Επίκεινται αλλαγές στη Ραμσάρ

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
 
Πέρασαν μόλις 2 χρόνια από τότε που οι δήμαρχοι του νομούκαι ο νομάρχης δήλωναν ικανοποιημένοι για την υπογραφή της νέας ΚΥΑΡαμσάρ απότον τότε υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργο Σουφλιά, την οποία χαρακτήριζαν «εξορθολογισμένη» σε σχέση με τηνπαλαιότερη καιότι σ’ αυτή υιοθετήθηκαν σε μεγάλο βαθμό οι απόψεις των τοπικών φορέων.Εν έτει2010 και εν’ όψει αυτοδιοικητικών εκλογών υπό νέα κυβέρνηση, νέα ηγεσίαστουπουργείο Περιβάλλοντος και υπό νέο πρόεδρο στον Φορέα ΔιαχείρισηςΔέλταΝέστου, Λίμνης Βιστωνίδας, Λίμνης Ισμαρίδας – το λεγόμενο Εθνικό Πάρκο ΑΜΘ – τον κ. Μάνο Κουτράκη(αντικατέστησε τονπρόεδρο της Διευρυμένης κ. Κωνσταντίνο Τάτση), η νέα ΚΥΑ η εφαρμογή τηςοποίαςδεν άρχισε καλά – καλά αναμένεται να εκπέσει στο ΣτΕ και νααντικατασταθεί απόΠροεδρικό Διάταγμα. Για το λόγο αυτό ο Φορέας ανέθεσε σε ομάδαμελετητών ναεκπονήσουν νέο Διαχειριστικό Σχέδιο που θα περιλαμβάνει δράσεις καιστόχους γιατην προστασία των περιοχών που εντάσσονται στην προστατευόμενη περιοχήτο οποίοκαι παρουσιάστηκε σε πρώτη φάση  στοκτίριοτης Υπερνομαρχίας στις 3 Αυγούστου.
 
Μεγαλώνει η Β’ Ζώνη ,μικραίνει η Γ’ Ζώνη – Προς νομιμοποίηση παράνομοι οικισμοί
Νέα φιλοσοφία διέπει διαχειριστικό Σχέδιο που παρουσίασε ηομάδα μελετητών στο Φορέα με κύριο σκεπτικό την «αυστηρότερη» προστασίατωνπεριοχών που πρέπει να προστατευτούν και ανήκουν στην Α’ ζώνη και«ελαστικότερη» αντιμετώπιση των περιοχών που ανήκουν στην Γ’ Ζώνη. Έτσιπροτείνονται διάφορες ανακατατάξεις ζωνών στην παραλιακή ζώνη του νομού με κύρια χαρακτηριστικά τηνσμίκρυνση τηςΓ’ ζώνης, τη διεύρυνση της Β’ Ζώνης και μια μεταφορά στην Α’ ζώνηπεριοχών πουη ΚΥΑ τις κατέτασσε στη Β’ Ζώνη. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε – σύμφωνα μεπληροφόρησή μας από τον πρόεδρο του Φορέα κ. Κουτράκη – ότι προβλέπεταιμιαδιαδικασία δημιουργίας θυλάκων σε περιοχές Α’ Ζώνης και δίνεται ηδυνατότητανομιμοποίησης των παράνομων οικισμών στην παραλιακή ζώνη του νομού. Ηδιαδικασία περιλαμβάνει μη περαιτέρω επέκταση των οικισμών  και τη συμφωνία τωνιδιοκτητών παραθεριστικώνκτισμάτων για ομοιόμορφες κατασκευές συμβατές με το περιβάλλον ώστε ναδιασφαλιστείη αισθητική της περιοχής.
 
Η «ΦτΑ» από την Β 5στην Α’ ζώνη – Το Φανάρι από την Γ’ στη Β’ ζώνη
Ενδιαφέρον σημείο είναι ότι η μέρος της περιοχής της πρώην«Φωνής της Αμερικής μεταφέρεται από την Β’ Ζώνη που ήταν στην ΚΥΑ στηνΑ’ Ζώνηκαι αυτό αναμένεται να’ ανοίξει τον ασκό του Αιόλου της αντίδρασηςτοπικώνφορέων που είχαν την αντίθετη άποψη. Επίσης σύμφωνα με τον κ. Κουτράκηκρίνονται θετικές και «διορθωτικές» οι προτάσεις που αφορούν τογειτονικόΦανάρι. Συγκεκριμένα στο Φανάρι υπήρχε μόνο Ζώνη Α και Γ και όχι Β».Έτσιπροτείνεται η δημιουργία Β’ Ζώνης και η μεταφορά περιοχών της Γ’ σ’αυτή,  που ωςγνωστόν επιτρέπονται περιορισμένεςδράσεις τουριστικής αξιοποίησης, γεγονός που αναμένεται επίσης ναπυροδοτήσειαντιδράσεις στον γειτονικό νομό.
 
Θα ζητηθεί αλλαγή τηςΚΥΑ και Π.Δ.
Συμπερασματικά ο κ. Κουτράκης ανέφερε ότι ο Φορέας θαεπιμείνει σε σημεία που επιβάλλονται να προστατευτούν και θαδιευκολύνειδράσεις σε περιοχές της Γ Ζώνης. Μάλιστα όπως υπογράμμισε μια«διευκόλυνση» θαείναι η να δοθεί προτεραιότητα σε επιδοτήσεις των κτηνοτρόφων πουθίγονται απότην αλλαγή των ζωνών.
Να σημειώσουμε ότι αυτή ήταν η αρχική παρουσίαση τουΔιαχειριστικού Σχεδίου. Αυτό θα συζητηθεί τέλος του μήνα από το Δ.Σ.του Φορέακαι θα παρθεί η απόφαση η οποία θα αποσταλεί στο υπουργείο. Περί τατέληΣεπτεμβρίου θα οριστικοποιηθεί η τελική του μορφή και θα  ζητηθεί η αλλαγή της ΚΥΑκαι νέο ΠροεδρικόΔιάταγμα.
Το «Ε» θα παρακολουθήσει στενά και θα επανέλθει στο θέμα μενέα στοιχεία καθώς κρίνει ότι είναι πολύ σοβαρό και αφορά την ανάπτυξητουνομού μας.  

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ότι «σάπιο» υπάρχει στο… Βασίλειο της Δημαρχίας Ξάνθης

Κάτι «σάπιο» υπάρχει στο …Βασίλειο της Δημαρχίας Ξάνθης που έχει διαβρώσει και διαποτίσει …