Φτάνει στις Θέρμες το ίντερνετ

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
Τη στρατηγική της κάλυψης με δίκτυο οπτικών ινών των πιοαπομακρυσμένων περιοχών ακολουθεί ο ΟΤΕ, ο οποίος το 2010 ολοκλήρωσετηνεγκατάσταση δικτύου οπτικών ινών σε Κοτύλη, Πάχνη και Μελίβοια καιπρογραμματίζειτην επέκταση του δικτύου με 17 ακόμη χιλιόμετρα για να καλύψει τιςπεριοχές Άνωκαι Κάτω Θερμών και Λουτρών Θερμών μέσα στο 2011. Η επιλογή αυτήστηρίζεται σεαναπτυξιακούς λόγους γι’ αυτό και αποτελεί προτεραιότητα.
Η Κοτύλη έχει ήδη ίντερνετ ενώ η διαδικασία αναμένεται ναολοκληρωθεί για να επιτραπεί η παροχή σε Μελίβοια και Πάχνη το πρώτοτρίμηνοτης νέας χρονιάς. Ωστόσο, με δεδομένο ότι η συνθήκη Σένγκεν καταργεί τασύνοραδεν εκτιμάται ως κρίσιμη η επέκταση του δικτύου έως το μεθοριακόσταθμό, οπότετο ενδιαφέρον θα στραφεί σε άλλες περιοχές, με δεδομένο ότιυπολείπονται άλλα 7χλμ για το σταθμό, έργο δαπανηρό που δεν ισοσκελίζεται με τις ανάγκεςπου θαικανοποιήσει.
Ωστόσο, περιοχές της ορεινής περιοχής παραμένουν ακόμη διαδικτυακάαποκλεισμένες, όπως είναι ο Κότινος, το Ζουμπούλι, το Αρναούτ και ηΚίρα, όπου,όπως παραπονιούνται, οι κάτοικοι της περιοχής, και ιδίως μαθητές καιφοιτητές,αναγκάζονται να μεταβούν στην Ξάνθη προκειμένου να βρουν κάλυψη στοίντερνετ.
Κύκλοι του τηλεπικοινωνιακού οργανισμού που ασχολούνται με τονπρογραμματισμό του δικτύου στην Ξάνθη αναφέρουν ότι όντως αυτό αποτελείέναπρόβλημα, ωστόσο η εγκατάσταση των δικτύων οπτικών ινών απαιτείεκσκαφές καιμακρό χρονικό διάστημα, οπότε δε γίνεται η συνολική κάλυψη του νομού ναπραγματοποιηθείσε ένα μόλις χρόνο. Ο σχεδιασμός πάντως, περιλαμβάνει τις περιοχές στιςπαρυφέςτης ορεινής ζώνης στον προγραμματισμό του 2011 με καινούργια συστήματα.Μέχριτότε, προσωρινή λύση δίνεται με την αναβάθμιση του δικτύου της Cosmote, ώστε οικάτοικοι ναεξυπηρετούνται με τη διαδικτυακή σύνδεση μέσω κινητής τηλεφωνίας.
Μέσα στο καλοκαίρι ωστόσο, εγκαταστάθηκε το κεντρικό καλώδιο (backbone) το οποίοαποτελεί τηβασική υποδομή από την οποία θα ξεκινήσουν οι «ουρές», δηλαδή το δίκτυοπου θαφέρει οπτικές ίνες σε όλα τα χωριά που βρίσκονται δεξιά και αριστεράτου άξονα,Γοργόνα, Πίλημα, Γέρακα, Αιώρα, Άλμα κλπ.
Συνολικά, το σχέδιο του ΟΤΕ περιλαμβάνει τρεις άξονες: ένας είναι οεν λόγω άξονας που θα ξεκινά από Ξάνθη και θα φτάνει ως το Λυκοδρόμιοκαλύπτονταςτα εκατέρωθεν χωριά, ένας δεύτερος που εκτείνεται από την πόλη ως τηΣΕΒΑΘ γιανα κλείσει ο δακτύλιος με τα Πηγάδια ώστε να παρέχεται αδιάλειπτοτηλεοπτικόσήμα κατά τη μετάδοση των ποδοσφαιρικών αγώνων και ένας τρίτος πουκαταλαμβάνειόλη τη Βιομηχανική Περιοχή από την Ξάνθη έως το Τύμπανο για να κλείσειοδακτύλιος και να δίνεται εναλλακτική τροφοδότηση σε περίπτωση που κοπείκάποιοκαλώδιο.
Ακόμη, στα τρέχοντα έργα του ΟΤΕ περιλαμβάνεται η δυνατότητα παροχήςμεγάλων ταχυτήτων ίντερνετ 50 mbpsσε οικισμούς γύρω από την Ξάνθη, όπως τα Κιμμέρια, η Χρύσα και ο Ζυγός.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Με στόχο το «μπλοκάρισμα» στην ανεργία

Τάξη στον τομέα της εργασίας σε μια εποχή αυξανόμενης ανεργίας επιχειρεί να βάλει το υπουρ…