Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaan@yahoo.gr
Τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση οι αγρότες του νομούμας, καλλιεργητές σιτηρών, που εμπιστεύτηκαν την παραγωγή τους στην ΕΑΣΞάνθης και την καλοτυχίζουν για τηνπρόνοια αλλά και τηνορθή διαχείριση που ακολούθησε η διοίκηση στο θέμα της πώλησης σιτηρών.Πιοσυγκεκριμένα επειδή επιβραβεύτηκε η …υπομονή της ΕΑΣ να εξετάσει πρώτατα νέαδεδομένα που προέκυψαν από τον Αύγουστο και έπειτα στην αγοράσιτηρών(πλαφόντης Ρωσίας) που εκτίναξαν τις τιμές, νακάνει διαπραγματεύσεις με τους εμπόρους και τελικά να πετύχει 18 λεπτάτο κιλόόταν το άνοιγμα της τιμής ήταν στα 10 λεπτά και πολλοί παραγωγοί που βιάστηκαν και πούλησαν σεεμπόρους μ’ αυτήτην τιμή εξόφλησης με αποτέλεσμα να χάνουν 8 λεπτά στο κιλό!
Δικαίωση για την ΕΑΣ
«Ο ρόλος της ΕΑΣ είναι παρεμβατικός και πάντα υπερασπίζεταιτα συμφέροντα των παραγωγών. Αυτό που προσπαθούμε είναι να πετύχουμεόσο τοδυνατόν καλύτερες τιμές και έτσι να συμπαρασύρουμε και τους εμπόρους ναδώσουνκαλύτερες τιμές. Γι αυτό πρέπει οι παραγωγοί να εμπιστεύονται την ΕΑΣ.Φέτοςπετύχαμε 18 λεπτά στο κιλό στα σιτάρια. Δικαιωθήκαμε για την επιλογήμας ναπεριμένουμε και διαπραγματευτούμε καλύτερες τιμές από τα 10 λεπτά πουέδινανστην αρχή οι έμποροι. Έτσι αυτοί θ’ αναγκαστούν να δώσουν επιπλέον καιστουςπαραγωγούς που πήραν τα σιτάρια τους με 10 λεπτά για να μην τους χάσουναπόπελάτες…», τονίζει ο πρόεδρος της ΕΑΣ κ. Χατζηελευθεριάδης.
Την ίδια τακτική προτίθεται ν’ ακολουθήσει η ΕΑΣ και με τοκαλαμπόκι που ανοίγουν οι τιμές με 15 λεπτά. Σ’ ότι αφορά τα βαμβάκιαεκεί ταπράγματα είναι διαφορειτκά καθώς η παραγωγή αναμένεται κατά πολύμικρότερη απόπέρσι λόγω της καταστροφής από το πράσινο σκουλήκι.
Ικανοποίηση από τουςαγρότες
«Πάθανε ζημιά όσοι πούλησαν τα σιτάρια τους στους εμπόρουςστην αρχή. Πληρώθηκαν με 10 λεπτά το κιλό. Τώρα οι τιμές διαμορφώθηκανστα 17 –18 λεπτά το κιλό…Αυτό είναι με τον αγρότη…Πρέπει να ενημερώνεταισυνεχώς νακάνει τις σωστές επιλογές», επισημαίνει ο πρόεδρος των αγροτών Ξάνθηςκ. ΚώσταςΔαλάτσης , επικροτώντας την ΕΑΣ για την επιλογή της.
Σ’ ότι αφορά τα βαμβάκια (αργεί ακόμη ο αλωνισμό τους) ο κ.Δαλάτσης μας πληροφορεί ότι οι τιμές φέτος είναι καλές (40 λεπτά τοκιλό) όμωςη παραγωγή στο νομό μας είναι ιδιαίτερα χαμηλή και εκτιμά ότι δεν θα πιάσουν ούτε τοπλαφόν (140 – 200 κιλάτο στρέμμα), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να βρεθούν στον αέρα οιεπιδοτήσεις καθώς όπως είναι γνωστό στο βαμβάκι ισχύει η συνδεδεμένηπαραγωγήκαι επιδότηση.
Στο μισό οιεπιδοτήσεις από φέτος στον καπνό
Στο μεταξύ προβλήματα παρουσιάζει και άλλη μια καλλιέργειαστο νομό μας. Συγκεκριμένα η καπνοκαλλιέργεια, η οποία και είναι κατάτο ήμισυσχεδόν μειωμένη λόγω της ολικής αποσύνδεσης που όριζε η ΚΑΠ αλλά καιλόγω τωνακατάλληλων φετινών καιρικών συνθηκών και των ασθενειών που έπληξαν τακαπνά.Και να σημειώσουμε επιπρόσθετα ότι φέτος είναι η πρώτη χρονιά που οι καπνοπαραγωγοί θα πάρουντην επιδότησημειωμένη κατά 50% μιας και άρχισε η ισχύς της περικοπής των επιδοτήσεωνστον καπνόκαι της μεταφοράς στο Β’ Πυλώνα. Οι τιμές δεν άνοιξαν ακόμη και οπρόεδρος τηςΟμάδας καπνοπαραγωγών Ξάνθης κ. Μιχάλης Πασχαλίδης εκτιμά ότι οι τιμέςθακυμανθούν στα περσινά επίπεδα( έως 4 ευρώ το κιλό στον μπασμά ανάλογαμε τηνποιότητα ).
Λόγια …λόγια μόνολόγια…
«Είναι γνωστό ότι η καπνοκαλλιέργεια «χτυπιέται» από τηνΕ.Ε. Ανησυχούμε πολύ για το εισόδημά μας…και φως δεν βλέπουμε. φέτοςείναι ηπρώτη χρονιά που θα κοπούν οι επιδοτήσεις στο μισό…Μας είναι ότι πρέπεινακάνουμε μελέτες για να ενταχθούμε σε προγράμματα και να πάρουμε τιςεπιστροφές…Πέστεμου ποιος στην ορεινή περιοχή θα κάνει μελέτη…Και η προηγούμενη και ητωρινήηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έκανε τίποτε για τονκαπνό…Ταίδια όλοι τους…», τονίζει ο κ. Πασχαλίδης περιγράφοντας τη δεινή θέσηπου έχουνπεριέλθει οι καπνοκαλλιεργητές και ιδιαίτερα από φέτος που θα ισχύσει ημείωσητων επιδοτήσεων. Να σημειώσουμε επίσης ότι σε εξαιρετικά δυσμενήοικονομικήκατάσταση βρίσκονται οι καπνοκαλλιεργητές όλης της Ευρώπης εξαιτίας τωνδιαρκώςμειούμενων επιδοτήσεων που επέφερε η μεταρρύθμιση της Κοινής ΑγροτικήςΠολιτικής σε συνδυασμό με την πολιτική του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας(ΠΟΥ)αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Ένωση Καλλιεργητών Καπνού(UNITAB).
Οι ευρωπαίοικαπνοκαλλιεργητές ανέρχονται σε 70.000, εκ των οποίων οι 15.000 στηνΕλλάδα.
Είναι γεγονός ότι καιαπό την σημερινή κυβέρνηση πολλά εξαγγέλθηκαν σ’ ότι αφορά τον καπνόκαιιδιαίτερα για τον νομό μας που αποτελεί μονοκαλλιέργεια , όπως γιαπαράδειγμαότι θα γίνουνπροσπάθειες ναχαρακτηριστεί από την Ε.Ε. προστατευόμενο προϊόν ονομασία προέλευσηςαλλά μέχριστιγμής έμειναν μόνο εξαγγελίες…