Μαριάννα ΞανθοπούλουMarianaxan@yahoo.grΣε μια εποχή όπου η επιδοτοτροφούμενη ελληνική γεωργία καταλήγει σε αδιέξοδο, σε μια εποχή όπου «μπλοκάρεται» η αγροτική παραγωγή καθώς ολοένα και ανοίγει η ψαλίδα μεταξύ παραγωγού – καταναλωτή και ο αγρότης στενάζει υπό το βάρος των οικονομικών προβλημάτων που δημιουργούνται από το υψηλό κόστος παραγωγής (λιπάσματα , σπόροι, τεχνικές εργασίες κ.λ.π.) και τις χαμηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων, γίνεται πλέον επιτακτική η ανάγκη της αναδιάρθρωσης της ελληνικής γεωργίας και της στροφής της σε πιο «πράσινες» επιλογές που συνδυάζονται με την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων που θα αποφέρουν υψηλότερες τιμές και επιπλέον δεν θα καθίστανται επιβαρυντικές στο περιβάλλον μιας και η συμβατική γεωργία με την υπερχρήση λιπασμάτων έχει αποδειχθεί από επιστημονικές έρευνες ότι μολύνει το έδαφος, τον υδροφόρο ορίζοντα και το περιβάλλον και είναι επιβλαβής στους ίδιους τους αγρότες που ως κλάδος έχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά καρκίνων. Σ’ αυτή τη συγκυρία η βιοτεχνολογία , μια επιστήμη που μελετά και περιγράφει τη χρήση βιολογικών συστημάτων για την παραγωγή χρήσιμων προϊόντων έρχεται να δώσει λύσεις.Ινστιτούτο Βιοτεχνολογίας Πυθία του Δρ Σάββα ΑναστασιάδηΠρόκειται για ιδιωτικό Ινστιτούτο όπου ιδιοκτήτης – ερευνητής είναι ο Επίκουρος καθηγητής του τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δ.Π.Θ., κ. Σάββας Αναστασιάδης, ο οποίος μετά από 20 ετείς σπουδές στα μεγαλύτερα διεθνώς πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα(Πανεπιστήμιο Munster, Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών στη Γερμανία , Σπουδές στο MIT, Tufts University, των Η.Π.Α., Μεταδιδακτορικά, Εργασία στη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών , Πανεπιστήμιο PAE) ήρθε στην Ελλάδα και τα 10 τελευταία χρόνια είναι καθηγητής στη βαθμίδα του Επίκουρου στο Δ.Π.Θ. Το 2003 ίδρυσε το Ινστιτούτο Βιοτεχνολογίας το οποίο στεγάζεται σε κτίριο του εγκαταληφθέντος δημοτικού σχολείου του χωριού Αυγή, Δήμου Σοχού Θεσσαλονίκης όπου είναι και η ιδιαίτερη πατρίδα του κ. Αναστασιάδη.Τον κ. Αναστασιάδη συναντήσαμε στο γραφείο του στο κτίριο των Μηχανικών Περιβάλλοντος στα Κιμμέρια, ο οποίος μας μίλησε για το νέο πρωτοποριακό εδαφοβελτιωτικό λίπασμα EcoPlant που αποτελεί καρπό 6 χρόνων της ερευνητικής του προσπάθεια στον τομέα της βιοτεχνολογίας.EcoPlant: «Σωτήρια» λύση για παραγωγούς Σ. Αναστασιάδης: «Δεν είναι λίπασμα, όπως εννοούμε τα παραδοσιακά λιπάσματα. Είναι ένα προϊόν νέων τεχνολογιών, τεχνολογίας του μέλλοντος. Είναι εδαφοβελτιωτικό καθώς βοηθάει αφ’ ενός στην αύξηση της παραγωγής φυτών , δέντρων κ.λ.π. αλλά βοηθάει και στο περιβάλλον. Προστατεύει δέντρα και φυτά από τον παγετό. Είναι ελάχιστα διεθνώς προϊόντα που προστατεύουν από τον παγετό. Λένε για το χαλκό όμως και δεν προστατεύει αποτελεσματικά αλλά έχει και πολλές τοξικές συνέπειες και ενοχοποιείται για καρκινογενέσεις και σχιζοφρένεια. Το EcoPlant είναι μικροβιακής προέλευσης και περιέχει σε αποστειρωμένο περιβάλλον μικροοργανισμούς αδρανοποιημένους. Παράγεται από τη ζάχαρη από τη γλυκόζη, τη γλυκερίνη. Είναι τελείως ακίνδυνο και δεν χρειάζεται ο γεωργός να παίρνει μέτρα προστασίας κατά τον ψεκασμό. Όλα τα συστατικά του είναι συστατικά των τροφίμων , του μεταβολισμού και των κυττάρων σε μεγαλύτερη συγκέντρωση. Επιταχύνει την ανάπτυξη φυτών και δέντρων» .Παραδείγματα εφαρμογής του EcoPlantΩς παράδειγμα ο κ. Αναστιάδης ανέφερε: « Ένα ελαιόδεντρο με το EcoPlant έγινε τριπλάσιο σε μέγεθος ! Στα σιτηρά η χρήση του θα ήταν πολύ σημαντική. Όπου εφαρμόστηκε είχαμε υπερπαραγωγή. Είχαμε εφαρμογές στην Ξάνθη σε καπνό με απόδοση τριπλάσια και καλύτερα ποιοτικά προϊόν. Προστατεύει από την παγωνιά και σε εφαρμογή του σε περιοχή των Πιερίων δεν παγώσανε μπρόκολα σε -6 βαθμούς θερμοκρασία. Στα τριφύλλια στην περιοχή του Σοχού σε 650 μέτρα υψόμετρο κόβουμε κάθε 15 ημέρες ενώ στον κάμπο κάθε 30 μέρες.‘Εχουμε πρωιμότητα, προκαλεί ανθοφορία στα δέντρα επειδή δρα στον μεταβολισμό δρα ως μεταφορέας βοηθάει στο φυτό να αφομοιώσει το ασβέστιο».«Σωτήρια» λύση για το περιβάλλον Αναστασιάδης: «Είναι γεγονός ότι έχουμε το φαινόμενο του ευτροφισμού (λίμνη Λαγκαδά). Μολύνονται οι λίμνες και τα ποτάμια μας από την καταχρηστική χρήση των λιπασμάτων. Το EcoPlant εξυγιαίνει το έδαφος. Με πολύ λιγότερη ποσότητα συμβατικών λιπασμάτων και οργανικών όπως κοπριά έχουμε 3 πλάσια παραγωγικότητα. Σε κάθε καλλιέργεια διαφέρει ο χρόνος και η δοσολογία που θα χρησιμοποιήσουμε. Είναι υγρής μορφής και στα μεγάλα δέντρα και στα φυτά το χρησιμοποιούμε με αραίωση ένα προς 25 δηλαδή 1 λίτρο EcoPlant το αραιώνουμε με 25 λίτρα νερό και ψεκάζουμε και ποτίζουμε. Για μικρότερα φυτά καλλωπιστικά αραίωση είναι 1 προς 50. Το προϊόν στοιχίζει 4 ευρώ το λίτρο και στην ουσία δεν είναι ακριβό καθώς χρησιμοποιούμε μικρές ποσότητες και με την αραίωση με 25 λίτρα νερό φτάνει να είναι πιο φτηνό και από το …νερό που πίνουμε!». Ουδείς προφήτης στον τόπο του…Να σημειώσουμε ότι το προϊόν είναι πιστοποιημένο και κατοχυρωμένο (Πιστοποιητικό υποδείγματος χρησιμότητας ΟΒΙ 20080200011/2008 – 00431). Σ’ ότι αφορά τη διάθεσή του γίνεται μέσω του Ινστιτούτου Πυθία. Ο κ. Αναστασιάδης όπως μας πληροφόρησε, έχει πολλούς πελάτες στην περιοχή της Ξάνθης, της Μαρώνειας, στο Άγιο Όρος και δέχεται παραγγελίες απ’ όλη την Ελλάδα. Έκανε κάποιες κρούσεις σε συνεταιρισμούς και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης της προηγούμενης κυβέρνησης μέσω της Ρωσικής Ακαδημίας που είναι αδελφοποιημένο το Ινστιτούτο Πυθία και υπάρχει συνεργασία,. όμως δεν υπήρχε ανταπόκριση παρότι όπως τονίζει, το προϊόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αναδάσωση των καμένων δασών! Όμως μπορεί να ισχύει το …ουδείς προφήτης στον τόπο του αλλά για το προϊόν του κ. Αναστασιάδη ενδιαφέρθηκε ο υπουργός Γεωργίας της Τουρκίας και έχει βγει άδεια εξαγωγής του προϊόντος!
Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 Η «Πυθία» αποκαλύπτει το μέλλον της γεωργίας
-
«Κίνημα Δημοκρατίας» – Αυτό είναι το νέο κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη
Με σφοδρή επίθεση προς τους πρώην συντρόφους στο ΣΥΡΙΖΑ τα αποκαλυπτήρια του νέου πολιτικο… -
Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024
«Τα αντιβιοτικά δεν είναι παυσίπονα» Το θέμα είναι σοβαρό διότι αποδεδειγμένα υπάρχουν πολ… -
Κορίνα Αθανασιάδου: Από την Ξάνθη στον κόσμο του Sustainable Design στη Ν. Υόρκη
Η interior architect τιμάται από το New York School of Interior Design ως μία από τις πιο …
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
-
«Κίνημα Δημοκρατίας» – Αυτό είναι το νέο κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη
Με σφοδρή επίθεση προς τους πρώην συντρόφους στο ΣΥΡΙΖΑ τα αποκαλυπτήρια του νέου πολιτικο… -
Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024
«Τα αντιβιοτικά δεν είναι παυσίπονα» Το θέμα είναι σοβαρό διότι αποδεδειγμένα υπάρχουν πολ… -
Οσομπούκο με κρεμμυδάκια στο φούρνο
-4 φέτες κότσι μοσχαρίσιο (οσομπούκο) 1½ κιλό περίπου -500γρ. κρεμμυδάκια για στιφάδο -3 σ…
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
-
-
Ποιοι περνούν την πόρτα των δημαρχείων μέρος 1ο
Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr Έπεσε η αυλαία των εκλογών της αυ… -
Χωρίς ‘Βοήθεια στο Σπίτι’ η Σταυρούπολη
ΕλένηΔιαφωνίδουelenidfn@yahoo.com Για13η μέρα παραμένει χωρίς ‘Βοήθεια στο Σπίτι’ ηΣτ…
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.
Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Σταυροί
ΣταυροίΣυμβουλίου Τοπικής Κοινότητας Αβδήρων Εκλογικά Τμήματα: 5 Επί Συνόλου: 5 ΠΟΣΟΣ…