Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 «Να πληρώσουν οι παρανομούντες εργολάβοι και η ΔΕΥΑΞ»

«Να πληρώσουν οι παρανομούντες εργολάβοι και η ΔΕΥΑΞ»

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
 
 
 
Την προσοχή και την άμεση αντίδραση του επικεφαλής τηςΔημοτικής Παράταξης «Πολίτες για την Αλλαγή» προκάλεσε ρεπορτάζ του «Ε»(φύλλο18.08.2010  με τίτλο«Μυρίζειπαρανομία…») που αναφέρεται στο πρόβλημα δυσοσμίας που παρατηρήθηκε τοτριήμεροτου Δεκαπενταύγουστου στο κέντρο της πόλης και φιλοξενεί την άποψη τουπροέδρουτης ΔΕΥΑΞ κ. Μανώλη Τσέπελη. Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Τσέπελης  κληθείς από το «Ε» νααιτιολογήσει τοφαινόμενο της δυσοσμίας που  ήτανπολύέντονο, είπε ότι αυτό οφείλεται σε παράνομες συνδέσεις των δικτύωναποχέτευσηςορισμένων πολυκατοικιών με το δίκτυο των ομβρίων, χωρίς ωστόσο νααπαντήσειγιατί δεν έγινε έλεγχος νωρίτερα από τη ΔΕΥΑΞ και γιατί δεν επιβλήθηκαν– ωςοφείλονταν εκ του νόμου – οι ανάλογες κυρώσεις στους εργολάβους πουπαρανόμησαν.  Πρόσθεσεδε ότι η ΔΕΥΑΞ σταπλαίσια του κοινωνικού της έργου θα συστήσει ειδικό συνεργείο για την αποκατάσταση τωνπαράνομων συνδέσεωνέναντι 1.000 ευρώ,  προκειμένουνα μηναναγκαστούν οι ιδιοκτήτες που δεν είναι οι υπεύθυνοι να πληρώσουν  4.000 ευρώ στους ιδιώτεςεργολάβους.
 
Πούλιος: «Μην πληρώσετεούτε ένα ευρώ…να πληρώσουν οι εργολάβοι και η ΔΕΥΑΞ»
Την ένστασή του σ’ αυτά τα σημεία εκφράζει με επιστολή τουπρος το «Ε» ο κ. Χρίστος Πούλιος, τονίζοντας ότι η ΔΕΥΑΞ όφειλε εκ τουνόμου νακάνει ελέγχους και να επιβάλλει κυρώσεις στους παρανομούντες πράγμα πουδενέκανε και έρχεται τώρα ως σωτήρας των πολιτών. Εφιστά δε την προσοχήστουςπολίτες ότι «δεν πρέπει σε καμιάπερίπτωση να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ εφόσον αποδεδειγμένα δεν ενήργησαναυτοίτις παράνομες συνδέσεις αλλά οι εργολάβοι των πολυκατοικιών, μεσυνυπεύθυνεςτις υπηρεσίες της ΔΕΥΑΞ που σκοπίμως δεν ήλεγξαν την νομιμότητα τωνπαρανόμωνσυνδέσεων».
 
Αναλυτικά η επιστολήέχει ως εξής:
Σε πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας σας (18.08.2010) καιμε τίτλο «Μυρίζει παρανομία…» (που υπογράφει η κα ΞανθοπούλουΜαριάννα),αναδείξατε το θέμα της καταγγελίας πολιτών λόγω της έντονης κιεκτεταμένηςδυσοσμίας σε δημόσιους χώρους της πόλης. Σύμφωνα, πάντα, με τοδημοσίευμα,εντοπίστηκαν από τις υπηρεσίες της ΔΕΥΑΞ, 100 παράνομες συνδέσειςαποχετεύσεωνπολυκατοικιών στο δίκτυο ομβρίων της Ξάνθης. Σε δηλώσεις του ο ΠρόεδροςτηςΔΕΥΑΞ κ. Μ. Τσέπελης αναφέρει ότι για την νόμιμη αποκατάσταση τωνσυνδέσεωναπαιτούνται τεχνικά έργα σε κάθε πολυκατοικία που έχει παράνομησύνδεση, ταοποία κοστολογήθηκαν στην τοπική αγορά σε ύψος 4.000 ευρώ. Για να«βοηθήσει»τους δημότες, συνεχίζει ο κ. Μ. Τσέπελης, και να μην επιβαρυνθούν με τοποσόαυτό αναλαμβάνει η ΔΕΥΑΞ να αποκαταστήσει τις παράνομες συνδέσεις τωνεν λόγω100 πολυκατοικιών στην τιμή των 1.000 ευρώ.
 
Εύλογα αναφύονται ταακόλουθα ζητήματα:
•(1) Εφόσον υπάρχουν 100 παράνομες συνδέσεις, υπάρχουναυτόματα και τα αντίστοιχα πρόσωπα «υπεύθυνοι εργολάβοι» οι οποίοιτέλεσαν ενγνώση τους τις εν λόγω παράνομες πράξεις. Η ΔΕΥΑΞ ως κοινωφελήςεπιχείρησηδημοσίου συμφέροντος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οφείλει εκ του νόμου ναελέγχεικαι να επιβάλλει τις προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις ακόμα δε ναεπιδιώξεικαι τις ποινικές παραπομπές των υπευθύνων εφ’ όσον προβλέπεται από τηνομοθεσία(Ν.1650/86). Τέλος η ΔΕΥΑΞ ως κοινωφελής επιχείρηση δημοσίουσυμφέροντοςοφείλει να απαιτήσει από τους παρανομήσαντες εργολάβους να ενεργήσουνάμεσα τηναποκατάσταση των συνδέσεων αζημίως για τους κατοίκους των εν λόγωπολυκατοικιών.
•(2) Γιατί δεν ελέγχθηκαν εδώ και χρόνια από τις υπηρεσίεςτης ΔΕΥΑΞ, ως όφειλαν εκ των καθηκόντων τους, οι παράνομες συνδέσεις;Και πώςεν συνεχεία έγινε σύνδεση υδροδότησης των κτιρίων αυτών από τις ίδιεςυπηρεσίες; Γιατί τότε δεν ελέγχθηκε η νομιμότητα των συνδέσεών τους απότηΔΕΥΑΞ;
•(3) Υπό το ίδιο καθεστώς πλημμελούς ασκήσεως καθηκόντων καιελέγχων των υπηρεσιών και των Διοικήσεων της ΔΕΥΑΞ, υφίσταται σοβαρόενδεχόμενονα υπάρχουν πολλές ακόμα εκατοντάδες τέτοιων παρανόμων συνδέσεων οιοποίεςαθροιστικά προκαλούν βαριά ρύπανση και μόλυνση του αστικούπεριβάλλοντος τηςπόλης μας. Στην περίπτωση αυτή οι ευθύνες, τόσο διοικητικές όσο καιποινικέςείναι τεράστιες τόσο για τους ιδιώτες εργολάβους όσο και για τιςυπηρεσίες καιτις Διοικήσεις της ΔΕΥΑΞ που επί τόσα χρόνια δεν ήλεγχαν ως όφειλαν τηνομιμότητα των συνδέσεων αποχετεύσεων των πολυκατοικιών συγκαλύπτονταςαυτό τοπεριβαλλοντικό έγκλημα κατά της πόλης και των κατοίκων της.
•(4) Με την εν λόγω «πρόταση-προσφορά του», των 1.000 ευρώ,για αποκατάσταση των παρανόμων συνδέσεων προς όφελος δήθεν των κατοίκωντωνπολυκατοικιών παρεμβαίνει στην τοπική ιδιωτική αγορά των τεχνικώνέργων, μεαρνητικό τρόπο σε περίοδο μάλιστα οικονομικής κρίσης και αδυναμίας τηςαγοράς. Προσπαθεί να βγει και σωτήρας τωνπολιτών.
•(5) Επίσης με τις κινήσεις του αυτές οΠρόεδρος της ΔΕΥΑΞ προσπαθεί να συγκαλύψει τις βαριές ευθύνες τωνυπηρεσιών και της Διοίκησης της ΔΕΥΑΞ, η οποία επί τόσα χρόνια δενήλεγχαν ωςόφειλαν τις εκατοντάδες παράνομες συνδέσεις, και οι οποίεςπέραν τωναρνητικών αισθητικών αποτελεσμάτων (έντονη και εκτεταμένη δυσοσμίαστουςδημόσιους χώρους) επιβαρύνουν με σοβαρή ρύπανση και μόλυνση τοπεριβάλλον τηςπόλης και μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα συγκέντρωσης των ομβρίων (αρθ.2,παρ.2 & 3, Ν.1650/1986) αφού τα διάφορα αστικά απόβληταδιαχέονται σε όλοτο δίκτυο ομβρίων υδάτων και παρασύρονται από αυτά. Επισημαίνω ότι στααστικάαπόβλητα περιλαμβάνονται όλα τα υγρά και μικροστερεά ΕΙΑ τωνμικροβιολογικώνεργαστηρίων, των οδοντιατρείων και των ακτινολογικών εργαστηρίων πουλειτουργούν ανεξέλεγκτα σε όλη τη χώρα. Ωςεκ τούτων, εφ’ όσον στις παράνομες συνδέσεις που αποκαλύφθηκαν αλλά καισεαυτές που θα αποκαλυφθούν στο μέλλον υπάρχουν και περιπτώσεις ιατρικώνεργαστηρίων και οδοντιατρείων τότε η μόλυνση του υδροφόρου ορίζονταείναι βαριάκαι άμεση από επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα βαρέα, μέταλλα υπολείμματαοργανικώνμολυσματικών ουσιών κλπ.
•(6) Πέραν των άλλων, με τις κινήσεις του αυτές ο Πρόεδροςτης ΔΕΥΑΞ προσπαθεί να αποτρέψει την επιβολή των διοικητικών κυρώσεων(χρηματικών προστίμων) που προβλέπει το άρθρο 30 «Διοικητικές Κυρώσεις»του Ν.1650/86, ως ακολούθως:
«1. Σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα που προκαλούν οποιαδήποτερύπανση ή άλλη υποβάθμιση του περιβάλλοντος ή παραβαίνουν τις διατάξειςτουνόμου αυτού ή των κατ’ εξουσιοδότηση του εκδιδόμενων διαταγμάτων ήυπουργικών ήπεριφερειακών ή νομαρχιακών αποφάσεων, καθώς και στους παραβάτες τωνόρων καιτων μέτρων που καθορίζονται με τις διοικητικές πράξεις, πουπροβλέπονται σταάρθρα 11 και 12 των νόμων 1515/1985 (ΦΕΚ 18 Α΄) και 1561/1985 (ΦΕΚ 148Α΄),ανεξάρτητα από την αστική ή ποινική ευθύνη, επιβάλλεται ως διοικητικήκύρωσηπρόστιμο, από πενήντα (50) μέχριπεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ, ύστερα από εισήγησηείτε των κατά τοάρθρο 6 υπηρεσιών είτε των κατά το άρθρο 26 κλιμακίων Ελέγχου ΠοιότηταςΠεριβάλλοντος, ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης, τη συχνότητα,τηνυποτροπή, το ύφος υπέρβασης των θεσμοθετημένων ορίων εκπομπών και τηνπαραβίασητων περιβαλλοντικών όρων ως εξής: α. από τον οικείο Νομάρχη, εφόσον τοπρόστιμοπου προτείνεται ανέρχεται έως εξήντα χιλιάδες (60.000) ευρώ, β. από τοΓενικόΓραμματέα Περιφέρειας, εφόσον το πρόστιμο που προτείνεται κυμαίνεταιαπό εξήνταχιλιάδες (60.000) ευρώ έως εκατόν πενήντα χιλιάδες (150.000) ευρώ, γ.από τονΥπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων, εφόσον τοπρόστιμο πουπροτείνεται υπερβαίνει τις εκατόν πενήντα χιλιάδες (150.000) ευρώ».
•(7) Προσοχή: οιπολίτες δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ εφόσοναποδεδειγμένα δεν ενήργησαν αυτοί τις παράνομες συνδέσεις αλλά οιεργολάβοι τωνπολυκατοικιών, με συνυπεύθυνες τις υπηρεσίες της ΔΕΥΑΞ που σκοπίμως δενήλεγξαντην νομιμότητα των παρανόμων συνδέσεων. Αυτοί που κατά νόμον πρέπει ναπληρώσουν είναι οι παρανομήσαντες φυσικοί αυτουργοί (εργολάβοι, ή άλλαφυσικάπρόσωπα), αλλά και οι υπεύθυνοι της ΔΕΥΑΞ που σκοπίμως δεν ήλεγχαν τόσαχρόνιαως εκ του νόμου όφειλαν τις δεκάδες παράνομες πράξεις συνδέσεωναποχέτευσης τωνπολυκατοικιών.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ισχύει για ένα ακόμη μήνα η περαίωση

Ανάσα για τους επαγγελματίες που έχασαν την περαίωση – το φορολογικό κλείσιμο των βιβλίων …