Η μουσική μας παράδοση μας ενώνει

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
 
Η μουσική μας ενώνει. Κι όταν μιλάμε για Έλληνες και Τούρκους ηφράση έχει ένα παραπάνω νόημα. Γιατί η μουσική παράδοση παρουσιάζειτόσεςομοιότητες σε μουσικά όργανα, ρυθμό και θέματα και έχει δημιουργήσειένα ενιαίοπλέγμα πολιτιστικής κληρονομιάς που αντανακλάται ακόμη και σήμερα στασυναισθήματα, τις προσωπικές ιστορίες και τη φυσιογνωμία των ανθρώπωνπουβρίσκονται κοντά στη μουσική μας παράδοση.
Αυτά ανακαλύπτουν και τρεις νεαροί Τούρκοι που δημιουργούνντοκιμαντέρ με εκτελέσεις τραγουδιών και συνεντεύξεις Ελλήνων καιΤούρκων σεΚωνσταντινούπολη και Βόρεια Ελλάδα, με βασικό άξονα τον εντοπισμό τωνκοινώνχαρακτηριστικών που εν τέλει αντανακλούν και την πολιτιστική μαςσυνείδηση. Ο AyhanOrhuntas, συνθέτης, παραγωγόςκαι ιδιοκτήτης της μουσικής εταιρίας Utopia, ο Ozgur K?yat,τραγουδιστής και η αδερφή και μάνατζέρ του Selin βρέθηκανστην Ξάνθη στα πλαίσιααυτής της παραγωγής ντοκιμαντέρ και μίλησαν στο «Ε» γι’ αυτά πουσυνάντησανστην Κωνσταντινούπολη και γι’ αυτά που προσδοκούν να συναντήσουν κατάτιςεπισκέψεις τους σε Ξάνθη και Θεσσαλονίκη. Οι ίδιοι εκφράζουν τηνικανοποίησήτους από την εξέλιξη του ντοκιμαντέρ που περιλαμβάνει τόσο Έλληνεςμουσικούςτης Τουρκίας, όσο και την εκτέλεση τουρκικών τραγουδιών από μουσικάσχήματα τηςΕλλάδας. «Δεν είναι μόνο τα κοινά ακούσματα, είναι και τα τραγούδια πουείναιίδια και είναι εξαιρετικά δημοφιλή και στις δύο χώρες. Οι στίχοι μπορείναείναι σε διαφορετικές γλώσσες, αλλά ακόμη και το νόημα είναι στο ίδιοκλίμα»,σημειώνουν. Όπως εξηγούν, το σημείο στο οποίο εστιάζουν είναι οιπροσωπικές, οιανθρώπινες ιστορίες πίσω από τη συνέχιση αυτής της κοινής μουσικήςπαράδοσης.
Η δημιουργία του ντοκιμαντέρ ήταν μία ιδέα 3-4 χρόνων που τώραυλοποιείται και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 14 Δεκεμβρίου. Ηδιάρκειά τουθα είναι 45 λεπτά. Για να επισκεφτούν την Ξάνθη και να ανακαλύψουν τασημείαόπου παραμένει ζωντανή η «φλόγα» της μουσικής παράδοσης, η λαλιά τωνκοινώνμουσικών οργάνων και την αρμονία της σύνθεσης της μουσικής κουλτούραςτων δύογειτονικών χωρών, ήρθαν σε επαφή με τη ΦΕΞ, η οποία και τους έφερε σεεπαφή μετα κατάλληλα πρόσωπα.
Ο Οζγκούρ και η Σελίν έχουν καταγωγή από τις Σέρρες. Οι δικοί τουςέφυγαν το 1924 με την ανταλλαγή πληθυσμών, αλλά αυτό που θυμούνταιείναι ηαγάπη και η κατανόηση με την οποία μιλούσαν οι παππούδες τους για τουςΈλληνεςκαι τη γειτονιά τους. «Στα παιδικά μου χρόνια ζούσαμε στο Βέλγιο και οιγονείςμας χαιρόταν ιδιαίτερα που έκανα παρέα με Έλληνες», λέει ο Οζγκούρ.  «Η μουσική μας φέρνει πιοκοντά, δεν έχεισύνορα ανάμεσα στους ανθρώπους και αυτή η διαπίστωση έχει να μαςδιδάξειπολλά», εξηγεί ο ίδιος, εκφράζοντας την αδιαπραγμάτευτη αισιοδοξία ότιοιάνθρωποι των δύο χωρών είναι αυτοί που θα κάνουν να ξεπεραστούν όλες οιδιαφορές του παρελθόντος και θα στρέψουν το ενδιαφέρον προς τηναπόλαυση τηςκοινής μας κουλτούρας.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μια καθαρή φωνή και συνετή σκέψη από την μειονότητα

«Αυτή η χώρα όσο είναι δική σας είναι και δική μας», «Αυτοί που δεν αγαπάνε την πατρίδα , …