Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
Όσες προσπάθειες και αν καταβάλλονται, ασυμμάζευτα είναι ταοικονομικά του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (πρώηνΤΕΒΕ), τουοποίου το ταμείο είναι… μείον λόγω της συσσώρευσης χρεών από μέρους τωνελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι οφείλουν τις εισφορές προηγούμενωνδόσεων.Περίπου 1 στους 2 ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ (410.000 από τις 830.000) δενκαταβάλλει τις εισφορές του, οι περισσότεροι μάλιστα εξ αυτών οφείλουνκατάμέσον όρο εισφορές ύψους 10.000 ως 12.000 ευρώ ο καθένας. Η κατάστασηπουεπικρατεί στην αγορά οδηγεί τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες σε μιααναγκαστική «στάση πληρωμών» προς τα ασφαλιστικά ταμεία, και όχι μόνο.Από τηνάλλη ο ασφαλιστικός οργανισμός βρίσκεται αντιμέτωπος με τον κίνδυνο νακαθυστερήσει σημαντικά να καταβάλει συντάξεις στους δικαιούχους.
Εν τω μεταξύ, τρέχει η προθεσμία για τη ρύθμιση χρεών στονΟΑΕΕ. Βάσει της ευνοϊκής αυτής ρύθμισης, όσοι ελεύθεροι επαγγελματίεςυποβάλουναίτηση ως τις 15 Οκτωβρίου για να εξοφλήσουν οφειλές με δόσεις θα έχουνέκπτωσημέχρι 60% στα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις. Μετά τις 15/10, η έκπτωσηπεριορίζεταιστο 20%. Ενώ αν πληρώσουν μια κι έξω (εφάπαξ) θα έχουν έκπτωση 80% σταπρόστιμα-προσαυξήσεις, με αίτηση ως τις 15 Οκτωβρίου, και μικρότερηέκπτωση(40%), αν κάνουν τις αιτήσεις τους μετά την ημερομηνία αυτή. Πάντωςαδυναμίακαταβολής εισφορών δηλώνουν οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ, λόγω τηςοικονομικήςκρίσης. Το συνολικό ύψος των χρεών φτάνει τα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Ηκυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε ρύθμιση των χρεών μεδραστικήμείωση των εισφορών, μέχρις ότου επανακάμψουν τα μεγέθη της οικονομίας.
Από την πλευρά της η ΓΣΕΒΕΕ ζητάει επιμήκυνση των δόσεων από36 της ρύθμισης (18 δίμηνα) να γίνουν 60- 100 ή να ‘παγώσει’ η καταβολήτωνοφειλόμενων εισφορών για 2-3 χρόνια. Ο κ. Σωτήρης Τσιακίρογλου,πρόεδρος τηςΟΕΒΕ Ξάνθης εξηγεί ότι οι επαγγελματίες πληρώνουν κάθε δίμηνο 800-1200ευρώ συντο χρέος, οπότε ‘γονατίζουν’, αδυνατούν να πληρώσουν και επομένως τοχρέοςαυξάνεται. «Αν οι δόσεις γίνουν 60- 100 θα καταμεριστεί το οφειλόμενοποσό ανάμήνα, κι έτσι οι επαγγελματίες θα δίνουν μικρότερα ποσά. Έτσι, θα τουςχορηγείται και ασφαλιστική ενημερότητα και θα μπορούν να συνεχίσουν τιςεργασίες τους. Αυτό είναι πιο ρεαλιστικό, δεδομένης της οικονομικήςσυγκυρίαςκαι του πλήγματος που έχει δεχθεί ο χώρος των μικρών και μικρομεσαίωνεπιχειρήσεων»,σημειώνει ο κ. Τσιακίρογλου.
Επισημαίνει σε αυτό το σημείο και την παράμετρο τουχαρακτήρα των κυρώσεων σε περίπτωση οφειλών προς τον ΟΑΕΕ,υπογραμμίζοντας τηδιάκριση που υφίστανται οι ελεύθεροι επαγγελματίες: «για χρέη προς τονοργανισμό ο νόμος προβλέπει και φυλάκιση, πράγμα που ισχύει μόνο για τοδικόμας κλάδο. Είναι ένα άδικο και απαξιωτικό μέτρο για τους ανθρώπους τουεπιχειρείν, για τους οποίους ο κλοιός σφίγγει ακόμη περισσότερα από ταπεριορισμένα οικονομικά περιθώρια».
Το σημείο ωστόσο, που δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα ο πρόεδροςτης ΟΕΒΕ είναι η αλλαγή στον τρόπο είσπραξης των εισφορών, που έχειλειτουργήσει αναποτελεσματικά και έχει φέρει τα αντίθετα σε σχέση με ταπροσδοκώμενα αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, εξηγεί ότι «με το ηλεκτρονικόσύστημακαταβολής των εισφορών αυξήθηκε το πρόβλημα. Ο εισπράκτορας που ερχότανκάθεμήνα στο μαγαζί σου ήταν μια μορφή πίεσης, ενώ το γεγονός ότι δεσυσσωρευότανχρωστούμενα από δύο μήνες, αλλά η καταβολή γινόταν μηνιαίως ήταν έναςτρόπος νακρατηθεί το ανάλογο ποσό, γι’ αυτό το σκοπό». Γι’ αυτό ο κ.Τσιακίρογλουπιστεύει ότι οι εισπράκτορες πρέπει να επανέλθουν στα πόστα τους και ναξεκινήσουν τις επισκέψεις στα καταστήματα, ώστε να μην ‘φουσκώσουν’ κιάλλο ταήδη εκτιναγμένα στα ύψη ποσά που πολλοί επαγγελματίες οφείλουν στονΟΑΕΕ.