Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 Σχέδια επί εκλογικού χάρτου του Οκτωβρίου του 2009

Σχέδια επί εκλογικού χάρτου του Οκτωβρίου του 2009

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
Σε αγώνα δρόμου επιδίδονται ΠΑΣΟΚ και ΝΔ προκειμένου νακαταρτίσουν τις εκλογικές λίστες στις 13 περιφέρειες της χώρας. Όλος οσχεδιασμός γίνεται επί …εκλογικού χάρτου του Οκτωβρίου του 2009.Δεκατρείςμήνες μετά τις βουλευτικές κάλπες τα αποτελέσματα των οποίων αποτελούντονγνώμονα με τον οποίο τα κόμματα καταστρώνουν τα σχέδια τους καιαναμένεται νακαταγραφούν με τον πιο έγκυρο τρόπο οι προθέσεις του εθνικού εκλογικούσώματοςστις δεκατρείς περιφέρειες.
 
Σχέδια επί εκλογικούχάρτου του Οκτωβρίου του 2009
 Στο ΠαΣοΚ, το οποίοστις τελευταίες βουλευτικές εκλογές είχε αποσπάσει προβάδισμα σε όλεςτιςπεριφέρειες -το μεγαλύτερο με 32,59% στην Κρήτη και το μικρότερο με1,38% στηνΠελοπόννησο -, επιδιώκουν με τις επιλογές των προσώπων που θα κάνουν ναδιατηρηθεί το «πράσινο» χρώμα παντού. Και αν και επισήμως υποστηρίζουνότι θαείναι ικανοποιημένοι με την επικράτηση σε περισσότερες από τις μισέςπεριφέρειες, υπό την προϋπόθεση βεβαίως να είναι μέσα σε αυτές και ηΑττική, οιελπίδες τους είναι για διψήφιο αριθμό εκλεγμένων περιφερειαρχών που θαέχουν τηστήριξη τους.
Στη Νέα Δημοκρατία τρέφουν ελπίδες για νίκη των υποψηφίωντους σε επτά περιφέρειες. Θεωρούν ότι μπορεί να ανατρέψουν εύκολα τουςεκλογικούςσυσχετισμούς του 2009 σε τρεις περιφέρειες που οι αποστάσεις με τοΠαΣοΚ ήτανμικρές: στην Κεντρική Μακεδονία (όπου η κυβερνητική παράταξη είχε τηχαμηλότερηεπίδοση), στην Πελοπόννησο (όπου κατεγράφη η μικρότερη διαφορά μεταξύτων δύοκομμάτων) και στη Δυτική Μακεδονία (όπου η ΝΔ κατέγραψε το υψηλότεροποσοστό).Δηλώνουν επίσης αισιόδοξοι για τις αναμετρήσεις στη Θεσσαλία, στοΒόρειο Αιγαίοκαι τα Ιόνια Νησιά, εκτιμώντας ότι θα υπάρξουν «ντέρμπι» στον δεύτερογύρο μεκαθοριστική την ψήφο των κομμάτων της Αριστεράς και κυρίως του ΚΚΕ πουέχειυψηλές επιδόσεις σε αυτές τις περιφέρειες, όπως και στην Αττική. Στιςδυνάμειδιεκδικούμενες περιφέρειες εντάσσουν, εξάλλου, την Ήπειρο, τηνΑνατολικήΜακεδονία και Θράκη (λόγω της ευκόλως μετακινούμενης μουσουλμανικήςψήφου),καθώς και τη Στερεά Ελλάδα, αν και στις δύο τελευταίες το 2009 οιδιαφορές υπέρτου ΠαΣοΚ υπερέβαιναν τον εθνικό μέσο όρο που ήταν 10,44% (43,92%έναντι33,48%).
 
Το προφίλ των «μικρώνπρωθυπουργών» από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ
Αντιφατικές στρατηγικές χαράσσουν τα κόμματα εξουσίας σ’ ότιαφορά το προφίλ των περιφερειαρχών στον οποίο επιφυλάσσεται ρόλος«μικρούπρωθυπουργού». Η κυβερνητική παράταξη που προτάσσει τον μεταρρυθμιστικόχαρακτήρα του σχεδίου «Καλλικράτης», με το οποίο καθιερώθηκε ο θεσμόςτουεκλεγμένου περιφερειάρχη, προσανατολίζεται να ρίξει στη μάχη της κάλπηςπολιτικά στελέχη. Σε αυτή την πορεία το ΠΑΣΟΚ «μετρά» νέα πρόσωπα,χωρίς βαριάπολιτική «προφορά» και κομματικό παρελθόν, γυναίκες, επιτυχημένουςεπαγγελματίεςκαι πρόσωπα με αριστερό προφίλ.
Την ίδια ώρα, η αξιωματική αντιπολίτευση που θέλει να δώσειπολιτικά χαρακτηριστικά στην ψήφο των πολιτών, επιλέγει μέχρι στιγμήςστηνπλειονότητα των περιφερειών «αυτοδιοικητικά» πρόσωπα, δίνοντας«χρίσματα» – ή «πολιτικήστήριξη» κατά την ορολογία της εποχής – σε εν ενεργεία «γαλάζιους»νομάρχες.
 
Αντιφατικέςεκτιμήσεις για την περιφέρειά μας
Σ’ ότι αφορά την περιφέρειά μας διαφορετικές εκτιμήσειςέχουν δύο έγκριτες αθηναϊκές εφημερίδες. Έτσι σύμφωνα με την «Ημερησία»τηνΠέμπτης : « Στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης όλοιποντάρουν στονΠ. Σγουρίδη, δεν αποκλείονται, όμως, ούτε ο Σ. Ξυνίδης, ούτε ο Γ.Πεταλωτής»,ενώ σύμφωνα μ ετο «ΒΗΜΑ της Κυριακής»: « Στην Ανατολική Μακεδονία καιΘράκη θααναμετρηθούν δύο νομάρχες της περιοχής: ο«γαλάζιος» Ξανθιώτης κ. Γ.Παυλίδηςκαι ο «πράσινος» Ροδοπαίος κ. Α. Γιαννακίδης»
 
Δηλώσεις Ξυνίδη γιατις εκλογές
 Στο μεταξύ αίσθησηπροκάλεσαν οι δηλώσεις του Σ. Ξυνίδη αναφορικά με το αν θα δεχόταν ναείναιυποψήφιος περιφερειάρχης: «Εγώ δεν έγινα γραμματέας του ΕθνικούΣυμβουλίου,διότι ξαφνικά όλη η Ελλάδα σκέφτηκε ότι ο Ξυνίδης είναι ο κατάλληλοςγραμματέαςτου Εθνικού Συμβουλίου, έγινα γιατί πίστεψε σε αυτό το οποίο είχε δειμέχριτότε στη δική μου πολιτική πορεία, τη μικρή αν θέλετε, αυτή τηνπεριφερειακήπολιτική πορεία, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Είναι προφανές,λοιπόν,ότι είναι στην απόλυτη δική του επιλογή το τι είναι αυτό το οποίο θακάνει οΞυνίδης, ακόμα και να πάει σπίτι του αύριο το πρωί». Οι διεργασίεςσυνεχίζονταικαθώς σε όλες τις περιφέρειες υπάρχουν «σίγουρα χαρτιά» και «κρυφοίάσοι».Επιπρόσθετα ο κ. Ξυνίδης άνοιξε διάπλατα το παράθυρο της προσέγγισης μετηΔημοκρατική Αριστερά λέγοντας (στο Κανάλι 1) ότι βλέπει θετικά τηνπρόταση πουέχει καταθέσει δημοσίως ο κ. Φ. Κουβέλης για την εξεύρεση ενόςυποψηφίου χωρίςκομματικά χαρακτηριστικά, τον οποίο θα μπορούσαν να στηρίξουν απόκοινού ΠαΣοΚκαι ανανεωτική Αριστερά. «Πιστεύω ότι είναι πολύ σοβαρή δήλωση του κ.Κουβέλη,η οποία εν πολλοίς εκπροσωπεί και όσα έχει εκφράσει ο κ. Γ. Παπανδρέου,ότανμιλούσε για συναινέσεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς» είπε ο κ.Ξυνίδης καισυμπλήρωσε ότι αυτή η πρόταση «απομένει να εκφραστεί και στη βάση, μέσααπόκάποια πρόσωπα» , υπογραμμίζοντας για τα περιθώρια διαλόγου με τηνΑριστερά ότι«όπου υπάρχει αντικείμενο υπάρχει και ενδιαφέρον συζήτησης» .

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ότι «σάπιο» υπάρχει στο… Βασίλειο της Δημαρχίας Ξάνθης

Κάτι «σάπιο» υπάρχει στο …Βασίλειο της Δημαρχίας Ξάνθης που έχει διαβρώσει και διαποτίσει …