Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 Για μια θέση… στη νέα πολιτική σκηνή

Για μια θέση… στη νέα πολιτική σκηνή

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
Στα χνάρια του Κον- Μπεντίτ και του μοντέλου της ευρωπαϊκήςπαρεμβατικής Αριστεράς επιχειρεί να πορευτεί το νέο κόμμα τηςΔημοκρατικήςΑριστεράς που γεννήθηκε από την αυτονόμηση της Ανανεωτικής Πτέρυγας τουΣυνασπισμού με σκοπό να εδραιωθεί και να πρωταγωνιστήσει ως προοδευτικήδύναμησε ένα νέο πολιτικό σκηνικό –που κατά τη γνώμη τους είναι στα σπάργανα-και ναδώσει διέξοδο σε μία ολόκληρη μερίδα δημοκρατικών πολιτών που απάντησανστιςεκλογές με ένα υψηλό ποσοστό αποχής αδυνατώντας να βρουν πολιτικήαντιπροσώπευση.
Παρθενική συνέντευξη Τύπου παρέθεσε η Δημοκρατική Αριστεράστην Ξάνθη το μεσημέρι της Τρίτης στο ‘δημοτικό κήπο’ με την παρουσίατηςπροσωρινής πολιτικής επιτροπής που αποτελείται από τους Κώστα Γούναρη,ΧρήστοΓκαρμπούνη, Παρθένα Ζουμπουλίδου και Γιώργο Στυλιανίδη και τηνπαρουσίαση του μανιφέστουτου νέου κόμματος από το βουλευτή Αχαΐας Νίκο Τσούκαλη, ο οποίος καιανέπτυξετη φιλοσοφία και την πολιτική της Δημοκρατικής Αριστεράς, βασιζόμενοςστουςτέσσερις πυλώνες της: α) δημοκρατικός σοσιαλισμός, β) αριστερόςευρωπαϊσμός, γ)μεταρρυθμιστική στρατηγική και δ) οικολογική εγρήγορση.
Ο κ. Νίκος Τσουκάλης, γνώριμος στην περιοχή μας λόγω τηςσυμμετοχής του στις δύο εξεταστικές επιτροπές για το Βατοπέδι καιγνώστης οίδιος, ως εκ τούτου των ιδιαίτερων προβλημάτων της περιοχής μας,σκιαγράφησε τοπροφίλ του νέου κόμματος αναφερόμενος στα αίτια της δημιουργίας του,στο όραματων μελών του, στις προτάσεις και τη μέθοδό του, τη στάση που θαυιοθετήσει, τησχέση του με την υπόλοιπη Αριστερά και τις ευθύνες που αναλαμβάνει τονέο αυτόεγχείρημα.
 
Γιατί διάσπαση; Γιατίτώρα;
Ο βουλευτής Αχαΐας και ένας εκ των τεσσάρων που αποχώρησαναπό το ΣΥΡΙΖΑ και τον ΣΥΝ απάντησε ότι η Δημοκρατική Αριστερά ιδρύθηκεγιατί«νιώσαμε την ανάγκη να ανταποκριθούμε στο εναγώνιο αίτημα προοδευτικών-δημοκρατικών πολιτών για την έξοδο από την κρίση και να προωθήσουμε έναεναλλακτικό σχέδιο εξουσίας με ρεαλιστικές προτάσεις και συναίσθηση τουνέουπολιτικού σκηνικού που διαμορφώνεται στη χώρα μας λόγω των τραγικώνεξελίξεωνπου βιώνουν οι πολίτες της λόγω της πρωτοφανούς οικονομικής συγκυρίας».Εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις θετικές εντυπώσεις που εισέπραξε ηπρωτοβουλία από μέλη της κοινωνίας και χαρακτήρισε υγιείς τιςεπιφυλάξεις πουεκδηλώνονται, τονίζοντας ότι η Δημοκρατική Αριστερά είναι σε θέση νααποδείξειτο ειλικρινές των προθέσεών της και τη δυναμική των δυνατοτήτων της.Όσο γιατην αυτονόμηση από τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε ότι είναι θεμιτό καιθετικόο χώρος της Αριστεράς να «κατακλύζεται» από πολιτικοκοινωνικέςαντιπαραθέσεις,αλλά διευκρίνισε ότι η ενότητά της δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός, γιαχάρη τουοποίου να αναγκάζονται να αυτοπεριορίζονται εσωτερικές δυνάμεις μεσαφείς καιθεμελιώδεις αντιθέσεις τόσο ως προς τα μέσα και τις παρεμβάσεις όσο καιως προςτον επιθυμητό σκοπό.
 
Η φυσιογνωμία τουνέου κόμματος
Αναλύοντας τους 4 πυλώνες της πολιτικής του νέου κόμματος οκ. Τσούκαλης πρόσθεσε ότι η συνεργασία και επαφή με την κοινωνία καιτουςπολίτες θα διαμορφώσει τη φυσιογνωμία του νέου κόμματος. Διευκρίνισεωστόσοότι, το μοντέλο που επαγγέλλονται αφορά σε ένα εναλλακτικό σχέδιο μεπαρεμβατικό και προγραμματικό χαρακτήρα που στόχο έχει την ανακατανομήτηςισχύος τη στιγμή που όλα καταρρέουν και την κατάργηση του πελατειακούκράτους,που, όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος ο ομιλητής, με υποκρυπτόμενηαλαζονεία το νέοκόμμα μπορεί να παλέψει, δίνοντας με τη στάση που θα υιοθετήσει μίαδιέξοδοστους δημοκρατικούς πολίτες που απάντησαν με αποχή στις προηγούμενεςεκλογέςαδυνατώντας να βρουν αντιπροσώπευση.
 
Το κάδρο τωνσυνεργασιών
Όσον αφορά τις προοπτικές συνεργασιών που ανοίγονται ενόψειτων αυτοδιοικητικών εκλογών, αλλά και των μετέπειτα εκλογικώναναμετρήσεων, καιμε δεδομένη τη στάση του κ Κουβέλη ο οποίος άφησε ανοιχτά τα ενδεχόμενασυνεργασιών, ο κ. Τσούκαλης διευκρίνισε ότι μια τέτοια ερώτησημεταχειρίζεταιπαλιά εργαλεία και παλιές αναλύσεις. «Το πολιτικό σκηνικό έχει αλλάξει,ταδεδομένα έχουν αλλάξει, οι εποχές των θηριωδών ποσοστών, της αλαζονείαςτωνκομμάτων και των αυτοδυναμιών έχουν περάσει, οι μονοκομματικέςκυβερνήσειςτελειώνουν, η Αριστερά αναλαμβάνει να παίξει ένα καθοριστικό ρόλο στιςεξελίξεις και η Δημοκρατική Αριστερά αυτοπροσδιορίζεται για το λόγο»δήλωσε οκ. Τσούκαλης, προσθέτοντας όσον αφορά τη σχέση του νέου κόμματος με τοΠΑΣΟΚότι «το ΠΑΣΟΚ μεταπήδησε σε ένα ακραίο νεοφιλελευθερισμό και βέβαια θαεπιθυμούσαμε να επανέλθει στην αρχική του ιδεολογική κοίτη». Και ωςπαράδειγματης ιδεολογικής διαφοράς που αναχαιτίζει οποιοδήποτε σενάριοσυνεργασίας, αλλάκαι χαρακτηρίζει τη στάση που προτίθεται να ακολουθήσει το νέο κόμμα,ανέφερεότι «ο Παπανδρέου λέει τα μέτρα είναι άδικα αλλά αναγκαία, εμείς λέμεότι έναςπρωθυπουργός δεν μπορεί να παραδέχεται ότι εφαρμόζει άδικα μέτρα, εμείςπροτείνουμε σκληρά και αποτελεσματικά μέτρα αλλά όχι άδικα». Ενδιαφέρονεπίσηςείναι το γεγονός ότι για άλλη μία φορά επιβεβαιώθηκε η υποστήριξη τωνΑνανεωτικών προς τα δημοψηφίσματα, αλλά και στηλιτεύτηκαν οι πηγαίεςαντιρρήσεις της ιδεολογικής αυτής πτέρυγας που εκφραζόταν με διαλογικέςαντιρρήσεις, με επίκεντρο τη στάση απέναντι στη βία, τα ευρωπαϊκάζητήματα, τηνουσία των παρεμβάσεων κλπ, και κατέληξε στη γέννηση ενός νέου κόμματοςπουγεννήθηκε από ‘τα σπλάχνα’ της επιχειρούμενης αριστερής ενότητας καισήμεραμετρά 14 ημέρες ζωής.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Με στόχο το «μπλοκάρισμα» στην ανεργία

Τάξη στον τομέα της εργασίας σε μια εποχή αυξανόμενης ανεργίας επιχειρεί να βάλει το υπουρ…