Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
Το Κέντρο Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων ΔιασυνοριακήςΣυνεργασίας (ΚΠΔΔΣ) απέκτησε το ‘σπίτι’ του και είναι πλέον έτοιμο ναλειτουργήσει δίνοντας ώθηση στη σύγκλιση και αλληλεπίδραση τωνγειτονικώνπολιτισμών και δράσεων, μέσα από την κοιτίδα της παλιάς καπναποθήκηςΓενισέας,η οποία ανακαινίστηκε πλήρως και εγκαινιάστηκε το απόγευμα τηςΚυριακής,παρουσία του Μητροπολίτη κ. Παντελεήμονος, του νομάρχη Ξάνθης κ.ΓιώργουΠαυλίδη, του επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Βασίλη Τσολακίδη,δημοτικώνσυμβούλων της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης, πολλών δημοτών αλλάκαιφίλων του χωριού και των κομματιών που συνθέτουν το παζλ τηςθρακιώτικηςιστορίας.
Ο δήμαρχος του δήμου Βιστονίδας κ. Νικόλαος Ζλάτκος,χαρακτηρίζοντας το έργο «την απαρχή για την ουσιαστική αναβάθμιση τηςαρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Γενισέας», διηγήθηκε την πορεία τηςαναστήλωσηςτου κτιρίου και της υλοποίησης του έργου, ευχαρίστησε όλους όσουςσυνέδραμανκαι τόνισε ότι «η συντήρηση, η αξιοποίηση και η ανάδειξη αυτού του πολύσημαντικού έργου αποτελεί ευθύνη όλων μας. Της Δημοτικής Αρχής, τωνκατοίκων,των φορέων, των πολιτιστικών συλλόγων».
Της δοξολογίας των εγκαινίων χοροστάστησε ο ΜητροπολίτηςΞάνθης, ενώ ο νομάρχης Ξάνθης πριν τελέσει τα εγκαίνια υπογράμμισε ότι:«για νακατασκευαστεί ένα τέτοιο έργο χρειάζεται πολύς κόπος, αλλά είναιευτύχημα πουυλοποιήθηκε στην περιοχή μας, συνδυάζοντας 4 χαρακτηριστικά: τησυγκεκριμένηαρχιτεκτονική, της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου, κατασκευασμένο μεπέτρα τηςπεριοχής και λειτουργώντας ως καπνομάγαζο, δηλαδή κατεργαζόμενο τοπροϊόν πουανέπτυξε την οικονομία, τον πολιτισμό και διαφήμισε ότι καλό υπάρχειστηνΞάνθη», ενώ για το αντικείμενο του ΚΠΔΔΣ σημείωσε ότι «η διασυνοριακήσυνεργασία πρέπει να προωθηθεί και να πάμε μπροστά, γιατί τα κλειστάσύνορα ταέχουμε πληρώσει».
Ένα βιβλίο για τοπαρελθόν και το μέλλον της Γενισέας
Η κεντρική αίθουσα του ΚΠΔΔΣ εγκαινιάστηκε με την πιοταιριαστή εκδήλωση, παρουσιάζοντας το βιβλίο των συγγραφέων ΔημητρίουΜαυρίδηκαι Γιώργου Τσιγάρα «Γενισέα, Νέα Πόλη του Νέστου- τόπος συνάντησηςπολιτισμών».
«Για μένα ήταν προσωπικό στοίχημα η συγγραφή ενός βιβλίουγια την ιστορία της Γενισέας» σημείωσε ο δήμαρχος Βιστονίδας ανοίγονταςτηνεκδήλωση της παρουσίασης του βιβλίου, εξηγώντας ότι «στόχος ήταν ναδιατηρηθείη ιστορία και να διαφυλαχθεί σαν παρακαταθήκη, άλλωστε και προεκλογικάείχαμεδεσμευτεί να δώσουμε το στίγμα και να γίνει η Γενισέα πρωτεύουσα τηςευρύτερηςαγροτικής περιοχής».
Ο Μητροπολίτης ανέλαβε να προλογίσει το βιβλίο, εστιάζονταςπερισσότερο στην πνευματική παρουσίαση του βιβλίου, δίνοντας βαρύτηταστοντρόπο με τον οποίο το βιβλίο προβάλει την πολιτιστική ταυτότητα τουνομού, τηθρησκευτική πίστη των ανθρώπων και αναδεικνύει την εξωστρέφεια τουξανθιώτικουλαού. Τόνισε δε, ότι τέτοιες εκδόσεις άρτιες θεματικά «μας τονώνουν»και γι’αυτό κάθε ξανθιώτης κι επισκέπτης θα πρέπει να προμηθευτεί αυτό τοπρωτότυποκαι ενδιαφέρον βιβλίο.
Την παρότρυνση του κ. Παντελεήμονος για να διαβάσουν όλοι,δημότες και μη, το βιβλίο για τη Γενισέα, ασπάστηκε και ο καθηγητής τουΑΠΘ κ.Φωκίων Κοτζαγεώργης, που ανέλαβε την παρουσίαση του βιβλίου, ο οποίοςστήριξεαυτή του την προτροπή στο γεγονός ότι πρόκειται για μία άρτια και πλήρηέκδοση,με πλούσιο περιεχόμενο και πολλά στοιχεία. Ειδικότερα, επεσήμανε ότικαταρχάςπρόκειται για ένα καλαίσθητο έντυπο με ευκρίνεια φωτογραφιών καιακρίβειαχαρτών, αλλά πέρα από αυτό διαβάζεται εύκολα από τον αναγνώστη «αφού ηγραφήείναι λογοτεχνική με αποτέλεσμα να ανάγνωσή του να γίνεται συναρπαστικήσυνδυασμόμε το ενδιαφέρον περιεχόμενο που ανασύρει θέματα από τη λήθη ήαναδεικνύειάγνωστες πτυχές της ιστορίας της Γενισέας». Γι’ αυτό ακριβώς τοτελευταίοστοιχείο ο καθηγητής τόνισε ότι αποτελεί μία καινοτομία, μιας και οισυγγραφείςανασύροντας αυτά τα θέματα από τη λήθη στην επιφάνεια, τα καθιστούνεπίκαιρακαι ξεφεύγουν από την ιστοριοδιφικού τύπου μελέτη.
Μάλιστα, τόσο ο κ. Κοτζαγεώργης, όσο και ο Μητροπολίτηςσυμφώνησαν ότι η μοναδικότητα του εν λόγω βιβλίου στηρίζεται στογεγονός ότιδεν μένει στο παρελθόν, αλλά αντίθετα παραθέτει μία ολοκληρωμένηπρόταση για τομέλλον και την αναπτυξιακή προοπτική της Γενισέας. Το λόγο πήραν στησυνέχειαοι συγγραφείς για να μιλήσουν για το πόνημά τους και τις εμπειρίες τουςαπό τησυγγραφή του έργου.
Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 Η αρχιτεκτονική κληρονομιά της Γενισέας ώθηση για την ανάπτυξή της