Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
Μέσα σε λίγα χρόνια η εικόνα ολόκληρων νησιών έχει αλλάξει.Άλλα έχουν εξαφανιστεί τελείως και σε άλλα η έκταση έχει μειωθείδραματικά απότην αύξηση της στάθμης της θάλασσας και την αύξηση των τυφώνων. Ο λόγοςγια τανησιά του Ειρηνικού, που μαζί με τους κατοίκους τους, βιώνουν μίαοδυνηρή όσοκαι τραγική πραγματικότητα τα τελευταία χρόνια λόγω τις κλιματικήςαλλαγής πουέχει επιφέρει δραματικές επιπτώσεις στη ζωή και το περιβάλλον τους. Τοζήτηματης προστασίας του περιβάλλοντος γι’ αυτούς δεν είναι πια ερώτημαθεωρητικό,αλλά υπαρκτό, ορατό και επιτακτικό.
Την εικόνα αυτή μας μεταφέρει ο νέος ξανθιώτης ΝίκοςΚοσμίδης, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου των Εκκλησιών και ένας εκτων 5αντιπροσώπων που συμμετείχε σε αποστολή στα νησιά Φίτζι, στα πλαίσιαπρογράμματος του οργανισμού για τις διάφορες μορφές βίας ανά τον κόσμο.Αυτή τηφορά πέντε άτομα από Γροιλανδία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Αργεντινή και Αφρικήταξίδεψανστον Ειρηνικό, διαπίστωσαν το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής καιπραγματοποίησαν συναντήσεις με κυβερνητικούς και τοπικούς παράγοντεςτηςπεριοχής, ώστε να ενημερωθούν για την κατάσταση και να μεταφέρουν τομήνυμασυναγερμού στον υπόλοιπο κόσμο. Διατηρώντας τα ήθη και σεβόμενοι τονπολιτισμότων ντόπιων, τα μέλη της αποστολής συναντούσαν τον αρχηγό των φυλώνκατάπροτεραιότητα και παίρνοντας την άδειά τους επισκέπτονταν οικισμούς καισημεία,όπου η καταστροφή είναι εντονότερη.
Στον κύκλο των συναντήσεων τους συμπεριλήφθηκε και επαφή μετον υπουργό Περιβάλλοντος και το Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου τωνΧωρών τουΕιρηνικού, οι οποίοι μίλησαν για δραματική κατάσταση που επιδεινώνεταισυνεχώς,πράγμα που έχει οδηγήσει στη σύναψη διακρατικών συμφωνιών με Αυστραλίακαι ΝέαΖηλανδία για μαζική μετακίνηση πληθυσμών σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδίαμιας καιη εξαφάνιση ή η απειλή εξαφάνισης ολόκληρων νησιών έχει ήδη πυροδοτήσεικύματαπροσφύγων που μεταναστεύουν αναγκαστικά. Βέβαια, επεσήμαναν ότι αυτέςοι εξελίξειςείναι τραγικές για τους ντόπιους, οι οποίοι και αντιδρούν βλέποντας τασπίτιακαι τις περιουσίες τους να χάνονται στα τεράστια κύματα του Ειρηνικού,ενώ οιδύο υψηλόβαθμοι παράγοντες έθεσαν θέμα ηθικής των δυτικών χωρών, τωνοποίων ηστάση και οι δραστηριότητες επιφέρουν την καταστροφή σε μέρη πουελάχιστασυνεισφέρουν στην κλιματική αλλαγή. Τόνισαν ότι ο δυτικός κόσμος πρέπεινααλλάξει τρόπο ζωής, αν και ο υπουργός Περιβάλλοντος που συμμετείχε στηδιάσκεψητης Κοπεγχάγης με απογοήτευση μετέφερε την εντύπωση της έλλειψηςσοβαρής καιαποφασιστικής βούλησης από μέρους των εταίρων, που όπως σημείωσε, δεναντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα του προβλήματος.
Τις εντυπώσεις, τα συμπεράσματα και τα μηνύματα τηςεπίσκεψης της αποστολής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Εκκλησιώνπροσκλήθηκε ναμεταφέρει ο Νίκος Κοσμίδης στο Διεπιστημονικό Συνέδριο για τη Θρησκείακαι τοΠεριβάλλον ‘Θεός- Κτίση- Άνθρωπος’ που διοργανώνει ο ΣύλλογοςΜεταπτυχιακώνΦοιτητών του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ στις 16- 20 Ιουνίου στοΣυνεδριακόΚέντρο των Κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως.