Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 «Καζάνι» που βράζει ο νέος δήμος Αβδήρων!

«Καζάνι» που βράζει ο νέος δήμος Αβδήρων!

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
 
Σε τεντωμένοσχοινί…το πολιτικό σκηνικό στο νέο δήμο Αβδήρων με τους υποψήφιους –δεδηλωμένους ή επίδοξους – να ακροβατούν σε μια προσπάθεια να τηρήσουντιςισορροπίες και να επουλώσουν τις «πληγές» που άνοιξε ο «Καλλικράτης»καθώς όπωςείναι γνωστό οι αντιδράσεις ήταν σφοδρές ένθεν κακείθεν για τηνδιεκδίκηση τηςέδρας από Γενισέα και Άβδηρα. Τρεις είναι οι πόλοι γύρω απ’ τουςοποίους θασυσπειρωθούν οι νέοι συνδυασμοί. Απ’ την πλευρά της Νέας Δημοκρατίαςδυο ενενεργεία δήμαρχοι – Ζλάτκος, Τσακίρη – της Ν.Δ. βρίσκονται σε στάσηαναμονήςγια το ποιος θα έχει τη στήριξης του κόμματος ενώ απ’ την πλευρά τουΠΑΣΟΚ μετάκαι την κατάθεση των υποψηφιοτήτων από «άγνωστους» υποψηφίους, όλαδείχνουνότι  ο κ. ΒασίληςΤσολακίδης άτυπα τουλάχιστονέχει πάρει το πράσινο φως για τη συγκρότηση ψηφοδελτίου.
Τρίτος πόλος που κατάπάσα πιθανότητα θα είναι ο ρυθμιστικός παράγοντας στις εκλογές τουΝοέμβρη,είναι ο νυν δήμαρχος Σελέρου κ. Ιντζέ Μεμέτ Μπηρόλ, ο οποίος προέρχεταιμεν απότην «κολυμβήθρα» της Ν.Δ. αλλά «φλερτάρει» απροκάλυπτα με το ΠΑΣΟΚ καιαυτόαποδεικνύεται από το γεγονός ότι πήρε μέρος στη διαδικασία του ΠΑΣΟΚκαταθέτοντας ηλεκτρονικά υποψηφιότητα (όπως μας δήλωσε ο ίδιος), ενώδιατυμπανίζει ότι έχει την αμέριστη στήριξη του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ.Μάντατζη,ενώ παράλληλα συνεχίζει μια σειρά επαφών και συζητήσεων με τον κ.Τσολακίδη, οοποίος ( δεν το κρύβει άλλωστε…) επιθυμεί διακαώς να τον έχει στοψηφοδέλτιότου!
 
Ρίχνει το γάντι σεΝΟΔΕ  – Τσακίρη οΖλάτκος
Για το πολιτικό γίγνεσθαι στους υπό συνένωση δήμους καθώςκαι για το σκηνικό που διαμορφώνεται στο προσκήνιο μιλούν στο «Ε» οιδήμαρχοιΒιστονίδας, Αβδήρων κ. Ζλάτκος και κα Τσακίρη αντίστοιχα καθώς και οιυποψήφιοικ. Τσολακίδης και Μπηρόλ, ενώ το «Ε» έχει πληροφορίες για το πλούσιο…παρασκήνιο….πίσω από τα φώτα της πολιτικής …ράμπας που αναμένεται ναεπηρεάσεικαι να δημιουργήσει νέους συσχετισμούς όταν εκδηλωθεί. 
«Δεν βλέπω κανένα λόγο να μην είμαι υποψήφιος» δηλώνει μεέμφαση ο κ. Νίκος Ζλάτκος τραβώντας παράλληλα την …κόκκινη γραμμή καιρίχνονταςτο …γάντι προς την ΝΟΔΕ και τη Ν.Δ. και την κα Τσακίρη : «Δεν θα είμαιόμωςυποψήφιος σε συνδυασμό που δεν θα είμαι επικεφαλής»! Παράλληλα σε μιαπροσπάθεια εξισορρόπησης επισημαίνει: «Η τοπική κοινωνία είναι αυτή πουκρίνεικαι αυτή θ’ ακούσω…». «Είναι νωρίς ακόμα…», απάντησε σ’ ότι αφορά τηνσυγκρότησης του νέου του ψηφοδελτίου με τα νέα δεδομένα που επιφέρει οΚαλλικράτης, αποδέχτηκε όμως ότι κάνει επαφές και συζητήσεις επί τουθέματος.
Σ’ ότι αφορά το Δήμο Αβδήρων και το πρόβλημα πουδημιουργήθηκε με τη διεκδίκηση της έδρας στη Γενισέα όπου πρωτοστάτησεμαζί μετον κ. Τσολακίδη ο κ. Ζλάτκος τονίζει: «Δεν υπάρχει καμιά ρήξη…Εγώ τουςΑβδηρίτες του αγαπώ πιο πολύ κι απ’ τους συγχωριανούς μου. Είναιθεμιτέςτέτοιες προσπάθειες. Δεν υπάρχει καμιά αντιπαλότητα».
 
Κλειστά χαρτιά απότην Τσακίρη
Κλειστά κρατά προς το παρόν τα χαρτιά της η δήμαρχος Αβδήρωνκα Τσακίρη. Παρά τις «ασφυκτικές» μας πιέσεις δεν υπέκυψε…να μαςαποκαλύψει πωςπροτίθεται να κινηθεί και τι θα πράξει σ’ οτιδήποτε αφορά τηνυποψηφιότητά της.Επιφυλάχθηκε να δημοσιοποιήσει στο άμεσο χρονικό διάστημα έγγραφηδήλωση στοΤύπο όπου θα καταγράφονται οι θέσεις της και θα γνωστοποιούνται οιοποιεσδήποτεαποφάσεις της.
 
Στο «κουβεντιαστό» μετον Μπηρόλ ο Τσολακίδης
Στο γραφείο του κ. Μπηρόλ έπινε το καφέ του το πρωί τηςΤετάρτης ο κ. Τσολακίδης και εκεί τον συνάντησε (τηλεφωνικά) το «Ε».Και βέβαιααυτή η συνάντηση δεν ήταν τυχαία. Άλλωστε ο κ. Τσολακίδης δεν έκρυψεότιεπιθυμεί να είναι ο κ. Μπηρόλ στο συνδυασμό του. Δήλωσε αισιόδοξος γιατηνυποψηφιότητά του τονίζοντας ότι «το κλίμα είναι πολύ ευοίωνο καιθετικό»:«Πιστεύω στις αναπτυξιακές προοπτικές του νέου μας δήμου. Όλες μας οιπροσπάθειες θα έχουν ένα στόχο: Το καλό του δήμου! Και αυτό θα είναικαι τοκριτήριο επιλογής των υποψηφίων στο ψηφοδέλτιό μας. Νέοι και έμπειροιόμωςαυτοδιοικητικά άνθρωποι με τη διάθεση της προσφοράς και με το μεράκιτηςδουλειάς για το καλό του τόπου. Υπάρχει εμπειρία από μέρους μου και θαεπιδιώξωτο καλύτερο…Θέλω «καθαρά» παιδιά να δουλέψουν για τον τόπο και όχι γιατηνπάρτη τους…Έτσι θα ξεκινήσουμε».
 
«Περιζήτητος γαμπρός»ο Μπηρόλ
«Υπέβαλλα αίτηση στο ΠΑΣΟΚ» δηλώνει ο κ. Μπηρόλ στο «Ε» καιστο εύλογο ερώτημα: «Γιατί, αφού προέρχεται από το χώρο της Ν.Δ.», ο κ.Μπηρόλπροσπάθησε να τονίσει το αυτοδιοικητικό του προφίλ: «Ποτέ δεν κατέβηκαμε τοχρίσμα της Ν.Δ. Δεν κάνω διακρίσεις . Πιστεύω ότι η τοπική αυτοδιοίκησηπρέπεινα είναι ανεξάρτητη…».
Δηλώνει ευθέως ότι έχει πάρει την απόφαση ανεξάρτητα αν θαδοθούν χρίσματα ή όχι να κατεβεί στις εκλογές έχοντας τις… πλάτες τουβουλευτήτου ΠΑΣΟΚ κ. Μάντατζη: « Έχω την πλήρη στήριξη του κ. Μάντατζη».
Στο ερώτημα αν υπάρχει ενδεχόμενο να συνεργαστεί με τον κ.Τσολακίδη πριν ή και την δεύτερη Κυριακή ο κ. Μπηρόλ θολώνει ταπράγματααφήνοντας παράθυρα: «Αρχική μας απόφαση είναι να κατεβούμε μ’ έναψηφοδέλτιοόπου θα συμμετέχουν και χριστιανοί και μουσουλμάνοι με στόχο να πάρουμετο δήμοΑβδήρων. Αν υπάρξει κάποια αλλαγή θα το συζητήσουμε με τον κ. Μάντατζηκαι μετην τοπική μας κοινωνία και θα πάρουμε τις αποφάσεις μας. Αν υπάρξειδεύτερη Κυριακήθα ακούσουμε την τοπική μας κοινωνία. Θ’ ακούσω τη βάση μου. Όπου έχεισυμφέρονο δήμος μας…».
 
Ανοιχτές οι πληγέςτου Καλλικράτη στα Άβδηρα
Κι ενώ έτσι κινούνται τα πράγματα σε Βιστονίδα και Σέλερο,στο δήμο Αβδήρων υπάρχουν ανοιχτές πληγές…Και πιθανόν αυτό ναδικαιολογεί καιτην δυσθυμία της δημάρχου κας Τσακίρη να ανοίξει προς το παρόν ταχαρτιά της.Είναι γεγονός ότι οι κάτοικοι των Αβδήρων αντέδρασαν από κοινού καιδιεκδίκησαντην έδρα στα Άβδηρα όπως ήταν στο προσχέδιο του «Καλλικράτη»,καταθέτοντας τιςόποιες κομματικές τους ταυτότητες. Το κλίμα συνεχίζει να είναι βαρύ καιδενέχει αμβλυνθεί το συναίσθημα του «εμπαιγμού και της κοροϊδίας», όπωςέγραφανστα πανό τους και εκφράζεται σε κάθε συζήτηση. Η κατάσταση επιδεινώθηκεακόμηπερισσότερο μετά από τη συνάντηση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ κ. ΣωκράτηΞυνίδη μετον κ. Δημήτρη Βουρβουκέλη. Κυρίως από το γεγονός ότι ο κ. Ξυνίδηςμίλησε για«πολιτικό εκβιασμό» που δέχτηκε από τον κ. Βουρβουκέλη και όλα αυτά πουειπώθηκαν στον Τύπο σε πανελλαδική εμβέλεια. Υπάρχει μια έντονηδυσαρέσκειαγύρω από το χειρισμό του θέματος από τον κ. Ξυνίδη καθώς ο κ.Βουρβουκέληςθεωρείται  σημαντικόκαι είναι αγαπητόπρόσωπο μέσα στα Άβδηρα και η γνώμη του έχει βαρύνουσα σημασία.
Σ’ ότι αφορά το τι μέλλει γενέσθαι στις εκλογές και το πώςθα κινηθούν οι σύμβουλοι της Δημοτικής παράταξης που στηρίχτηκε από τοΠΑΣΟΚ,υπάρχουν πολλές σκέψεις αλλά ακόμη δεν έχει αποφασιστεί καισυγκεκριμενοποιηθείκάποια επιλογή. Οι πιο απόλυτοι εκφράζουν τη θέση να απέχουν παντελώςαπό τιςεκλογές μ’ όποιο κόστος για το δήμο τους. Επίσης υπάρχουν σκέψεις γιαανεξάρτητο συνδυασμό και σκέψεις για στήριξη του συνδυασμού της ΝέαςΔημοκρατίας. Αυτό που αποκλείουν μέχρι στιγμής τουλάχιστον είναι ναστελεχώσουνψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ορίστε» στο παραδοσιακό τραπέζι του ΚΑΠΗ Τοπείρου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Έναν «θησαυρό» γεύσηςκρυμμένο μες το «σ…