Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 Αναβάθμιση Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας

Αναβάθμιση Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας

0

Ενισχύεται και αναβαθμίζεται το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας(ΣΕΠΕ) με βάση το νέο σχέδιο νόμου που έχει δημιουργήσει το YπουργείοΕργασίαςκαι Κοινωνικής Ασφάλισης με τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή. Το νέονομοσχέδιοαναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή και να τεθεί σεψηφοφορία. Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης,ΑνδρέαςΛοβέρδος, «η απόπειρα επανασύστασης του ΣΕΠΕ σχεδιάζεται με βάση 4μείζονασημεία. Τη θεσμική αλλαγή, την αναβάθμιση σε επίπεδο προσωπικού, τηναναβάθμισησε επίπεδο διεισδυτικότητας των ελέγχων και σε επίπεδο υπογραφής καιδιεκπεραίωσης όλων των οφειλόμενων κανονιστικών πράξεων».
Πρώτιστο θέμα για την επανασύσταση του ΣΕΠΕ αποτελεί ηστελέχωσή του με ανθρώπινο δυναμικό. Η εξεύρεση προσωπικού μέσα από τηδιαδικασία μετατάξεων κρίνεται αναγκαία. Ως προς αυτό και μετά τηνεφαρμογή τουασφαλιστικού μπορούν να προωθηθούν μετατάξεις από το Ολυμπιακό Χωριόαλλά καιαπό την εφαρμογή της συνολικής διοικητικής αναδιάρθρωσης. Στο σχέδιονόμουυπάρχει πρόβλεψη περί προσωπικού. Ο νόμος περί ΣΕΠΕ μπορεί να προβλέψει15άτομα εξειδικευμένα και άμεσης πρόσληψης, με προθεσμία εφαρμογής έωςτηνπροθεσμία του μνημονίου.
Υπάρχουν διάφορες απόψεις για τον αν είναι ορθή η επιλογήτης Γενικής Γραμματείας ή της Ειδικής Γραμματείας για τη διοικητικήδιάρθρωσητου ΣΕΠΕ. Η ηγεσία του υπουργείου εισηγείται ζήτημα διοικητικήςαναδιάρθρωσης.
Επίσης έχει κριθεί αναγκαία και επιτακτική η ενοποίηση τωνελεγκτικών μηχανισμών. Μετά την ολοκλήρωση και ψήφιση της αλλαγής τουασφαλιστικούσυστήματος και δεδομένων των προβλημάτων της ΥΠΕΔΥΦΚΑ, που δεν μπορείναασκήσει έναν έλεγχο εκτός έδρας, η ανάγκη ενοποίησης των ελεγκτικώνμηχανισμώνκαθίσταται ανυπέρβλητη.
Έχουν γίνει ήδη δύο επιμέρους νομοθετικές προσπάθειες για τοΣΕΠΕ. Μολονότι το μνημόνιο αναφέρει ποσοτική αύξηση των ελέγχων μεπροθεσμίαέως τον Ιούλιο του 2011, απόφαση του υπουργείου είναι να επισπεύσειτουςελέγχους και να μην ακολουθήσει αυτές τις προθεσμίες. Πολύ σύντομα θακατατεθείστη Βουλή μια περιορισμένης εμβέλειας νομοθετική παρέμβαση, που θασυνοδεύεταιόμως απ’ όλα τα απαραίτητα κανονιστικά κείμενα.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Υπό του μηδενός όλος ο νομός

Υπό του μηδενός βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος του νομού Ξάνθης, χιόνια παρατηρήθηκαν στα ο…