», σημειώνει ο κ. Φερεσιάδης, υποστηρίζοντας καιαυτόςότι ναι μεν βοήθησε η καλοκαιρία, αλλά οι καταναλωτές είναι σφιγμένοιούτως ήάλλως, τόσο που είναι διατεθειμένοι να κάνουν οικονομία ακόμη και σταπιοβασικά, όπως είναι ένα ζεστό σπίτι το χειμώνα.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αγαπάς την Ελλάδα; Απόδειξη!

Επαναφέρει το μέτρο των αποδείξεων η κυβέρνηση και προκειμένου να ελέγξει τη φοροδιαφυγή κ…