Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 Δημιουργία ειδικού Ταμείου με στόχο τη διοχέτευση 3 δισ. ευρώ στις ΜμΕ

Δημιουργία ειδικού Ταμείου με στόχο τη διοχέτευση 3 δισ. ευρώ στις ΜμΕ

0

Εθνικό σχέδιο στήριξης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις,αρχικού προϋπολογισμού 800 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, στο οποίο θα κληθούννασυμμετάσχουν και τράπεζες με στόχο μέσω Ειδικού Ταμείου Χαρτοφυλακίουπου θασυσταθεί από το ΤΕΜΠΜΕ να υπάρξει μόχλευση κεφαλαίων και νακατευθυνθούντελικώς προς τις επιχειρήσεις κονδύλια ύψους 2,5-3 δισ. ευρώ, πρόκειταιναανακοινώσει αύριο η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη.
Με εθνικό σχέδιο, που θα παρουσιαστεί αναλυτικά σε ειδικήεκδήλωση με τη συμμετοχή και εκπροσώπων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων,ηυπουργός Οικονομίας επιχειρεί να αναθερμάνει την αγορά, ανταποκρινόμενηστοσχετικό αίτημα των MμE, ειδικά μετά τη δραστική περικοπή του σχετικούπρογράμματος από το ΕΣΠΑ. Παράλληλα, επιδιώκει οι πεπερασμένοι πόροιτου ΕΣΠΑ νααποτελέσουν βάση στην οποία θα προστεθούν τραπεζικά κεφάλαια και ηενίσχυση τωνεπιχειρήσεων να ξεφύγει από την παραδοσιακή λογική των επιχορηγήσεων,πουλήγουν μαζί με τα κοινοτικά προγράμματα. Στόχος είναι οι ενισχύσεις ναδίνονταιυπό τη μορφή δανείων με ευνοϊκούς όρους, η αποπληρωμή των οποίων θαανατροφοδοτεί το ταμείο, που θα είναι σε θέση έτσι να χρηματοδοτήσεινέαεπενδυτικά σχέδια επιχειρήσεων, σε μακροπρόθεσμη βάση. Έτσι με αρχικόκεφάλαιοτα 800 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, το ΤΕΜΠΜΕ θα προχωρήσει σε δημόσιαπρόσκληση γιασυμμετοχή στο Ταμείο Χαρτοφυλακίου, καλώντας τόσο τις εγχώριες, όσο καιευρωπαϊκές τράπεζες να συμμετάσχουν αυξάνοντας το κεφάλαιό του.Εκτιμάται ότιμε τον τρόπο αυτό το αρχικό κεφάλαιο μπορεί να τριπλασιαστεί και με τημόχλευσητελικώς να φθάσουν στις επιχειρήσεις περί τα 4-5 δισ. ευρώ. Τοπρόγραμμα αυτόθα αφορά τις επιχειρήσεις του εμπορίου, της μεταποίησης και τωνυπηρεσιών, ενώανάλογο πρόγραμμα προετοιμάζεται σε συνεργασία με το YπουργείοΑγροτικήςΑνάπτυξης και για τις αγροτικές και αλιευτικές επιχειρήσεις.
Τέλος με την ίδια φιλοσοφία θα επιδιώξει το YπουργείοΟικονομίας μέσω του ΤΕΜΠΜΕ να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αποπληρωμήςπαλαιώνοφειλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο που θαδημιουργηθεί από το ΤΕΜΠΜΕ θα εξασφαλίσει εγγυήσεις του Δημοσίου στιςεπιχειρήσεις προκειμένου να λάβουν δάνεια από τράπεζες για αποπληρωμήπαλαιώνχρεών. Το επιτόκιο των νέων δανείων θα κυμαίνεται γύρω στο 7,5%-8%, όσοπερίπουέχει διαμορφωθεί το επιτόκιο στα τρέχοντα προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ γιατηνεξόφληση οφειλών προς προμηθευτές, ασφαλιστικά ταμεία και εφορία.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιτέλους χιόνια!

Το έστρωσε για τα καλά στα ορεινά του νομού μας, όπου οι χιονοπτώσεις ήταν έντονες το πρωί…