Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 «Πράσινος» ο νέος αναπτυξιακός νόμος

«Πράσινος» ο νέος αναπτυξιακός νόμος

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
 
 
Τρεις βασικές καινοτομίες εισάγει ο νέος αναπτυξιακός νόμοςπου από τον Μάιο ετέθησε διαβούλευση και αναμένεται να ψηφιστεί εντόςΣεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα εισάγει: 1.Διαγωνιστική διαδικασίααξιολόγησης τωνεπενδυτικών προτάσεων βάσει μιας σειράς ποιοτικών χαρακτηριστικών.
2. Ένταξη όλων των οικονομικών δραστηριοτήτων, με εξαίρεσηαυτές που ρητά απαγορεύονται είτε από το νόμο είτε από αποφάσεις ήκανονισμούςτης Εθνικής ή Κοινοτικής Νομοθεσίας. 3. Σύσταση επενδυτικού συμβουλίου,τοοποίο θα εποπτεύει την εφαρμογή του νόμου και θα εισηγείται βελτιώσειςκαιαλλαγές για προσαρμογή στις εκάστοτε νέες προκλήσεις. Αυτά σ’ ότι αφοράτηδιαδικασία αξιολόγησης.
 
Ένας «πράσινος»αναπτυξιακός νόμος
Ο νέος αναπτυξιακός νόμος εντάσσεται σε μια νέα στρατηγικήγια την ανάπτυξη της οικονομίας και την προώθηση ενός νέουεπιχειρηματικούπροτύπου. Στοχεύει σε μια δυναμική και βιώσιμη οικονομία με αιχμή τηνΠράσινηΑνάπτυξη, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα, τον παραγωγικόμετασχηματισμό, τηναπασχόληση και την περιφερειακή σύγκλιση. Σ’ ότι αφορά τα κριτήριαεπιλεξιμότητα των επενδύσεων  δίνεταιβαρύτητα σε «πράσινες» επενδύσεις αφού καθώς η βαθμολόγηση κάθεεπενδυτικούσχεδίου που υποβάλλεται θα εξαρτάται κατά 30% από τα περιβαλλοντικάεχέγγυα πουτο συνοδεύουν. Αναλυτικότερα τα κριτήρια πράσινης επιχειρηματικότηταςκαιπροστασίας του περιβάλλοντος περιλαμβάνουν:
– Τις δαπάνες εξοικονόμησης ενέργειας
– Τις δαπάνες που κατευθύνονται στη διαχείριση ή στη μείωσητων αποβλήτων
– Τις δαπάνες που μειώνουν την κατανάλωση νερού
– Τις δαπάνες που καταλήγουν στη χρήση καθαρών τεχνολογιώνκαι στη μείωση του οικολογικού αποτυπώματος
– Τις περιβαλλοντικές πιστοποιήσεις
– Τα έσοδα από φιλικά στο περιβάλλον προϊόντα και υπηρεσίεςως ποσοστό του κύκλου εργασιών
– Την αξιοποίηση αδρανών κελυφών
– Την αλλαγή χρήσης υφιστάμενων υποδομών
– Την εγκατάσταση / μετεγκατάσταση σε οργανωμένους υποδοχείς
 
Η βαθμολογία
Τη βαθμολογία κάθε επενδυτικού σχεδίου συμπληρώνουν τακριτήρια ανταγωνιστικότητας, ποιότητας και εξωστρέφειας (συντελεστήςβαρύτητας50%) και τα κριτήρια αναδιάρθρωσης, απασχόλησης και ισόρροπηςανάπτυξης. Ωςπρος το δεύτερο, προβλέπεται πριμοδότηση των επενδυτικών σχεδίων, ταοποία,μεταξύ των άλλων, θα διατηρούν τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας και θαδημιουργούν νέες, που θα υλοποιούνται σε ορεινές και μειονεκτικέςπεριοχές ή σενησιά με λιγότερους από 3.000 κατοίκους. Η τελική βαθμολογία που θασυγκεντρώνεται από τα παραπάνω κριτήρια θα ταξινομείται κατά φθίνουσακλίμακακαι θα γίνεται η τελική επιλογή μεταξύ των προτάσεων με την υψηλότερηβαθμολογία μέχρις εξάντλησης των διαθέσιμων πόρων.
 
Τα ποσοστά ενίσχυσηςστη Βόρεια Ελλάδα
Για όλα τα επενδυτικά σχέδια τηρούνται τα όρια τουεγκεκριμένου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων2007-2013, αλλά ταυτόχρονα ενισχύεται και η περιφερειακή σύγκλιση. Τοποσοστόενίσχυσης κάθε επενδυτικού σχεδίου εξαρτάται από το μέγεθος τηςεπιχείρησης καιτον νομό στον οποίο υλοποιείται.
Στην Γ’ Ζώνη η Θράκη– Από 30% – 50% η επιδότηση
Στη Βόρεια Ελλάδα, στην Γ’ ζώνη (ενίσχυση 30% για μεγάλεςεπιχειρήσεις, 40% για μεσαίες και 50% για μικρές και πολύ μικρές)εντάσσονταιοι νομοί Κιλκίς, Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας, Σερρών, Γρεβενών, Φλώρινας,Καστοριάς, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Δράμας, Έβρου.
Στη Β’ ζώνη (30% ενίσχυση για μεγάλες, 35% για μεσαίες και40% για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις) εντάσσονται οι νομοίΘεσσαλονίκης,Χαλκιδικής και Κοζάνης.
Υπενθυμίζεται ότι τα επενδυτικά σχέδια ύψους μέχρι 3 εκατ.ευρώ θα υποβάλλονται, θα αξιολογούνται και θα ελέγχονται από τιςδιευθύνσειςΣχεδιασμού και Ανάπτυξης των περιφερειών, ενώ τα επενδυτικά σχέδια άνωτουύψους αυτού θα ανήκουν στην αρμοδιότητα είτε της γενικής διεύθυνσηςΙδιωτικώνΕπενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίαςείτε τηςΕπιχειρησιακής Μονάδας Ανάπτυξης του υπουργείου με έδρα τη Θεσσαλονίκηγιαεκείνα τα επενδυτικά προγράμματα που πραγματοποιούνται στις περιφέρειεςΑνατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και ΔυτικήςΜακεδονίας.
 
Στο μικροσκόπιο τωνπαραγωγικών φορέων ο νέος αναπτυξιακός
Πανθρακιώτικη σύσκεψη των παραγωγικών φορέων συγκλήθηκεπροχθές στο Επιμελητήριο Ξάνθης. Η σύσκεψη ήταν κεκλεισμένων των θυρώνπροκειμένου να γίνει μια πιο ενδελεχής συζήτηση επί του αναπτυξιακού,νακατατεθούν απόψεις και να μπει στο μικροσκόπιο των φορέων ο νέοςαναπτυξιακόςκαι να αναδειχθούν οι «αδυναμίες» τους καθώς και να προταθούνενδεχομένωςδιορθωτικές αλλαγές που θα αποσταλούν στο υπουργείο.
Όπως μας πληροφορεί οπρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης κ. Ανδρικόπουλος έγινε μια πολύεποικοδομητικήσυζήτηση και αυτό που επισημάνθηκε ως «αδυναμία» του νέου αναπτυξιακούείναιότι η Επιτροπή Αξιολόγησης θ’ αποτελείται και πάλι από υπαλλήλουςπεριφερειών,γεγονός που κρίθηκε ως αρνητικό καθώς είναι γνωστά τα προβλήματα πουκατάκαιρούς δημιουργήθηκαν επειδή δεν συνεδρίασε η Επιτροπή αξιολόγησης καικαθυστερούσαν σχεδόν εγκληματικά οι χρηματοδοτήσεις ενταγμένωνεπενδύσεων ειςβάρος των επενδυτών.
Ο κ. Ανδρικόπουλος εκφράζοντας την προσωπική του άποψητόνισε ότι φοβάται ότι ο νέος αναπτυξιακός δεν μπορεί να λειτουργήσειεύκολακαι ότι χρειάζονται διορθωτικές αλλαγές σε σημεία όπως το πλαφόνχρημάτων πουθέτει ως επενδυτικό κριτήριο ιδιαίτερα αρνητικό σε καιρούς έλλειψηςρευστότηταςκαθώς επίσης και το γεγονός ότι δίνεται βαρύτητα σε «πράσινες»επενδύσεις καιαυτό αποκλείει άλλους επενδυτές. Σ’ ότι αφορά τα κίνητρα και το γεγονόςότιανήκουμε στη ζώνη με τις μεγαλύτερες επιδοτήσεις ο κ. Ανδρικόπουλοςοεκτιμά ότιαυτό εμάς τους Θρακιώτες δεν μας ευνοεί ιδιαίτερα καθώς η Γ’ Ζώνηεκτείνεταισχεδόν σε πολλούς νομούς της κεντρικής και της Ανατολικής Μακεδονίας.
Απ’ την πλευρά του οπρόεδρος του Συνδέσμου Βιοτεχνών – Βιομηχάνων κ. Βασίλης Σκαρλάτοςπουσυμμετείχε στη σύσκεψη εξέφρασε την άποψη ότι ο αναπτυξιακός έχειθετικάστοιχεία αρκεί όμως να λειτουργούν σ’ ένα γενικότερο πλαίσιο αρχώνευνοϊκό γιατην επιχειρηματικότητα: «Το όλο σύστημακάνει δύσκολη την επιχειρηματικότητα. Χρειάζεται τόνωση τηςανταγωνιστικότητας.Δεν μπορεί να παράγεις αν δεν είσαι ανταγωνιστικός. Έχουμε 3 φορέςλιγότερεςεπενδύσεις παρότι έχουμε από τα πιο χαμηλά μεροκάματα». Ωςαρνητικά τουνέου αναπτυξιακού ο κ. Σκαρλάτος επεσήμανε (όπως και ο κ.Ανδρικόπουλος) ότιπρέπει να εκλείψει από τον μηχανισμός της αξιολόγησης η νοοτροπία τουΔημοσίου.Σ’ ότι αφορά τα κριτήρια επιλεξιμότητας των επενδύσεων ο κ. Σκαρλάτοςεξέφρασετην άποψη ότι στην περιοχή μας πρέπει να επιδιώξουμε να ενισχυθούν αυτάτης ισόρροπηςανάπτυξης της αξιοποίησης φυσικών πόρων και της απασχόλησης: «Είναι ανάγκη να βελτιώσουμε τα ποιοτικάστοιχεία του νόμου. Εκείνα που εξασφαλίζουν επενδύσεις στην περιοχήμας. Ναενισχυθούν τα κριτήρια ισόρροπης ανάπτυξης, να αξιοποιηθούν τασυγκριτικάπλεονεκτήματα της περιοχής μας και να αρθούν γραφειοκρατικές και άλλεςαγκυλώσεις από υπηρεσίες του Δημοσίου που καθυστερούν τη χρηματοδότησητωνεπενδύσεων».
    

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ξανθιώτες καταναλωτές αναζητήστε τις καλύτερες προσφορές!

“Ουσιαστικά αυτές θα είναι οι καλύτερες εκπτώσεις”, λέει ο κ. Γιάννης Αλεξιάδης πρόεδρος τ…