Στην ιστορία περνά ο «Θησέας»

0

ΜαριάνναΞανθοπούλου

marianaxan@yahoo.gr

 

 

 

 

 

«Μαύρα πανιά» αναρτούν οι δήμαρχοικαθώς μετά την περικοπήκατά 30% των ΚΑΠ αναγκάζονται να …σφίξουν κι άλλο το ζωνάρι καθώς και ο«Θησέας» «φαγώθηκε» από  τον«Μινώταυρο»της κρίσης. Αιφνιδιαστικά με νέα εγκύκλιο το υπουργείο Εσωτερικών τουςενημερώνει ότι παύουν οι χρηματοδοτήσεις από το πρόγραμμα «Θησέας» τωνενταγμένωνέργων από τις 25 Ιουνίου και μετά. Επισπεύτηκε δηλαδή η κατάργηση του«Θησέα»κατά 2 περίπου μήνες αφού η αρχική εγκύκλιος έληγε το πρόγραμμα στις 31Αυγούστου, αφήνοντας μετέωρα ενταγμένα έργα και τινάζοντας σχεδιασμούςστοναέρα! 

 

Αναβάλλεταιτο έργοανάπλασης της οδού Ταξιαρχών – Βιζυινού στην Παλιά Πόλη

«Θύμα» στο βωμό του «Θησέα» το έργοανάπλασης της οδούΤαξιαρχών – Βιζυινού στην Παλιά Πόλη το οποίο έχοντας προέγκρισηπεριμένει απόπέρσι να πάρει τελική έγκριση από το Συμβούλιο Χωροταξίας ΟικισμούΠεριβάλλοντος (ΣΧΟΠ). Όμως αυτό έχει να συνεδριάσει από πέρσι – μαςενημερώνειο δήμαρχος Ξάνθης: «Είχαμε προένταξη του έργου και περιμέναμε από τοΣΧΟΠοριστική ένταξη. Μετά απ’ αυτή την εξέλιξη αναβάλλεται τουλάχιστον γιαφέτος τοέργο αυτό.

Παρόλα αυτά ο δήμαρχος Ξάνθης κ.Στυλιανίδης δηλώνειικανοποιημένος σ’ ότι αφορά την απορροφητικότητα που είχε ο δήμοςΞάνθης απότον «Θησέα»: «Το πρόγραμμα «Θησέας» δούλεψε καλά …Αν και από τα 3,5 διςπουήταν απορροφήθηκαν περίπου τα 2 δις. Ο δήμος Ξάνθης απορρόφησε πάνω από8 εκ.ευρώ».

 

«Μαύρητρύπα» σεδάνεια 1,7 δις οι δήμοι

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ η εφημερίδα«ΤΟ ΒΗΜΑ» ο υπουργόςΕσωτερικών κ. Γ. Ραγκούσης οδηγήθηκε σ’ αυτή την απόφαση προκειμένου νακλείσειη «μαύρη τρύπα» των δήμων με τον περιορισμό των δαπανών τους.Σημειώνεται ότιμόνο σε δάνεια χρωστούν περίπου 1,7 δισ. ευρώ! Η κυβέρνηση έχεικαταλήξει στοσυμπέρασμα ότι δεν υπάρχει πλέον καμία περίπτωση να εκτελεστούν τα έργαπουέχουν δρομολογηθεί στο πρόγραμμα «Θησέας», καθώς είναι αδύνατον ναεξευρεθεί το1,5 δισ. ευρώ που απαιτείται. Για να χρηματοδοτηθούν όλα τα έργα του«Θησέα» ταοποία εγκρίθηκαν την περίοδο 2005-2009, θα έπρεπε να εισρεύσουν στοταμείο τουπρογράμματος 3,5 δισ. ευρώ. Παρά ταύτα, ως το τελευταίο τρίμηνο του2009,σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, είχανεισρεύσει 1,97δισ. ευρώ.

 

Νέοςμηχανισμόςαπόδοσης πόρων στους δήμους

Παράλληλα όπως διευκρινίζεται στιςάμεσες προτεραιότητες τηςκυβέρνησης είναι η δημιουργία νέου μηχανισμού απόδοσης στους δήμους τωνποσώνπου τους αναλογούν επί του τακτικού προϋπολογισμού, η κατάργηση τουπρογράμματος «Θησέας» και η ένταξη των επιλέξιμων έργων του στα ΠΕΠ, τοπεραιτέρω κλείσιμο της στρόφιγγας δανεισμού των ΟΤΑ και η εκπόνησησυγκεκριμένου προγράμματος εξυγίανσης των υπερχρεωμένων δήμων.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έβαλε νερό στο κρασί της η διοίκηση

Αίσιο τέλος είχαν 8 μηνών κινητοποιήσεις με 50 στάσεις εργασίας και 24ωρες απεργίες του σω…