Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 «Μπάζει» περιβαλλοντικά η μελέτη του αρδευτικού;

«Μπάζει» περιβαλλοντικά η μελέτη του αρδευτικού;

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
 
 
Σε τρία «καυτά»  θέματαπουαφορούν την τοπική κοινωνία και πρόσφατα ασχολήθηκε το «Ε» με σχετικάρεπορτάζτου, κλήθηκε ν’ απαντήσει ο αν. υπουργός περιφερειακής ανάπτυξης κ.ΣωκράτηςΞυνίδης. Ήτοι: Αναφορικά με τις νέες δυσμενείς εξελίξεις στο αρδευτικότηςπεδιάδας της Ξάνθης, μετά την νέα αναβολή της συζήτησης στο ΣυμβούλιοτηςΕπικρατείας για τις 7/11/20011 και την παραπομπή του στο ΕυρωπαϊκόΔικαστήριο.Επίσης για το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για την Natura που ορίζει την αρτιότητατωνοικοπέδων στα 10 στρέμματα και τέλος για το μοντέλο ανάπτυξης πουπροωθεί ονέος επενδυτικός νόμος.
 
Δεν μπορούμε να παρέμβουμε σ’ αυτό το επίπεδο πολιτικά.
Αίσθηση προκάλεσε η απάντηση του κ. Ξυνίδη σ’ ότι αφορά το αρδευτικόκαθώς απέδωσε ευθύνες σ’ αυτούς που σχεδίασαν το έργο, τονίζοντας ότιαπ’ τηστιγμή του υπάρχει δικαστική εμπλοκή δεν μπορεί να υπάρξει πολιτικήπαρέμβαση:«Πρέπει να ξέρετε ότι αν κάποιες προϋποθέσεις καταλήγουν στα δικαστήριαδενέχει να κάνει με τον αν κάποιος έκανε μια προσφυγή αλλά με το πόσοοχυρωμένοκαι έτοιμο είναι το έργο προκειμένου να σταθεί στα δικαστήρια. Ζούμε σεμιαευνομούμενη πολιτεία όπου υπάρχουν κανόνες υπάρχει το δικαίωμα τηςπροσφυγήςοποιουδήποτε πιστεύει ότι θα θίγεται το δημόσιο συμφέρον να προσφεύγεισταδικαστήρια. Δεν μπορούμε να παρέμβουμε σ’αυτό το επίπεδο πολιτικά. Η κριτική έχει ακουστεί, ότι δηλαδή με τοτρόπο πουστήθηκε το έργο. Δόθηκαν τα πατήματα να εκφράζονται επιχειρήματα ότιδημιουργούνται προβλήματα για το περιβάλλον. Ακούστηκε από ανθρώπουςτεχνοκράτες. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει το έργο όταν ξεπεράσει τηνδικαστικήεμπλοκή που έχει».
 
Κίνδυνος να χαθούν τα λεφτά…
Ορατό τον κίνδυνο της απένταξης του έργου και των δεσμευμένωνκονδυλίων βλέπει ο αντιπεριφερειάρχης κ. Καραλίδης ιδιαίτερα αν ηδικαστικήεμπλοκή κρατήσει 1 – 1,5 χρόνο ακόμη: «Η κυβέρνηση έχει έναχρονοδιάγραμμααπορρόφησης των κονδυλίων. Εκεί είναι το μεγάλο ζητούμενο και οκίνδυνος πουυπάρχει στο έργο. Επειδή ο χρονικός ορίζοντας είναι μεγάλος από τηδικαστικήδιαμάχη και η απορροφητικότητα του υπουργείου Γεωργίας πρέπει ν’αντέξει εκείυπάρχει ο κίνδυνος της απένταξης και όλα αυτά είναι προϋπόθεση του πώςέστησεςτο έργο. Εμείς θα προσπαθήσουμε το έργο αυτό να το κρατήσουμε ζωντανόαλλά δενείναι στο χέρι μας απ’ την στιγμή που υπάρχει δικαστική εμπλοκή. Αναυτό κρατήσειάλλο ένα – ενάμιση χρόνο οι πιθανότητες είναι ελάχιστες να υλοποιηθεί».
 
 
Υπερασπίστηκε  τονομοσχέδιο Μπιρμπίλη για τη Natura
Σ’ ότι αφορά το νομοσχέδιο για τις περιοχές Natura ο κ. Ξυνίδης επεσήμανε ότιηφιλοσοφία του νομοσχεδίου είναι να επέλθει μια ισορροπία ανάμεσα στηνανάπτυξηκαι την προστασία του περιβάλλοντος : «Θα πρέπει να βλέπουμε και την Natura και τη Ramsar σαν πλαίσιαπουδημιουργούν πλεονεκτήματα και ευκαιρίες για τον τόπο. Βεβαίως πως τοεφαρμόζειςκαι το εξειδικεύεις πια  στηνπολιτικήέχει μεγάλη σημασία γιατί μπορεί να το εκτρέψεις σ’ ένα τρόποοπισθοδρόμησηςκαι μη επάρκεια για την ανάπτυξη. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι σ’ αυτήτηνκυβέρνηση δεν υπάρχει αυτή η λογική. Οι επί μέρους κανόνες πουρυθμίζουν όλααυτά τα  ζητήματαείμαι βέβαιος ότι οιτελικές αποφάσεις της κυβέρνησης θα είναι προσαρμοσμένες λαμβάνονταςσοβαρά υπ’όψιν την ισορροπία μεταξύ ανάπτυξης του τόπου και προστασίας τουπεριβάλλοντος.Το περιβάλλον και ο τρόπος με τον οποίο θα τ’ αναπτύξουμε ιδίως στηνπεριοχήμας θα καθορίσει το αναπτυξιακό μέλλον της. Δεν νομίζω ότι μέχρι τώρακαι όπουπηγαίναμε στα κατά παρέκκλιση δημιουργήθηκε κάποια ανάπτυξη στον τόπο.Άρακανόνες που σέβονται το περιβάλλον αλλά που λαμβάνουν υπ’ ‘όψιν τηνμίνιμουμοικονομική δραστηριότητα των κατοίκων προκειμένου να μπορούν ναεπιβιώνουν καινα’ αναπτύσσονται οικονομικά». 
 
«Καίει» η έλλειψη ρευστού – Τον Μάρτιο δάνεια από το ΕΤΕΑΜ
Τέλος σ’ ότι αφορά τον νέο αναπτυξιακό επεσήμανε ότι δίνεταιπροτεραιότητα στο να αντιμετωπιστεί η έλλειψη ρευστότητα με τα δάνειατου ΕΤΕΑΜπου θα δίνονται από τον Μάρτιο και σε ότι αφορά τον επενδυτικό τομέατόνισε ότιο νέος νόμος εισάγει ένα νέο μοντέλο που βασίζεται στην καινοτομία καιτηννεανική επιχειρηματικότητα και διασφαλίζει τη βιωσιμότητα τωνεπενδύσεων: «Αυτόπου «καίει» αυτή τη στιγμή είναι το θέμα της ρευστότητας και αυτόπαλεύουμε νατο αντιμετωπίσουμε με το ΕΤΕΑΜ και θεωρούμε ότι θα είμαστε τέλη Μαρτίουσε φάσηνα δίνονται αυτά τα  δάνειαμε τουςευνοϊκούς όρους, προκειμένου οι επιχειρήσεις να μπορούν ν’αντιμετωπίσουν ταπροβλήματα ρευστότητας. Σ’ ότι αφορά τις επενδύσεις , το να εντάσσουμεαπλάεπενδύσεις όπως κάναμε μέχρι τώρα που να γίνονται κάποιες ς ενέργειεςμεπρόσκαιρο οικονομικό αντίκτυπο είναι κάτι που μας ενδιαφέρει αλλά δενθέλουμεμόνο αυτό. Ο καινούργιος επενδυτικός νόμος επιδιώκει τη δημιουργία ενόςνέουτύπου ανάπτυξης και μίας νέας επιχειρηματικότητας που στηρίζεται πάνωστηνκαινοτομία και στην νεανική επιχειρηματικότητα.
Ιδιάτερα για το νομό Ξάνθης και την επιχειρηματική εικόνα πουπαρουσιάζειο κ. Ξυνίδης σημείωσε: «Η εικόνα της ΒΙΠΕ Ξάνθης είναι καταθλιπτική.Πριν 15χρόνια θυμάμαι πως έσφυζε από ζωή. Αυτότο μοντέλο των επιδοτήσεων το ότι κινείται επιδοτείται δεν μας οδήγησεπουθενά.Θέλουμε το χρήμα του ελληνικού λαού που με τόσο κόπο το εξοικονομούμεναείμαστε όσο το δυνατόν πιο βέβαιοι ότι πιάνει τόπο»

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Άλλοι πάνε, άλλοι έρχονται και κάποιοι ‘δε το κουνάνε’

Τα έβαλαν κάτω, έκαναν τις συναντήσεις τους και όρισαν τους νέους αντιδημάρχους οι δήμαρχο…