Κατακτώντας την κορυφή…

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
Marianaxan@yahoo.gr
 
 
 
Αγαθά κόποις κτώνταικαι τα τέσσερα Ξανθιωτάκια το γνωρίζουν καλά! Κοπίασαν, μόχθησαν,στερήθηκανεξωσχολικές δραστηριότητες προγραμματίζοντας έτσι το χρόνο τους ώστε ναπροετοιμαστούν σε τέτοιο βαθμό προκειμένου να πετύχουν το στόχο τους.Ναπεράσουν στην Σχολή που θέλουν! Πλάι τους οι γονείς και οι καθηγητέςτους πουτους παρείχαν την ηθική και ψυχολογική στήριξη να τιθασεύσουν το άγχοςτους,στοιχείο απαραίτητο για την επίτευξη του στόχου. Με όπλα τους τηνμεθοδικότηταστο διάβασμα την καλή προετοιμασία ώστε να μην υπάρχουν κενά και στιςτρειςτάξεις του λυκείου, το σωστό προγραμματισμό του χρόνου αλλά και κυρίωςτηθέληση που αποτελεί εφαλτήριο επιτυχίας κατέκτησαν το …Έβερεστ τουστόχου τους.
 
Άξιζε τον κόπο…
Πρώτος του νομού αναδείχθηκε ο μαθητής του 2ουΛυκείου Ξάνθης Καραμπάσης Ηλίας –Στυλιανός. Συγκέντρωσε βαθμό πρόσβασης 19, 64 και φέτος θαείναι φοιτητήςστο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο στην Αθήνα, στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών.
 
ΚαραμπάσηςΗλίας:Σωστός προγραμματισμός και προσήλωση στο στόχο, όχι υπερβολές
«Είχα σαν στόχο να γράψω καλά. Δεν ήταν εύκολο γιατίχρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και όχι μόνο φέτος αλλά και από ταπροηγούμεναχρόνια . Σ’ αυτό με στήριξαν και οι γονείς μου και οι καθηγητές μου.Διάβαζα 3– 4 ώρες και για άλλες 2 – 3 ώρες τα ιδιαίτερα μαθήματα που είχα τηνημέρα,αλλά συστηματικά γιατί το παν είναι να μην έχεις κενά. Ήμουνπροσηλωμένος.Έβγαινα κάθε Σάββατο είχα το ενδιαφέρον μου με την μουσική. Έπαιζα καιπλήκτρακαι ακορντεόν φέτος παίρνω και πτυχίο. Μέχρι το Δεκέμβρη ασχολούμουν και με το μπάσκετ αλλά μετάαναγκάστηκα νατο σταματήσω γιατί δεν προλάβαινα. Έπαιζα σκάκι αλλά αναγκαστικάσυμμετείχαμόνο σε αγώνες γιατί δεν μπορούσαν να πηγαίνω σε προπονήσεις. Γενικάδενστερήθηκα πολλά πράγματα αυτή τη χρονιά. Δεν έβλεπα τηλεόραση γιατί μεαποσυντόνιζε…Οι γονείς μου ήταν πάντα πλάι μου δεν με πίεσαν ποτέ
Η πρωτιά δεν είναι κάτι σημαντικό. Απλά νιώθω ότι δικαιώθηκαν οι κόποι όλωναυτών των χρόνων…».
 
Κωτσοβίνου Παναγιώτα:Σωστή προετοιμασία και πρόγραμμα παρά υπερβολικό διάβασμα
2η στο νόμο αναδείχθηκε η Κωτσοβίνου Παναγιώταμαθήτρια του 1ου Λυκείου με βαθμό πρόσβασης  19,62. Από φέτος θα είναιφοιτήτρια στηνΑρχιτεκτονική Αθηνών
«Είμαι πολύ χαρούμενη…Ήταν κάπως δύσκολα, ιδιαίτερα την τελευταία χρονιά. Το διάβασμα δεν ήταν ιδιαίτερα κουραστικόγιατί είχα συνηθίσει. Αυτό που χρειάζεται πιστεύω είναι σωστήπροετοιμασία καιπρόγραμμα παρά υπερβολικό διάβασμα. Δεν είχα πρόβλημα άγχους ήιδιαίτερηςπίεσης. Όμως κάποια πράγματα τα στερήθηκα, κάποιες δραστηριότητες πουήθελα ναασχοληθώ.  Γιαπαράδειγμα αναγκάστηκα νασταματήσω το TAEKWONDO με το οποίοασχολιόμουν τα τελευταίαχρόνια …Δεν προλάβαινα Είναι πολύ η ύλη ιδιαίτερα στα μαθηματικά.  Είναι πάρα πολλές οι ώρεςμε τα φροντιστήριακαι τα ιδιαίτερα…»
 
Παπαδοπούλου Μαρία:Πάντα ήθελα να γίνω παιδίατρος ήταν το όνειρό μου…
Τρίτη στο νομό η μαθήτρια του 1ου ΛυκείουΠαπαδοπούλου Μαρία με 19,57.
Θα εισαχθεί στην Ιατρική Σχολή και θα υλοποιήσει το όνειρότης από παιδί: Να γίνει παιδίατρος!
«Νιώθω δικαίωση. Ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά με έντονηπροσπάθεια, εντατικούς ρυθμούς μελέτης,  οπότενιώθω απόλυτη δικαίωση. Είναι η καλύτερηεπιβράβευση που θα μπορούσαμε να έχουμε. Διάβασα αρκετά όχι μόνο τόσοόσο ναπιέζω τον εαυτό μου και να τον βγάζω εκτός προγράμματος. Περίπου 7 ώρεςτην ημέραμαζί με τα φροντιστηριακά μαθήματα. Τα Σαββατοκύριακα έκανα τις βόλτεςμου.Οι γονείς μου ήταν δίπλα μου πάντα και με συμβούλευαν νασταματήσω …δεν
είχαν τρελές απαιτήσεις από μένα Δεν με πίεσαν ποτέ. Επέλεξαιατρική και ειδικότητα παιδιατρική. Ήταν ο στόχος μου από μικρή απότότε πουθυμάμαι το εαυτό μου ήθελα να γίνω γιατρός και μάλιστα παιδίατρος. Τοξέρωείναι κορεσμένο επάγγελμα,  δενυπάρχειαπορρόφηση σε καμιά ειδικότητα. Επομένως θα πρέπει να καταβάλεις τομέγιστο τωνδυνάμεών σου για να μπορέσεις να επιβιώσεις στον ανταγωνισμό πουυπάρχει. Πιστεύωόμως ότι η ιατρική είναι λειτούργημα και αν το θέλεις πολύ θα τακαταφέρεις».
 
Ειρήνη ΓιοβανοπούλουΜεθοδικότητα και συνεχής προσπάθεια
4η στη λίστα των αριστευσάντων η ΕιρήνηΓιοβανοπούλου μαθήτρια του 1ου Λυκείου.Συγκέντρωσε 19,55 βαθμόπρόσβασης και πρώτη της επιλογή θα είναι η Ιατρική Θεσσαλονίκης παρότιπερνάεικαι στην Αθήνα. Άλλη μια γιατρίνα που παρότι οι συνθήκες στο χώρο τηναποθαρρύνουν να ασχοληθεί με την ειδικότητα της πλαστικής χειρουργικής,ωστόσοεκείνη αντιστέκεται…
«Υπήρξε μια συνεχής προσπάθεια όλα αυτά τα χρόνια. Δεν ήτανεπιστέγασμα μιας μονοετούς προσπάθειας στην Γ’ Λυκείου. Διάβαζασυστηματικά απότο Γυμνάσιο. Δεν στερήθηκα τίποτε στην Γ’ Λυκείου. Είχα κανονικά τιςεξόδουςμου καρναβάλια, παρελάσεις, και δεν μπορώ να πω ότι διάβασα περισσότεροαπό τηδευτέρα και την πρώτη. Διάβασα όσο και τις προηγούμενες τάξεις χωρίςυπερβολές3 – 4 ώρες καθημερινά. Πάνω απ’ όλα πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι! Πολλάπαιδιάπανικοβάλλονται. Είναι πολύ βασικό να καταφέρεις να τιθασεύσεις τοάγχος σου.Αυτό που θεωρώ μυστικό της επιτυχίας είναι η μεθοδικότητα στο διάβασμαΜεστήριξαν πολύ οι γονείς μου ψυχολογικά. Δεν είχα ποτέ επεμβάσεις για τις ώρες του διαβάσματος γιατο πώς θαοργανώσω το χρόνο μου. Ήταν προσωπικό μου θέμα. Με στήριξαν πολύ…υποχωρήσειςκαι απ’ την αδελφή μου… Το περνάει όλη η οικογένεια μαζί! Είναι μιαδιαδικασίαστην οποία μπαίνει όλη η οικογένεια.
Δεν ήταν να γίνω γιατρός το παιδικό μου όνειρο αλλά όσοπλησίαζα στις πανελλαδικές έγινε στόχος για μένα. Είναι πρόωρα ακόμη να μιλήσω για ειδικότητα αλλά θαμου άρεσε πλαστική και επανορθωτική χειρουργική. Αυτό που με ρωτάνεόλοι γιατην ιατρική είναι αν είμαι προετοιμασμένη να μπω στη διαδικασία ναπεριμένω γιατην ειδικότητα μου …Η αναμονή στην Ελλάδα σε αποθαρρύνει, κυμαίνεταιαπό 3-7  χρόνια και ανείναι χειρουργικήειδικότητα σίγουρα 5 -6 χρόνια. Σκέφτομαι να πάω στο Εξωτερικό. Επίσηςμου λένετα στερεότυπα. Ότι είναι δύσκολη ειδικά για γυναίκα η χειρουργική Ότι ηπροσωπική σου ζωή μπαίνει σε δεύτερη μοίρα. Όμως εγώ λέω ότι είναι κάτιπου θέλωνα το πετύχω»!

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Μην δωρίσουμε σε κάποιους την χρυσόσκονη που έχει μέσα της η Θρακική γη»

Μαριάννα Ξανθοπούλου marianaxan@yahoo.gr       Τη άποψή του καταθέτει ο πρό…