marianaxan@yahoo.gr
Τη άποψή του καταθέτει ο πρόεδρος του ΤΕΕ –Θράκης κ. ΑργύρηςΠλέσιας, για το ζήτημα της εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου τηςευρύτερηςπεριοχής μας, δίνοντας κάποιες σημαντικές πληροφορίες κυρίως σ’ ότιαφορά τηνεκμετάλλευση του χρυσού , λαμβάνοντας έναυσμα από σχετικό ρεπορτάζ του«Ε»(φύλλο 9 Δεκεμβρίου με τίτλο: «Μια γη …από χρυσάφι»). Παραθέτοντας τοκείμενοτης επιστολής σημειώνουμε ότι το ρεπορτάζ αναφερόταν γενικότερα στονορυκτό πλούτοτης περιοχής (ουράνιο, βιομηχανικά ορυκτά, γεωθερμικό πεδίο (Θερμών –Ερασμίου,Κεσσάνης) και όχι μόνο στον χρυσό και δεν τάχτηκε ποτέ υπέρ τηςεξόρυξής του μετην μέθοδο της κυάνωσης με την οποία είμαστε ως εφημερίδα αντίθετοιεπειδήπιστεύουμε ότι είναι καταστροφική για το περιβάλλον. Στόχος μας ήτανκαι γι’αυτό άλλωστε χρησιμοποιήσαμε τον όρο «εθνική απώλεια», νακινητοποιήσουμε τηνπολιτεία και την τοπική κοινωνία προς την κατεύθυνση της αξιοποίησηςτουςορυκτού πλούτου που πραγματικά θεωρούμε ότι μπορεί να αποτελέσει έναμοχλόανάπτυξης για την περιοχή, πάντα όμως με σεβασμό στους κανόνεςπροστασίας τουπεριβάλλοντος.
Α. Πλέσιας: « Όχι στιςλύσεις χημικής επεξεργασίας τηςΘρακικής Γης με σκοπό να δωρίσουμε σε κάποιους την χρυσόσκονη που έχειμέσατης»
«Κύριε Διευθυντά,
Διάβασα το ρεπορτάζ στην εφημερίδα σας τηνΠέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010με τίτλο «Μία Γη από ….. χρυσάφι».
Θα μου επιτρέψετε να παραθέσω κάποιεςπληροφορίες, που θα βοηθήσουντους αναγνώστες σας να αποκτήσουν μία πληρέστερη άποψη για το ζήτηματηςεκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου και κυρίως του χρυσού στην ευρύτερηπεριοχήτης Θράκης. Το ΤΕΕ Θράκης έχει παρακολουθήσει και παρακολουθεί τοζήτημα πάνωαπό μία δεκαετία και κατά συνέπεια θεωρείται ότι έχει ισχυράδιαμορφωμένηάποψη.
Στο ρεπορτάζ σας που στηρίζεται σε δηλώσειςεκπροσώπων του ΙΓΜΕ,αλλά και σε ημερίδα που διοργανώθηκε στην Θεσσαλονίκη, παρουσιάζεται ηδυνατότητα να ληφθούν πόροι κάποιων δισεκατομμυρίων ευρώ, οι οποίοισήμερα“κοιμούνται”, μη συμβάλλοντας στην επίλυση των οικονομικών προβλημάτωντηςχώρας. Θα ήθελα να σας αναφέρω ότι:
1.Οι ποσότητες χρυσού που υπάρχουν είναι σεμορφή που απαιτούνεπεξεργασία για την απόληψη τους.
2.Οι εταιρείες εκμετάλλευσης των κοιτασμάτωνχρυσού, έχοντας γνώσητων στοιχείων και από έρευνες του ΙΓΜΕ, υποστήριξαν ότι υπάρχειοικονομικόενδιαφέρον για την εκμετάλλευση τους (εκτιμήσεις των αρχών τηςδεκαετίας).
3.Σήμερα η οικονομική απόδοση των κοιτασμάτωνείναι πολλαπλάσια αφούη τιμή του χρυσού τετραπλασιάστηκε από την εποχή που είχαν γίνει οισχετικέςμελέτες οικονομικής απόδοσης.
4.Τα σχέδια διαχείρισης και απόληψης τουυπάρχοντος χρυσού με τηνμορφή που απαντάται απαιτούν την χρήση κυάνωσης, διαδικασίας για τηνοποίαέχουν εκφραστεί πολλές επιφυλάξεις.
5.Οι κίνδυνοι για τις τοπικές κοινωνίες, όπωςέχουν δείξει πρόσφαταατυχήματα στην Βαλκανική και αλλού, δεν είναι στο “κεφάλι κάποιωνοικολόγων”αλλά αντίθετα συναντούνται στην καθημερινή ειδησεογραφία.
6.Είναι τουλάχιστον “αφελείς” οι φωνές και οιπαραινέσεις πουακούγονται για την καθυστέρηση στην εκμετάλλευση των χρυσοφόρωνκοιτασμάτωνκαθώς και η σύνδεση τους με την υπάρχουσα οικονομική κρίση. Η ατέλειατουςεντοπίζεται στην επιμελή απόκρυψη του υποκειμένου της εκμετάλλευσης τωνκοιτασμάτων. Πρέπει να αναφερθεί καθαρά ότι την εκμετάλλευση δεν θα τηνκάνει ηΕλλάδα αλλά κάποιες εταιρείες που ενδεχομένως να δώσουν το 1% στηνΕλλάδα,διότι τέτοιες συμβάσεις έχουν. Κατά συνέπεια το προσκλητήριοεκμετάλλευσης δεναφορά την Ελλάδα και τον λαό της και κάπως έτσι πρέπει να αποτιμηθεί.
7.Είναινεφελώδης η διατύπωσηως εθνικής απώλειας της μη αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου με τιςτρέχουσεςσυνθήκες. Πρέπει να τονισθεί ότι δεν θα υπάρξει συμβολή στην μείωση τουχρέουςτης χώρας που αγγίζει τα 400 δις (ακούστηκε πρόσφατα ότι ο χρυσός της Θράκης, αξίας 20 διςδιασφαλίζει τηνεξόφληση του χρέους !)
Υπάρχουν παραγωγικές πηγές στην περιοχή, πουθα μπορούσαν ναβοηθήσουν τον πρωτογενή τομέα που τόσο έχει ανάγκη η χώρα. Ταγεωθερμικά πεδίαείναι μέσα στα πλαίσια αυτά και η εκμετάλλευση τους παρέχειπλεονεκτήματα ήμειώνει τα μειονεκτήματα της περιοχής, εάν καταφέρει η Πολιτεία ναθεσπίσειθεσμικό πλαίσιο για την διαχείριση τους. Υπάρχει συνεπώς “πεδίον δόξηςλαμπρό”για ιεραρχημένες παρεμβάσεις πριν φθάσουμε στις λύσεις χημικήςεπεξεργασίας τηςΘρακικής Γης με σκοπό να δωρίσουμε σε κάποιους την χρυσόσκονη που έχειμέσατης».