Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 Αυθαίρετες διακρίσεις για πρόσβαση ΑμΕΑ σε ΑΕΙ/ΤΕΙ

Αυθαίρετες διακρίσεις για πρόσβαση ΑμΕΑ σε ΑΕΙ/ΤΕΙ

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
Οργή και αγανάκτηση εκφράζει η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων μεΕιδικές Ανάγκες, αρχής γενομένης από την έκδοση του μηχανογραφικούδελτίου απότην πλευρά των ΑμΕΑ, τα οποία, σύμφωνα με το νόμο «Ρύθμιση Θεμάτων τουΠανεπιστημιακού και Τεχνολογικού Τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης καιάλλεςδιατάξεις», «δεν εισάγονται σε Τμήματα λόγω συγκεκριμένων παθήσεων–λίστα 58παθήσεων- στα οποία λόγω της φύσης της Επιστήμης είναι δυσχερής γιααυτούς ηπαρακολούθηση σύμφωνα με αιτιολογημένη απόφαση του τμήματος, πουεγκρίνεται απότη Σύγκλητο και ανακοινώνεται πριν από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτουςγια τοοποίο γίνεται η επιλογή».
Οι κατάλογοι αυτοί από τις σχολές και τμήματα, αν και έφτασανκαθυστερημένα και κατόπιν προτροπής του υφυπουργού κ. Πανάρετου στουπουργείo,επεφύλασσαν δυσάρεστεςεκπλήξεις για τους υποψήφιους με αναπηρία, οι οποίοι χωρίς αιτιολογίακαι άδικαβρέθηκαν θεατές σε ένα αλαλούμ αποκλεισμών, αφού υπάρχουν ΑΕΙ και ΤΕΙπου τουςδέχονται σε μία πόλη, ενώ σε άλλη όχι, ενώ σε μερικές σχολές αδιάκριτααπορρίπτουν άτομα με κάθε είδους διάκριση, χωρίς να εξηγείται πειστικάποιαπτυχή της επιστήμης δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο γνώσης από τα ΑμΕΑ.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα που ενδιαφέρει και την περιοχή μας είναιτο τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ το οποίο αποκλείει όλες τιςπαθήσεις καιτο τμήμα Ιστορίας- Εθνολογίας του ίδιου πανεπιστημίου που αποκλείει 35από τις58 παθήσεις του καταλόγου, όταν το τμήμα Νομικής που ανήκει στο ίδιοίδρυμα δεναποκλείει καμία!
 
Δεύτερο κύμα οργής προκαλεί η απάντηση του υπουργείου
Νέο και ισχυρότερο ‘χτύπημα’ ωστόσο αποτέλεσε η απάντηση που ήρθεαπό το υπουργείο Παιδείας, η οποία προκάλεσε ένα δεύτερο κύμα οργής απόμέρουςτων ατόμων με αναπηρία. Το υπουργείο υγείας στην ανακοίνωσή τουεπισημαίνει:
«Σχετικά με σημερινά (17/11/2010) δημοσιεύματα του Τύπου για τομηχανογραφικό δελτίο για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ατόμωνπουπάσχουν από σοβαρές παθήσεις, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε τα εξής:
«• Όλοι οι προηγούμενοι νόμοι μέχρι και σήμερα, που ρύθμιζαν τηνκατ’ εξαίρεση εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ατόμων με σοβαρέςπαθήσεις,προέβλεπαν τη δυνατότητα αποκλεισμού των σχολών λόγω της φύσης τηςπάθησης σεσχέση με την επιστήμη, δεν μπορούσαν να τις παρακολουθήσουν. Πέραν απότησοβαρότητα της πάθησης σε σχέση με την επιστήμη υπάρχουν καιπεριπτώσεις σχολώνπου αποκλείουν υποψηφίους ορισμένων παθήσεων λόγω έλλειψης υποδομών.
• Τα προηγούμενα χρόνια δεν ήταν σε γνώση του Υπουργείου ποιοιαποκλείονταν και για ποιους λόγους, αφού οι υποψήφιοι υπέβαλλαν ταδικαιολογητικά τους στις ίδιες τις σχολές
• Μέχρι στιγμής από την ημέρα ανάρτησης του μηχανογραφικού, δεν έχειυπάρξει διαμαρτυρία υποψηφίου για αποκλεισμό λόγω της πάθησής του
• Στο μηχανογραφικό αυτό δόθηκε η δυνατότητα στους υποψήφιους ναδηλώσουν όσες σχολές επιθυμούν (εκτός από τις σχολές που αποκλείονταιλόγω τηςπάθησης τους) και όχι ανά κατεύθυνση. Δηλαδή δόθηκε με το μηχανογραφικόμεγάληδυνατότητα επιλογών και επομένως δεν φαίνεται να επηρεάζει τους ίδιουςτουςυποψήφιους (1300 περίπου) ο αποκλεισμός μερικών σχολών».
«Ξεσπούν» τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες στην παραδοχή του υπουργείουότι αποκλείονται από την πρόσβαση σε ΑΕΙ/ΤΕΙ λόγω έλλειψης υποδομών καιεπιπλέον γιατί επικαλείται το επιχείρημα ότι κανένας υποψήφιος δεν έχειδιαμαρτυρηθεί. Η ΕΣΑμΕΑ καταθέτει ακόμη ότι «καμία συγκεκριμένηαπάντηση δεδόθηκε για το πρωτοφανές αλαλούμ των κριτηρίων με τα οποία αποφάσισανοι σχολέςγια τον αποκλεισμό κάθε αναπηρίας, αφού σε πολλές περιπτώσεις οιαποφάσειςσχολών με το ίδιο αντικείμενο ήταν διαφορετικές για την ίδια αναπηρία».
Δηλαδή, από τη μια το υπουργείο επαναπαύεται στη μη διαμαρτυρία τωνατόμων με αναπηρία που νιώθουν ήδη άτομα δεύτερης κατηγορίας καιαφετέρουαποδέχεται ότι αντί να δημιουργηθούν οι στοιχειώδεις υποδομέςπροτιμάται οαποκλεισμός από την εισαγωγή.
Η Συνομοσπονδία μιλά για κατάφωρη παραβίαση του θεμελιώδουςανθρώπινου δικαιώματος της εκπαίδευσης, τη στιγμή μάλιστα που «τακριτήρια πουτίθενται για τη λήψη της απόφασης από μέρους των πανεπιστημιακών αρχώνχαρακτηρίζονται από προχειρότητα, η επιπολαιότητα και η ελλιπήςκοινωνικήμόρφωση αυτών που αποφάσιζαν». Ακόμη, αμφιβάλλουν για την επαρκήαιτιολόγησητων σχετικών αποφάσεων και για το κατά πόσο ερμηνεύτηκε δίκαια ο όρος«φύση τηςεπιστήμης».
Η ΕΣΑμΕΑ δηλώνει αποφασισμένη να προσφύγει στο Συμβούλιο τηςΕπικρατείας και σε κάθε άλλο πρόσφορο μέσο για να υπερασπιστεί ταδικαιώματακαι την αξιοπρέπεια των μελών της και παράλληλα διεκδικεί την αυτόματηκατάργηση αυτού του μηχανογραφικού δελτίου.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έβαλε νερό στο κρασί της η διοίκηση

Αίσιο τέλος είχαν 8 μηνών κινητοποιήσεις με 50 στάσεις εργασίας και 24ωρες απεργίες του σω…