Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
Κάθε άλλο παρά«μελωμένες» είναι οι σχέσεις του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Ξάνθης«Αρισταίος»με το Δασαρχείο Ξάνθης. Ο λόγος; Η αιφνιδιαστική απόφαση του Δασαρχείουναεκδιώξει τις υπάρχουσες κυψέλες καινααπαγορεύσει την τοποθέτηση νέων στο χωματόδρομο πάνω από την ΠαναγίαςτηςΚαλαμούς. Χωρίς καν να κοινοποιήσει την απόφασή του προς τονσυνεταιρισμό –όπως ισχυρίζεται ο πρόεδρος του συνεταιρισμού κ. ΠαναγιώτηςΚαραπαναγιωτίδης- αλλά τοποθετώνταςαπαγορευτικέςπινακίδες το δασαρχείο επιχειρεί να «εκκαθαρίσει» από κυψέλες τηνπεριοχή όπουυπάρχει το πευκοδάσος προκειμένου να εκλείψει πιθανός κίνδυνοςπρόκλησηςπυρκαγιάς. Τόσο αυτό όσο και η όχληση περιπατητών είναι τα δύοεπιχειρήματα σταοποία στηρίχθηκε ο δασάρχης κ. Σταμπουλίδης για την έκδοση της απόφασης– όπωςμας πληροφόρησε – ηοποία ειρήσθω ενπαρόδω χρονικά τοποθετείτε λίγο μετά την πυρκαγιά της Μυτιλήνης.Υπενθυμίζουμεότι για την πυρκαγιά αυτή κρίθηκαν ένοχοι μελισσοκόμοι.
Υπό διωγμόν οιμέλισσες…
Εξοργισμένοι είναι οι μελισσοκόμοι που βιώνουν έναξεριζωμό και σε ανακοίνωσή τους την οποία κοινοποίησαν και στοδασαρχείο στηνΝομαρχία και το δήμο Ξάνθης ζητούν λύση. Συγκεκριμένα αναφέρουν: «Ένας τόσο ευαίσθητος καισημαντικός κλάδοςτης Ελληνικής υπαίθρου που προσφέρει τόσο πολλά στη φύση και στονΆνθρωπο δενέχει την ελάχιστη υποστήριξη από την Ελληνική Πολιτεία και τις ΤοπικέςΑυτοδιοικήσεις. Πρόσφατα μας ανακοινώνουν την απαγόρευση τοποθέτησηςκυψελών στονχωματόδρομο Παναγίας της Καλαμούς με την αιτιολογία ενόχλησης τωνπεριπατητών.Το πρόβλημα είναι ότι δυστυχώς δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις που ναδιασφαλίζουν την ομαλή συνύπαρξη περιπατητών και κυψελών. Όφειλαν τόσαχρόνιατόσο η Νομαρχία όσο και ο Δήμος της Ξάνθης σε συνεργασία με τοΔασαρχείο ναείχαν προχωρήσει σε διανοίξεις διαβάσεων προς ειδικά ξέφωτα ώστε ναμπορούν οιμελισσοκόμοι να εξυπηρετούν χωρίς να ενοχλούν τους περαστικούς. Δεν θα ανακαλύπταμε δα καιτην Αμερική! Τοίδιο γίνετε εδώ και πολλά χρόνια τόσο στη Θάσο όσο και στην Χαλκιδική.Έτσι θαμπορούσαν να διαμορφωθούν ειδικά μελισσοκομικά πάρκα. Πρέπει να γίνεικατανοητόότι στον Νόμο μας δεν διαθέτουμε εναλλακτικές λύσεις για την παραγωγήπευκόμελου, πλην του περαστικού δάσους της Παναγίας της Καλαμούς .Είναι δεαυτονόητο ότι ο καθένας από τους μελισσοκόμους αποτελεί ενεργό μέλοςστηνδιαδικασία πρόληψης πυρκαγιών κατά τους θερινούς μήνες. Κανένας άλλοςδενπερνάει τόσες ώρες ημερησίως στο βουνό. Το δάσος, πηγή ζωής για τηνπόλη μας ,είναι πηγή ζωής και για το επάγγελμα μας . Εκατοντάδες επαγγελματίεςμελισσοκόμοι και οι οικογένειες τους πλήττονται ανεπανόρθωτα οικονομικάαπό τηνμονομερώς ληφθείσα αυτή απόφαση. Παρακαλούμε θερμά να ληφθούν σοβαράυπόψη οιαιτήσεις μας και να επανεξετασθεί άμεσα το όλο θέμα μέχρις ότου δοθείοριστικάλύση με την δημιουργία μελισσοκομικών πάρκων. Βοηθήστε μας ναεπιβιώσουμε!Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε την συνδυασμένη προσφορά μας τόσο στηντοπικήοικονομία όσο και στην προστασία του δάσους».
Μας καταστρέφουν…
Ο κ. Καραπαναγιωτίδης επισημαίνει ότι έχουν απευθυνθεί επανειλημμένως στη Διεύθυνσης Γεωργίας της νομαρχίας, στοδήμο στοδασαρχείο να τους υποδείξουν μια περιοχή να τοποθετήσουν τις κυψέλεςόμωςκανείς δεν ενδιαφέρθηκε. Η μια υπηρεσία πετά το μπαλάκι στην άλλη μεαποτέλεσμααυτό το πολυπόθητο μελισσοκομικό πάρκο να είναι όνειρο θερινής νυκτόςγια τα314 εγγεγραμμένα μέλη του συνεταιρισμού και τους 1.000 και πλέονμελισσοκόμουςτου νομού μας. : «Μ’ αυτή την απόφαση μας καταστρέφουν . Η παραγωγήμελιού στονομό μας βασίζεται κατά 70% στο πεύκο. Με την απαγόρευση που μας έκανανμετατοπίζοντας μας καταστρέφουν. Να σκεφτείτε ότι αν υπάρχει 500 μέτρααπόστασηαπό το δάσος έχουμε 25% μείωση της παραγωγής μελιού. Λένε για κίνδυνοπυρκαγιάς. Οι μελισσοκόμοι αγαπούν το δάσος. Είναι χώρος της δουλειάςτου.Εξαρτώνται απ’ αυτό. Έχουν κάθε λόγο να το προστατεύουν. Τηρούν όλουςστουςκανόνες. Έχουν πάντα νερό μαζί τους κατά τη χρήση καπνογόνου καιπροσέχουνπολύ».Να σημειώσουμε επίσης ότι ο κ. Καραπαναγιωτίδης ήρθε σεεπικοινωνία καιμ’ άλλους συνεταιρισμούς της περιφέρειας και προτίθενταινα…συνεταιρισθούν γιανα προβάλλουν την απόφαση την οποία θεωρούν παράνομη και μια… πρωτοτυπία τουδασαρχείου της Ξάνθης!
Το δασαρχείο πετάτο μπαλάκι στην πυροσβεστική
Ιδιαίτερα εκνευρισμένος φάνηκε ο δασάρχης κ.Σταμπουλίδης στοάκουσμα για μόνοτου θέματος. Περιόρισε το θέμα μόνο στονκίνδυνο ο πυρκαγιών και προσπάθησε να αποποιηθεί οποιασδήποτε ευθύνηςπαραπέμποντάς μας στην πυροσβεστική υπηρεσία Ξάνθης και στην αγορανομική διάταξη που απαγορεύει –όπως σημείωσε – την τοποθέτηση κυψελών πλησίον σε δασικούς δρόμους. Δενέδωσεόμως καμιά εξήγηση γιατί τη δεδομένη στιγμή το δασαρχείο …θυμήθηκε τηνδιάταξη.Προέτρεψε όμως τους μελισσοκόμους να κινήσουν τις διαδικασίεςδημιουργίας ενόςμελισσοκομικού πάρκου ώστε να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα.
Η πυροσβεστική τομόνο που ξέρει είναι για την διάταξη
Απ’ την πλευρά της πυροσβεστικής, μας επεσήμαναν ότι σανυπηρεσία δεν πήραν κάποια απόφαση που να σχετίζεται με το θέμα. Σ’ ότιαφοράτης διάταξη. Πρόκειται για την 3Α πυροσβεστική διάταξη Π.Δ. Π.Υ. ΑΜΘπου ορίζειμεταξύ άλλων και σ’ ότι αφορά το κάπνισμα των μελισσών 1.Το κάπνισμαμελισσώνπου είναι μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις και σε απόσταση μικρότερητωντριακοσίων (300) μέτρων από τις παρυφές των δασών επιτρέπεται μόνονεφόσον α.Γίνει αποψίλωση της βλάστησης του χώρου εγκατάστασης των κυψελών και σεαπόσταση τουλάχιστον πέντε (5) μέτρων γύρω από τις κυψέλες, β. Ηελάχιστηαπόσταση του χώρου εγκατάστασης κυψελών από τα δένδρα και θάμνους,είναιτουλάχιστον δέκα (10) μέτρα, γ. Στον χώρο των κυψελών διατηρείται ικανήποσότητα νερού (τουλάχιστον 200 λίτρα νερού), δ. Στις κυψέλες και σεεμφανή σημείοαναγράφεται το ονοματεπώνυμο, η διεύθυνση και το τηλέφωνο τουιδιοκτήτη.Ειδικάκατά την αντιπυρική περίοδο επιτρέπεται το κάπνισμα κυψελών μόνο μέχριτη 12ημεσημβρινή και εφόσον ο δείκτης επικινδυνότητας της περιοχής είναι «1»(μικρή)ή «2» 2. Το κάπνισμα-μελισσών που είναι σε κορμούς δένδρων επιτρέπεταιέκτοςαντιπυρικής περιόδου, μόνον εφόσον επικρατούν κατάλληλες καιρικέςσυνθήκες,έχουν ληφθεί τα προληπτικά μέτρα της προηγούμενης παραγράφου και έχειενημερωθεί η αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία για το χρόνο της ενέργειαςτουκαπνίσματος».
Τώρα θυμήθηκαν τιςπυρκαγιές και τους περιπατητές
Βέβαια όλα αυτά με την ακρίβεια που περιγράφονται δεντηρούνται (σ’ ότι αφορά τις αποστάσεις κ.λ.π.) όμως ο προβληματισμόςπουτίθεται είναι: Σε μια εποχή που αναζητούνται εναλλακτικές μορφέςοικονομίας καισε μια συγκυρία που η μελισσοκομία είναι μια απ’ αυτές και με δυναμικήπεραιτέρω ανάπτυξης καθώςτο ελληνικόμέλι θεωρείται από τα καλύτερα σε ποιότητα στον κόσμο, οι αρμόδιες υπηρεσίες του νομού όχι μόνο δεν φροντίζουν να τη στηρίξουν αλλάφροντίζουν να εκδιώξουν τους μελισσοκόμους απ’ τον νομό αναγκάζοντάςτους ναμεταφέρουν τις κυψέλες τους στην Θάσο ανεβάζοντας το κόστος παραγωγής.Χρησιμοποιούν δε ως αιτιολογικό τον κίνδυνο πυρκαγιών και την όχλησητωνπεριπατητών. Δηλαδή στη Θάσο δεν υπάρχει αυτός ο κίνδυνος; Και πόσοι επιτέλους είναι αυτοί οιπεριπατητές που ενοχλούνταιαπό τις μέλισσες και γιατί θα’ πρεπε να κάνει το δασαρχείο το χατίριτους όταν αυτοίέχουν εναλλακτική λύση ν’ αλλάξουνπ.χ. διαδρομή ή οι αλλεργικοί να έχουν το απαραίτητο σκεύασμα που τουςπροστατεύει απ’ το τσίμπημα μελισσών που ειρήσθω εν παρόδω μπορεί να συμβεί οπουδήποτε και όχι μόνοόταν περνούναπό κυψέλες!