Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 Ενημέρωση ‘από πρώτο χέρι’ στο Κέντρο Πρόληψης κατά των Ναρκωτικών

Ενημέρωση ‘από πρώτο χέρι’ στο Κέντρο Πρόληψης κατά των Ναρκωτικών

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
 
Στα πλαίσια της μαραθώνιας προσπάθειας της κυβέρνησης γιααναδιάρθρωση του συστήματος καταπολέμησης των εξαρτήσεων με τησυντονισμένηδραστηριοποίηση δέκα υπουργείων και στόχο τη δημιουργία 6.000 θέσεωνθεραπείας,η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ κ. Μένη Μαλλιώρη, που τέθηκε ‘εθνικός συντονιστής’τηςπροσπάθειας –με επικεφαλής τον πρωθυπουργό- βρέθηκε το Σάββατο το πρωίσταγραφεία του Κέντρου Πρόληψης κατά των Ναρκωτικών στην Ξάνθη, με σκοπόνασυζητήσει μαζί τους τις εξελίξεις στο χώρο της εξάρτησης και να ακούσειτιςανησυχίες και τους προβληματισμούς τους.
Από το προσωπικό του Κέντρου η επίσκεψη αυτή αξιολογήθηκεθετικά μιας και –ένα μόλις χρόνο πριν- τα Κέντρα Πρόληψης κατά τωνΝαρκωτικώνβίωναν τη δική τους κρίση, με καθυστέρηση αποπληρωμής μισθών καιαβεβαιότητασχετικά με το μέλλον του θεσμού.
Η επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου κ. Παγώνα Δεούδημετέφερε στην πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ τις σκέψεις και τους προβληματισμούςτωνεργαζομένων για την καλύτερη λειτουργία του Κέντρου, επικεντρώνονταςτηνπροσοχή της α) στην επίλυση του θεσμικού προβλήματος του Καλλικράτη καιβ) τηνξεκάθαρη συνεργασία με τον υπουργείο Παιδείας, για την ευκολότερηπρόσβαση καισυνεργασία με τα σχολεία. Όσον αφορά στο πρώτο θέμα, προβληματισμόςέχειπροκύψει γενικά, σχετικά με το αν τα Κέντρα πρέπει να παραμείνουν ωςέχουν, μετη ‘νομαρχιακή’ τους υπόσταση ή αν θα πρέπει να γίνουν κι αυτάπεριφερειακά μεπροϊσταμένους ανά νομό. Τα Κέντρα Πρόληψης λειτουργούν υπό την εποπτείατουΟΚΑΝΑ, με την ενδιάμεση εποπτεία ενός Διοικητικού Συμβουλίου, πουαπαρτίζεταιαπό πολιτικούς, θρησκευτικούς και κοινωνικούς εταίρους, οι οποίοιεγκρίνουν τοντριετή προϋπολογισμό δράσεων του Κέντρου και στη συνέχεια τον θέτουνπροςέγκριση από τον ΟΚΑΝΑ. Αυτή η λειτουργία, καθώς και ο τρόπος οργάνωσηςτηςδράσης των Κέντρων είναι που έχει τεθεί προς διαβούλευση από μέρους τηςκ.Μαλλιώρη., ώστε να εξεταστεί ποιο σύστημα θα είναι αποδοτικότερο.
Η κ. Μαλλιώρη παρέχοντάς τους μία ενημέρωση ‘από πρώτο χέρι’για τις τρέχουσες εξελίξεις στο χώρο τους, σημείωσε ότι το μέλλον τηςτελικήςμορφής που θα πάρει ο θεσμός στην εποχή του ‘Καλλικράτη’ βρίσκεται σεστάδιοδιαβούλευσης, διαβεβαίωσε ωστόσο ότι εθνική επίλυση θα υπάρξει μέχριτην έναρξητης εφαρμογής της διοικητικής μεταρρύθμισης, δηλαδή μέχρι το τέλος τουχρόνου.Ενδιαφέρθηκε για νέες δράσεις που θα μπορούσαν να εμπλουτίσουν τηλειτουργίατου θεσμού και έδωσε πληροφορίες σχετικά με την πρόθεση να εξελιχθούνοιμονάδες σε Κέντρα Πρόληψης Ψυχικής Υγείας και Εξαρτήσεων,συμπεριλαμβάνονταςκαι άλλους χώρους εξάρτησης και ψυχικής υγείας, πέρα από το χώρο τωνναρκωτικών. Ακόμη, ενδιαφέρον εκδήλωσε και για τη δημιουργίαθεραπευτικών δομώνστο νομό μας, με δεδομένο ότι κάτι τέτοιο δεν υφίσταται και οιεξαρτημένοι πουενδιαφέρονται να ενταχθούν σε κάποιο πρόγραμμα απεξάρτησης ή να λάβουνσυμβουλές είναι υποχρεωμένοι να πάνε σε κέντρα γειτονικών πόλεων ή τηΘεσσαλονίκη.
«Νιώθουμε ικανοποίηση για την επίσκεψη αυτή της κ. Μαλλιώρη,η οποία μας μετέφερε την πεποίθηση ότι όλα θα πάνε καλά», σημείωσε η κ.Δεούδημετά το πέρας της συνάντησης.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Καλή χρονιά σε όλους!

Τις ευχές τους στην εφημερίδα «ΕΜΠΡΟΣ» για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρον…