Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
4300 Βούλγαρους επισκέπτες καταγράφηκαν τοπαρασκευοσαββατοκύριακο στα ‘τεφτέρια’ των αστυνομικών που βρίσκονταιστομεθοριακό σταθμό ‘Άγιος Κωνσταντίνος’. Αυξάνονται και πληθύνονται οιτουρίστεςπου διέρχονται από το νομό μας αναζητώντας διέξοδο διακοπών και δροσιάςπρος τηθάλασσα. Το περασμένο σαββατοκύριακο σημειώθηκε ρεκόρ κινητικότητας με4.300Βούλγαρους να επισκέπτονται τη χώρα μας από τη νέα τουριστική οδό,δεδομένο πουλειτουργεί ως χρυσή ευκαιρία για την περιοχή και τις τοπικέςεπιχειρήσεις, αφούαξιοποιούμενο μπορεί να δημιουργήσει ένα σταθερό τουριστικό προορισμόγια τουςτουρίστες από τη γειτονική χώρα και τις βορειότερες της. Ήδη η Θάσοςέχει αξιοποιήσειαυτή τη δυναμική και γι’ αυτό στη σημερινή οικονομική συγκυρίαανταπεξέρχεταιμέχρι ενός σημείου στην καθολική πτώση της τουριστικής κίνησης λόγωαυτήςακριβώς της επένδυσης.
Γίνεται πια φανερό, πέρα από λόγια και εικασίες, ότι‘ανατέλλει’ για το νομό και τις παραλίες μας μια χρυσή ευκαιρία πουέχειδυναμική και δυνατότητες να αξιοποιηθεί. Προς το παρόν, αν και τοντελευταίομήνα παρατηρείται μία αύξηση στην παρουσία των Βουλγάρων επισκεπτώνστιςπαραλίες Αβδήρων και Τοπείρου, ενώ Βούλγαροι άρχισαν να δείχνουνπροτίμηση καιστο κάμπινγκ της Μάνδρας. Ωστόσο προς το παρόν, επιβεβαιώνεται ο φόβοςότι οιχιλιάδες των τουριστών εκ Βουλγαρίας, στην πλειονότητά τους,χρησιμοποιούν τηνέα τουριστική δίοδο για να διοχετευτούν στα παραθεριστικά θέρετρα τωνγειτονικώννομών, γεγονός για το οποίο την ευθύνη επωμιζόμαστε εμείς αποκλειστικά,καθώςδεν έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε τις υποδομές, που με κατάλληληπροβολή,θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον των ξένων τουριστών, για τους οποίους οιθάλασσεςτου νομού έχουν τη δυνατότητα να αποτελέσουν μία πλησιέστερη,οικονομικότερη,βολικότερη και διαφορετική καλοκαιρινή επιλογή.
Αυτή η νέα ευκαιρία που παρουσιάζεται απαιτεί πρωτοβουλίεςαπό μέρους των ιδιωτών- επιχειρηματιών, που πλέον, πρέπει να«απογαλακτιστούν»από τις τοπικές αρχές και να αναλάβουν οι ίδιοι επενδυτικές κινήσεις μεσκοπό ηΞάνθη να γίνει θελκτικότερη τουριστικά προς τους τουρίστες με τηναξιοποίησητων συγκριτικών της πλεονεκτημάτων. Σήμερα, αποθαρρυντικό στοιχείοαποτελεί τογεγονός ότι υστερούμε σε υποδομές, οι ταβέρνες και τα ενοικιαζόμεναδωμάτιαείναι λιγοστά στις παραθαλάσσιες περιοχές, λείπουν οι τιμοκατάλογοι σταβουλγάρικα, οι τουαλέτες και τα ντουζ στις παραλίες, ενώ παντελώςαπούσα είναιοποιαδήποτε καμπάνια προβολής από μέρους των επιχειρηματιών –σεσυνεργασίαίσως, χωρίς να είναι απαραίτητο, με τις τοπικές αρχές- με διαφημιστικάφυλλάδιαή γραφείο πληροφοριών στο μεθοριακό σταθμό.
Φαίνεται λοιπόν ξεκάθαρα ότι η ευκαιρία που παρουσιάζεταιγια το νομό μας, αν συναντήσει αδράνεια, απροθυμία, ατολμία καιαλληλοεπίρριψηευθυνών, θα χαθεί και θα ωφελήσει άλλους. Η ιδιωτική πρωτοβουλία, μετηνκαθοδήγηση ανθρώπων του επιχειρηματικού χώρου, που κατά καιρούς έχουνεκφράσειτην προθυμία τους να συμμετέχουν σε σχετικά εγχειρήματα, πρέπει ναπάρει τησκυτάλη και να κάνει την τουριστική ζώνη της Ξάνθης, ένα χώρο άνετο καιελκυστικό για επισκέπτες και ξανθιώτες. Ευνόητο είναι βέβαια ότι μίαπρωτοβουλία που θα καθοδηγείται από το ευκαιριακό κέρδος, που θα έχειβραχυπρόθεσμη προοπτική και θα εμφανίζει στοιχεία κερδοσκοπίας είναικαταδικασμένη να αποτύχει και να αποδείξει ότι εμείς οι ίδιοι στερούμετηναναπτυξιακή προοπτική από τον τόπο μας.
Η άλλη όψη τηςκινητικότητας στο μεθοριακό σταθμό
Την κοινή γνώμη της Ξάνθης έχει απασχολήσει και η διέλευσηΒούλγαρων μικροεγκληματιών από το μεθοριακό σταθμό που δημιουργείαμφισβήτησησχετικά με την αποδοτικότητα της τουριστικής διόδου. Ο κ. ΓιώργοςΓκοδοσίδης,αστυνομικός υποδιευθυντής της αστυνομικής διεύθυνσης Ξάνθης, έχειδιευκρινίσειότι η εγκληματικότητα στην περιοχή μας λόγω του μεθοριακού σταθμούςαυξήθηκεελάχιστα και αυτό κυρίως στο χώρο των μικροκλοπών. Άλλωστε, όπωςενημέρωσε, τοφαινόμενο ήταν εντονότερο όταν πρωτοάνοιξε ο σταθμός και σήμερα δείχνειναυποχωρεί. Ωστόσο για την αντιμετώπιση της διέλευση εγκληματικώνστοιχείωνγίνονται έλεγχοι με βάση τη συνθήκη Σένγκεν, αλλά έχουν ζητήσειυλικοτεχνικήυποδομή, καθώς οι 20 αστυνομικοί που αποτελούν τη μόνιμη δύναμη πουδιενεργείτους ελέγχους, χρησιμοποιεί το φυλάκιο της βουλγαρικής πλευράς. Βέβαια,αν καιη αστυνομική διεύθυνση Ξάνθης έχει λάβει ενημέρωση ότι γίνονταιπροσπάθειεςπρος την κατεύθυνση της ικανοποίησης του αιτήματός τους, με την ένταξητηςΒουλγαρίας στη συνθήκη Σένγκεν το 2011, η αιτούμενη υλικοτεχνικήυποδομή θαείναι λιγότερο απαραίτητη.