Καμίνι η Ξάνθη!

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
Σημείο των καιρών καιτων κλιματικών αλλαγών ο καύσωνας που έχει εγκατασταθεί επί τρειςβδομάδες τώραστη χώρα μας, με τον νομό μας να…πρωτοστατεί στις υψηλότερεςκαταγεγραμμένεςθερμοκρασίες το Σαββατοκύριακο. Ενδεικτικό είναι ότι την Παρασκευή 13Αυγούστουη Ξάνθη και οι Σέρρες είχαν τις υψηλότερες θερμοκρασίες (40 βαθμούςΚελσίου) σ’όλη την επικράτεια. Σημείο των καιρών και των κλιματικών αλλαγών επίσηςκαι ηπλήρης απουσία των Αυγουστιάτικων μελτεμιών γεγονός που προβληματίζειτουςεπιστήμονες και κάνει πιο αισθητό τον καύσωνα αλλά έχει και το θετικότου καθώςμειώνει τον δείκτη επικινδυνότητας πυρκαγιών!
 
Ξανθιώτες εν καμίνω…
Χτύπησε κόκκινο ο υδράργυρος και χθες, με θερμοκρασία 37βαθμούς στις 12.30 το μεσημέρι, 26% υγρασία, μηδενικό άνεμο καιβαρομετρικήπίεση στα 1.013. Και ανάσα δροσιάς δεν διαφαίνεται στον ορίζοντατουλάχιστοντις επόμενες 2 μέρες  καθώςτο ΓραφείοΠολιτικής Προστασίας της Νομαρχίας Ξάνθης έλαβε έκτακτο προειδοποιητικόανακοινωθέναπό την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ότι για σήμερα και αύριοηθερμοκρασία στην Ξάνθη θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς! «Παίδες εν καμίνω»οιΞανθιώτες και τα κλιματιστικά και οι ανεμιστήρες έχουν την τιμητικήτους! Σταύψη η κατανάλωση ρεύματος και νερού στην αναζήτηση …οάσεων δροσιάς!  Δεινοπαθούν ιδιαίτερα οιηλικιωμένοι, οιπάσχοντες από αναπνευστικά και καρδιακά νοσήματα και τα μικρά παιδιά, όμως μέχρις στιγμής όπως μας πληροφορεί οδιοικητής του Νοσοκομείου Ξάνθης κ. Μπαμπαλίδης δεν έχει παρατηρηθείαυξημένηπροσέλευση με συμπτώματα θερμοπληξίας ή από συναφείς αιτίες από τονκαύσωνα σταεπείγοντα του νοσοκομείου.
 
Επί ποδός η ΠολιτικήΠροστασία
Σε θέση «μάχης» βρίσκονται ο προϊστάμενος και οι υπάλληλοιτου Γραφείου Πολιτικής Προστασίας που έχουν την αρμοδιότητα νασυντονίζουν καινα κινητοποιούν τις αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων προκειμένου νααντιμετωπιστείο καύσωνας. Ανακοινώσεις προστασίας και οδηγιών έχουν εκδοθεί τόσο απότηνΔιεύθυνση Δημόσιας Υγείας Ξάνθης όσο και από την αστυνομική ΔιεύθυνσηΞάνθηςενώ δήμος και δημόσιες υπηρεσίες θέτουν στη διάθεση του κοινούκλιματιζόμενουςχώρους που μπορεί να καταφύγει σε περιπτώσεις ανάγκης. Αυτοί είναι:ΝοσοκομείοΞάνθη, Δήμος Ξάνθης, ΚΑΠΗ, ΚΕΠ, Κτίριο Στέγης Γραμμάτων, ΔΕΗ, ΟΤΕ καιτα ξενοδοχείαZpalace, Natasa, Elena. Επίσης γιαπερισσότερεςπληροφορίες το κοινό που μπορεί να επικοινωνεί με τη Διεύθυνση ΔημόσιαΥγείας(Γραφείο 116) τηλέφωνο: 25413 – 50137.
 
Χαμηλός δείκτηςεπικινδυνότητας για πυρκαγιά
Με ανώτατο δείκτη στην κλίμακα επικινδυνότητας το 5, ο νομόςμας βρίσκεται στο 2 (σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής ΓραμματείαςΠολιτικήςΠροστασίας που ανακοινώνονται καθημερινά) πράγμα που σημαίνει ότι είναιμικρόςο κίνδυνος για πυρκαγιές λόγω της απουσίας ανέμων. Αυτό όμως δεν έδρασε  εφησυχαστικά για τηνΠολιτική ΠροστασίαΞάνθης και την Πυροσβεστική ιδιαίτερα για το Σαββατοκύριακο καθώς ήταναυξημένηη κίνηση προς την Μονή της Αρχαγγελιώτισσας. Έτσι αποφασίστηκαν καιλήφθηκανέκτακτα μέτρα πυροπροστασίας στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στιςαρχές τηςπερασμένης εβδομάδας. Η Τροχαία αύξησε την αστυνόμευση και έκανεμονοδρομήσεις,Το νοσοκομείο Ξάνθης διέθεσε ασθενοφόρο την παραμονή προς την άμεση αντιμετώπισης οποιουδήποτεεπεισοδίου κατά το προσκύνηματων πιστών (λιποθυμικά επεισόδια κ.λ.π) ενώ οι Σαμαρείτες ήταν επίποδός.Επίσης τα μάτια τους δεκατέσσερα είχαν οι εθελοντές για τηνπυροπροστασία προςαποφυγή οποιουδήποτε κινδύνου πυρκαγιάς στο περιαστικό άλσος

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έβαλε νερό στο κρασί της η διοίκηση

Αίσιο τέλος είχαν 8 μηνών κινητοποιήσεις με 50 στάσεις εργασίας και 24ωρες απεργίες του σω…