elenidfn@yahoo.com
«Αγωνιζόμαστε για τους πολίτες της Ξάνθης, ώστε να μην απαξιωθεί κιάλλο το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών και να είναι σε θέση τονοσοκομείοτης Ξάνθης να ανταπεξέλθει στις ανάγκες περίθαλψης και φροντίδας όλωντωνασθενών του». Με αυτό το σκεπτικό η Πρωτοβουλία Αντίστασης Ξάνθης, μίακίνησηπου αποτελείται από φοιτητές και πολίτες της Ξάνθης, σε συνεργασία μεγιατρούςτου νοσοκομείου πραγματοποίησαν το πρωί της Πέμπτης συγκέντρωσηδιαμαρτυρίαςστην είσοδο του νοσοκομείου με σκοπό να ενημερώσουν τους ξανθιώτες γιατηνκατάσταση που επικρατεί στους διαδρόμους και τα δωμάτια του οργανισμού.Σεκείμενο που μοίραζαν περιγράφουν μία ζοφερή κατάσταση με ελλείψεις σεπροσωπικόκαι υλικά που δημιουργούν συνθήκες έκθεσης σε κίνδυνο των ασθενών αφούδενεξασφαλίζονται οι απαραίτητοι όροι υγιεινής και ασφάλειας.
Στην παράσταση διαμαρτυρίας παραβρέθηκαν με απόφασή τους και μαθητέςκαι μαθήτριες της νοσηλευτικής σχολής του νοσοκομείου που εκδήλωσαν τηναγωνίατους σχετικά με το κατά πόσο η σχολή θα λειτουργεί του χρόνου και θαέχουνδυνατότητα πρακτικής άσκησης στο νοσοκομείο.
Ανυπόστατες χαρακτηρίζουν τις κατηγορίες ο διοικητής και ηπρόεδρος του σωματείου εργαζομένων
Με ύφος επιθετικό και επικριτικό απάντησε στις ερωτήσεις τους ηπρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του νοσοκομείου, κάνοντας λόγο γιαανυπόστατες κατηγορίες και διαψεύδοντας τις φήμες υποβάθμισης ήκατάργησης τουνοσοκομείου. Στη συνέχεια, στις δηλώσεις της στους δημοσιογράφουςδιαχώρισε τηθέση της από τις μομφές των γιατρών που συντάχθηκαν με την ΠρωτοβουλίαΑντίστασης και υποστήριξε ότι «αυτές οι προσπάθειες γίνονται εκ τουπονηρού»,και «εφόσον ισχύουν ας απευθυνθούν στον Εισαγγελέα» Διευκρίνισε δε ότι,το νοσοκομείοαντιμετωπίζει μικρά προβλήματα, κυρίως σχετικά με την έλλειψη σεαναισθησιολόγους και υλικά, που θα ξεπεραστούν σύντομα.
Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο διοικητής του Νοσοκομείου κ. ΘανάσηςΜπαμπαλίδης σχετικά με το εύρος των προβλημάτων, ο οποίος αφενόςαντιμετώπισεως θετική την κινητοποίηση των πολιτών που ενδιαφέρονται για τονοσοκομείο,αφετέρου όμως, ισχυρίστηκε ότι τα όσα καταγγέλλονται δενανταποκρίνονται στηναλήθεια Παραδέχτηκεότι ο οργανισμός βρίσκεταιαντιμέτωπος με κάποια προβλήματα που έχουν να κάνουν κυρίως με το κύμασυνταξιοδοτήσεων του ιατρικού προσωπικού, ωστόσο, όπως επεσήμανεχαρακτηριστικά, όπως και στα παλαιότερα προβλήματα, έτσι και στατρέχοντα τονοσοκομείο θα ανταπεξέλθει σε ικανοποιητικό βαθμό. «Το νοσοκομείο της Ξάνθης ενισχύεται το τελευταίοδιάστημα και δεν απαξιώνεται», υπογράμμισε ο ίδιος.
Σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και υλικά
Αποκαλυπτικό του κλίματος στο νοσοκομείο είναι το γεγονός ότι μέλητου προσωπικού του νοσοκομείου που δεν έλαβαν μέρος στη διαμαρτυρία τηςΠρωτοβουλίας Αντίστασης αρνήθηκαν να επαληθεύσουν όσα κατέθεσε ηπρόεδρος τουσωματείου και άφησαν να εννοηθεί ότι τμήματα του νοσοκομείουαντιμετωπίζουνσοβαρά προβλήματα που επικαλύπτονται επιμελώς από συντεχνιακάσυμφέροντα.
Από μέρους των εμπνευστών της κινητοποίησης μίλησε ο παιδίατρος καιμέλος της διοίκησης της ένωσης νοσοκομειακών γιατρών Ξάνθης κ. ΔημήτρηςΑδαμίδης, ο οποίος εξήγησε ότι σκοπός της παρέμβασης ήταν η υπεράσπισητηςδημόσιας δωρεάν υγείας για όλους χωρίς διακρίσεις και η ενημέρωση τηςκοινωνίαςγια τα προβλήματα που αντιμετωπίζει τόσο η Υγεία λόγω της περικοπής τουπροϋπολογισμού της κατά 70% όσο και το νοσοκομείο της Ξάνθης λόγωελλείψεων σεπροσωπικό και υλικά.
Ο κ. Αδαμίδης επέλεξε να μιλήσει με παραδείγματα που συνιστούνκαθημερινάπροβλήματα για τη λειτουργία του νοσοκομείου και αποτυπώνουν μίακατάστασηανησυχητική για την ποιότητα της παρεχόμενης υγείας: η Παθολογικήλειτουργεί μετο 50% του ιατρικού προσωπικού, στο αναισθησιολογικό υπάρχουντρομακτικέςελλείψεις και προχθές ο αναισθησιολόγος βρισκόταν σε τρία χειρουργείαταυτόχρονα, τα τακτικά χειρουργεία καθυστερούν και οι παππούδεςπεριμένουν15-20 μέρες στα κρεβάτια του νοσοκομείου, δεν υπάρχει επάρκεια σεγάντια, ενώοι ειδικευόμενοι στην παιδιατρική αναγκάστηκαν πρόσφατα να κόβουν ταγλωσσοπίεστρα στη μέση για να εξετάζουν τα παιδιά, ενώ σε περίπτωση πουχρειάστηκε φλεβοκαθετήρας για βρέφος δεν υπήρχε και το μωρό διεκομίσθηστηΘεσσαλονίκη με κόστος πολύ πιο αυξημένο σε σχέση με την τιμή ενόςφλεβοκαθετήρα. Σημειώνει δε ότι «στο επίσημο έγγραφο της διακομιδήςγράφει ωςλόγο την έλλειψη σε αυτό το υλικό». Ο κ. Αδαμίδης περιγράφει επίσης,θέλονταςνα δείξει το βαθμό της απαξίωσης της δημόσιας Υγείας ότι οικογένειααναγκάστηκενα εισάγει 5 φορές για νοσηλεία το παιδί της στο νοσοκομείο μεεπιληπτικούςσπασμούς διάρκειας 2 ωρών επειδή το νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης δεδεχόταν τηδιακομιδή για μαγνητική επειδή το παιδί ήταν ανασφάλιστος μετανάστηςαπό τηΒουλγαρία. Τα έξοδα συνολικά ήταν 1.250 ευρώ ενώ με τη μαγνητική θακόστιζεμόλις 250 ευρώ. «Τελικά το θέμα λύθηκε με την προσφορά συμπολίτη πουπρόσφερεδωρεάν τη μαγνητική», σχολιάζει ο κ. Αδαμίδης.
Ακόμη, εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με την εκτίμηση για αύξησητων ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, διευκρίνισε ότι ο Εισαγγελέας δενμπορεί παράνα παρέμβει όταν θα έχει γίνει η βλάβη, ενώ στο τέλος αναρωτήθηκε: «τινόημα θαέχει αν συνεχίσει να λέγεται νοσοκομείο, αλλά παρέχει τις υπηρεσίεςαγροτικούιατρείου;».
Ανησυχία για τις παρεχόμενες υπηρεσίες του νοσοκομείου της Ξάνθηςεξέφρασε και η Ζωή Παπαδάτου εκπρόσωπος στο Νοσοκομείο Ξάνθης τηςΠανελλήνιαςΣυνδικαλιστικής Ομοσπονδίας Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π.), ηοποίαδήλωσε: «Τα προβλήματα στον κλάδο υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια και ηκατάστασηγίνεται όλο και πιο τραγική. Οι ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικούδημιουργούνσοβαρά προβλήματα στους συναδέλφους μας, πολλοί από τους οποίους δενμπορούν ναπάρουν τις άδειες και τα ρεπό τους, σε ορισμένα τμήματα. Μας ανησυχεί ηυπάρχουσα κατάσταση και οι φήμες για υποβάθμιση του ΕΣΥ ενώ δεν ξέρουμεπουμπορεί να οδηγήσει τους νοσηλευτές και τους εργαζόμενους στα νοσοκομείοαλλά,κυρίως, τους συμπολίτες μας που δεν θα έχουν δικαίωμα στη δωρεάνδημόσια υγεία.
Στο Νοσοκομείο μας η κατάσταση είναι άσχημη και η δουλειά μαςγίνεται ακόμη δυσκολότερη, μεταξύ άλλων, από την έλλειψη υλικών ενώ καιαυτάπου υπάρχουν είναι συχνά κακής ποιότητας και δεν μπορούν ναχρησιμοποιηθούνταλαιπωρώντας νοσηλευτές και ασθενείς. Είμαστε στο πλευρό όσωναγωνίζονται καιπιστεύουμε ότι κανένας αγώνας δεν είναι χαμένος παρά μόνο αυτός που δενγίνεται. Οι νοσηλευτές, ως ο χαμηλότερα αμειβόμενος κλάδος του δημόσιουτομέα,διεκδικούμε άμεσηπρόσληψη νοσηλευτικούπροσωπικού, ένταξη των νοσηλευτών στα βαρέα και ανθυγιεινά καιδημιουργίανοσηλευτικού μισθολογίου.»