marianaxan@yahoo.gr
Μετάαπό 77 χρόνια λειτουργίας του θεσμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης(θεσπίστηκετο 1933), τον οποίο υπηρέτησαν στην Ξάνθη 32 νομάρχες εκ των οποίων 2αιρετοίκαι εκατοντάδες νομαρχιακοί σύμβουλοι, έπεσαν οι τίτλοι τέλους τουθεσμού σεμια ιστορική τελευταία συνεδρίαση του νομαρχιακού Συμβουλίου Ξάνθης,τηνΤετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010 στις 2 μ.μ. Παρότι θα περίμενε κανείς κάποιασημάδιαμια συγκινησιακής φόρτισης αυτό δεν υπήρξε ενώ αντίθετα υπήρξαν πολλέςαπουσίεςαπό την πλευρά των νομαρχιακών συμβούλων της συμπολίτευσης γεγονός πουπροκάλεσε αρνητική εντύπωση και σχολιασμό.
Το«μνημόσυνο»…
Ησυζήτηση ξεκίνησε με ανταλλαγή ευχών από τον νομάρχη – ακόμη – κ. Παυλίδη και τουςεπικεφαλής τηςαντιπολίτευσης κ. Καραλίδη και κ. Φωτιάδη καθώς και αμφότερεςεπισημάνσεις γιατην νέα Καλλικρατική εποχή που μεταθέτει τις αρμοδιότητες της νομαρχίαςστηνπεριφέρεια. Το «μνημόσυνο» του θεσμού έγινε από τον κ. Παυλίδη με μιασύντομηιστορική αναδρομή στα χρόνια της λειτουργίας του και μια δέσμευση τουιδίου ότιαπό τον νέο του θεσμικό ρόλο ως αντιπολίτευση στο περιφερειακόσυμβούλιο δεν θαπάψει να αγωνίζεται για το συμφέρον του τόπου ενώ ο κ. Καραλίδηςανέφερε ωςεπόμενο βήμα την κατάθεση της λογικής του ΕΓΩ και την λειτουργία τουΕΜΕΙΣ ωςπροαπαιτούμενο της ανάπτυξης περιφερειακής συνείδησης. Τέλος ο κ.Φωτιάδηςεξέφρασε την αντίθεση του με τον «Καλλικράτη» χαρακτηρίζοντας τον«φορομπηχτικόμηχανισμό στο βαλάντιο του λαού» εξηγώντας ότι δίνονται αρμοδιότητεςχωρίςχρήματα και αυτά θα κληθεί ο λαός να τα πληρώσει. Δήλωσε δε ότι τοκόμμα του θασυνεχίσει τον αγώνα μέσα από τους εκλεγμένους του στο περιφερειακόόργανοπροκειμένου να φρενάρει «άγριες καταστάσεις που έρχονται», όπως είπε.
Διασυνοριακάέργα…
Σταημερησίας διάταξης θέματα εγκρίθηκε η συμμετοχή και υλοποίηση τουδιασυνοριακούέργου που αφορά παρεμβάσεις για την πρόληψη και τη θεραπεία τηςφυματίωσης καιτης ηπατίτιδας που εντάσσεται στα πλαίσια του προγράμματος «Ελλάδα –Βουλγαρία2007 – 2013», συνολικού προϋπολογισμού 399.250 ευρώ. και γι’ αυτό τοέργο οπροϋπολογισμός που έχει εγκριθεί για την χώρας είναι 259.512 εύρο ενώγια τηΒουλγαρία 399.250 ευρώ.
Στησυνέχεια ο κ. Παυλίδης ενημέρωσε το σώμα για 3 άλλα προτεινόμενα προςχρηματοδότησηπρογράμματα ευρωπαϊκής εδαφικής συνεργασίας με τη Βουλγαρία. Πρόκειταιγια ένα έργο στοΖλάτοβγκραντ που αφορά τιςπαράνομες μετακινήσεις, ένα έργο για παρεμβάσεις πυροπροστασίας τουπαρθένουδάσους της Ροδόπης στη συνοριογραμμή Ξάνθης – Σμόλυαν με την αγοράοχημάτων από6 συνολικά οχημάτων καθώς και το έργο που αφορά τις διασυνοριακέςσυνδέσεις καιτην αντιμετώπιση των προβλημάτων στη τουριστική δίοδο του Αγ.Κωνσταντίνου. Οκ. Παυλίδης σημείωσε ότι τα 3 αυτά έργα έχουν εγκριθεί από επιτροπήστην Βουλγαρίακαι αναμένεται η συζήτησή τους στο περιφερειακό συμβούλιο.
Μεμέτρο με τα φωταβολταϊκά…
Ταυπόλοιπα θέματα αφορούσαν γνωμοδοτήσεις σε Μελέτες περιβαλλοντικών όρωνεγκαταστάσεων εργοστασίου επεξεργασίας γάλακτος (αγρόκτημα Δάφνης τουΔήμουΤοπείρου και κτηνοτροφικής μονάδας 160 αγελάδων στη θέση Αλώνια στηνπεριοχήτης Μάνδρας, αλλά και την εγκατάσταση και λειτουργία φωτοβολταικών συστημάτων στον Πολύσιτο (από την ΚΑΛΕΝΤΑ ΣΟΛΑΡ ΕΠΕ) και από τηνεταιρεία ΕΝΕΞΟΝΕΛΛΑΣ ΑΕ στην Πεζούλα, στην Γκιώνα και την περιοχή «Χειροδάσος» τουδήμουΑβδήρων.
Σ’ότι αφορά τα θέματα με τις μονάδες εγκρίθηκαν ομόφωνα αφού δόθηκαν οιαπαραίτητες διαβεβαιώσεις απότηναρμόδια υπηρεσία ότι τηρούνται όλοι οι όροι εγκατάστασης και προστασίαςτου περιβάλλοντοςμε την προβλεπόμενηδιαχείριση των αποβλήτων. Σ’ ότι αφορά τα φωταβολταϊκά ο κ. Παυλίδηςέκανε μίαεπισήμανση και συζήτηση που αφορά την ποσόστωση του 30% από θέτει ηπροβλεπόμενη νομοθεσία. Συγκεκριμένα ζήτησε να μην υπάρχει υπέρβαση τηςποσόστωσης γιατί καλή είναι η πράσινη ανάπτυξη αλλά μην φτάσουμε ναγεμίσουμεφωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες». Το ίδιο ζήτησε και ο κ. Μωραϊτηςεπιπρόσθεταδε ζήτησε να διορθωθούν τα πρακτικά σε θέμα της προηγούμενηςσυνεδρίασης πουαφορούσε τη γνωμοδότηση ΜΠΟ για έργο στο δήμο Τοπείρου, παίρνονταςαπάντηση απότην αρμόδια υπάλληλο ότι αυτό έχει ήδη γίνει.