marianaxan@yahoo.gr
«Στριμώχνει» την ΑΤΕ η τρόικα που ζητά επίμονα σχέδιο εξυγίανσης μεσαρωτικές αλλαγές στη δομή της. Παρά τις αντιρρήσεις για το κυβερνητικόσχέδιοσωτηρίας της ΑΤΕ έδωσε τελικά το «πράσινο φως» όπως για την αύξησηκεφαλαίουαλλά με …ανταλλάγματα μειώσεις στις αποδοχές των υπαλλήλων και τοναριθμό τωνυποκαταστημάτων, ενώ προβλέπει αποδέσμευση από ζημιογόνες θυγατρικέςκαιρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων με πρώτες στην γραμμή την ΣΕΚΑΠ ,την ΕΒΖαλλά και την ΕΛΒΙΖ.
Ινδοί ενδιαφέρονται για τη ΣΕΚΑΠ
Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας πρώτες στηλίστα της αποδέσμευσης από το υπό εξυγίανση πλέον τραπεζικό ίδρυμαείναι οιζημιογόνες ΕΒΖ και ΣΕΚΑΠ.
Σ’ ότι αφορά τη ΣΕΚΑΠ : Fund ινδικών συμφερόντων πουεδρεύειστην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ενδιαφέρεται για τη ΣΕΚΑΠ. Στελέχη τηςαγοράςδεν αποκλείουν να εκδηλωθεί και κινεζικό ενδιαφέρον, δεδομένου ότικάποιεςκινεζικές καπνοβιομηχανίες αναζητούν εναγωνίως πόρτα εισόδου στηνΕυρώπη.
Η καπνοβιομηχανία χρειάζεται άμεσα κεφαλαιακή ενίσχυση, αλλά, όπωςγίνεται αντιληπτό, θέμα συμμετοχής της ΑΤΕ σε αύξηση κεφαλαίου τηςΣΕΚΑΠ δενυφίσταται. Όπως είναι γνωστό ΑΤΕ συμμετέχει στην καπνοβιομηχανία μεποσοστό 44%και ακολουθεί η ΣΕΚΕ (Συνεταιρισμός Καπνοπαραγωγών Ελλάδος) με 34%. Οιδεεργαζόμενοι ελέγχουν το 8,5%.
Το γεγονός ότι η ΑΤΕ δεν κατέχει την πλειονότητα των μετοχών μοιάζεινα περιπλέκει τα πράγματα, ενώ «κλειδί» των εξελίξεων μπορεί ναθεωρηθεί τομειοψηφικό πακέτο μετοχών της ΣΕΚΑΠ που ελέγχει η ΣΕΒΑΘ.
«Καμπανάκι» για τους εργαζόμενους
Τις τελευταίες μέρες άρχισε να χτυπάει… «καμπανάκι» κινδύνου γιατους 600 εργαζομένους στη ΣΕΚΑΠ, τους 500 υπαλλήλους που απασχολούνταιστηβιομηχανία ζάχαρης και τους 40 περίπου εναπομείναντες εργαζομένους τηςΕΛΒΙΖ(βιομηχανία ζωοτροφών).Μάλιστα, στην ΕΒΖ σε μια πρώτη προσπάθεια ναμπει άμεσαφρένο στην παραγωγή ζημιών, η διοίκηση της βιομηχανίας μετέφερε τηνπερασμένηΠαρασκευή την εντολή του βασικού μετόχου για περικοπές αποδοχών στουςεργαζομένους και διακοπή κάποιων εσωτερικών λειτουργιών στα εργοστάσιαμε σκοπότη μείωση του κόστους λειτουργίας.
Η περίπτωση της Ζάχαρης αποτελεί μεγάλο ερωτηματικό. Η εταιρείααντιμετωπίζει οικονομικό αδιέξοδο και η κατάσταση οδεύει από το κακόστοχειρότερο. Η παραγωγή φέτος έχει βουλιάξει, εκτοξεύοντας στα ύψη τοκόστοςπαραγωγής. Αγνοείται επίσης και η τύχη του σχεδίου εξυγίανσης που είχεζητήσειπρο εξαμήνου η διοίκηση της ΑΤΕ. Χωρίς να μπορεί να αποκλείσει κανείςακόμα καιτο ενδεχόμενο να μπει λουκέτο στα τρία εργοστάσια που παραμένουν σελειτουργία,τα ακίνητα φιλέτα που διαθέτει η βιομηχανία μοιάζουν να είναι τα μόναπεριουσιακά στοιχεία που θα μπορούσαν να κεντρίσουν κάποιο επενδυτικόενδιαφέρον.
Στρατηγικός επενδυτής για την ΕΛΒΙΖ
Στην περίπτωση της ΕΛΒΙΖ (βιομηχανία ζωοτροφών), θυγατρικής της«Δωδώνη» που έχει μετονομαστεί σε ΖΩ.ΔΩ., η αναζήτηση στρατηγικούεπενδυτήβρίσκεται εδώ και καιρό σε εξέλιξη, αν και η οικονομική κατάσταση στηνοποίαέχει περιέλθει δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Και σε αυτήτηνπερίπτωση ο φόβος για λουκέτο είναι ορατός.