Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 Ο Νέστος ‘βάζει τα καλά του’ για 12η φορά

Ο Νέστος ‘βάζει τα καλά του’ για 12η φορά

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
 
Μπορεί το budget για τις φετινές Γιορτές Νέστου να είναιπεριορισμένο περισσότερο από 50%, μπορεί οι εκδηλώσεις να συντόμευσανκατά μίαμέρα και μπορεί να επίσης τα μουσικά σχήματα που επιλέχθηκαν να είναιλιγότεροδημοφιλή, ωστόσο ο Νέστος ετοιμάζεται για 12η φορά να ‘φορέσει τα καλάτου’ καινα υποδεχθεί ξανθιώτες και επισκέπτες, νέους και μεγαλύτερους,μουσικόφιλουςκαι φυσιολάτρες, σ’ ένα πανηγύρι πολιτισμού, φύσης και δράσεων, πουσημείοαναφοράς έχουν τον ποταμό του Νέστου, που αποτελεί ‘στολίδι’,‘εργαλείο’ και‘οξυγόνο’ για το Νομό της Ξάνθης.
Οι Γιορτές Νέστου 2010 ξεκινούν την Παρασκευή 20 Αυγούστουκαι ολοκληρώνονται την Κυριακή 22 Αυγούστου και πλέον δεν έχει μείνειτίποταπαρά οι τελευταίες πινελιές της διοργάνωσης, το στήσιμο της σκηνής, ητοποθέτηση του ήχου κλπ. Η κ. Ευτέρπη Στάντσιου και η ΕταιρίαΤουριστικής Προβολήςτης Νομαρχίας προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα πρόγραμμα για όλες τιςηλικίεςκαι όλες τις επιθυμίες. «Εντάξαμε στο πρόγραμμα διάφορες δράσειςσχετικές με τοπεριβάλλον, τη μουσική, τη φωτογραφία, τον αθλητισμό, ώστε ο κάθεεπισκέπτηςτου Νέστου να διαλέξει ό,τι του ταιριάζει», σημειώνει η πρόεδρος τηςΝΕΤΑΞ κ.Στάντσιου.
Ήδη, όπως μας ενημερώνει η ίδια, ενδιαφέρον έχει εκδηλωθείαπό τους γειτονικούς νομούς και η αίσθηση είναι ότι οι γιορτέςκερδίζουνσυνεχώς την προτίμηση του κόσμου και αποτελεί κάθε χρόνο καιπερισσότερο έναθεσμό που προβάλλει το ποτάμι και φέρνει οφέλη στην περιοχή. Μάλισταενδιαφερόμενοι επισκέπτες ρωτούν για καταλύματα, αλλά και αν είναιδυνατή ηκατασκήνωση στο σημείο των εκδηλώσεων, πράγμα βέβαια που δεν είναιδυνατό καθώςη περιοχή έχει χαρακτηριστεί αισθητικό δάσος.
Σχετικά με τα φετινά περιορισμένα οικονομικά, η κ. Στάντσιουδηλώνει με σιγουριά ότι οι Γιορτές του Νέστου δε θα στερηθούν ούτε σεποιότητα,ούτε σε ποικιλία. «Απλά συρρικνώσαμε το πρόγραμμα κατά μία ημέρα,φέραμεμουσικά σχήματα πιο οικονομικά, επιλέξαμε ήχο από την Ξάνθη καισυγκεντρώσαμετα παραδοσιακά σχήματα σε μία ορχήστρα», εξηγεί η πρόεδρος της ΝΕΤΑΞ.
Κατά τα λοιπά το πρόγραμμα των Γιορτών Νέστου (που ακολουθείαναλυτικά) δίνει δυνατότητες για συναυλίες στο πανέμορφο φυσικόπεριβάλλον τουΝέστου, σπορ στο ποτάμι και ευκαιρία για επίσκεψη στην περιοχή σεγιορτινόκλίμα και με πολύ ακόμα κόσμο.
 
Το κάλεσμα τουΝομάρχη
«ΓΙΟΡΤΕΣ ΝΕΣΤΟΣ 2010». Γιορτές της φύσης και του ποταμού.Ένα μοναδικό φεστιβάλ που διοργανώνει για 12η συνεχή χρονιά η ΝομαρχίαΞάνθηςκαι η Εταιρία Τουριστικής Προβολής Νομού Ξάνθης στις όχθες του Νέστουποταμού,στα Στενά του Νέστου, στη Γαλάνη Ξάνθης. Το ποτάμι μας, ποτάμι ζωής γιατηνΑνατολική Μακεδονία και τη Θράκη, μας δέχεται κοντά του να απολαύσουμευπαίθριες περιβαλλοντικές, αθλητικές δραστηριότητες και πλούσιαπολιτιστικάδρώμενα.
Ένα τριήμερο δράσης και περιπέτειας που μας δίνει τηδυνατότητα να βιώνουμε τη μοναδική και ιδιαίτερη ομορφιά της περιοχής,ναταυτιστούμε με το περιβάλλον, να ευαισθητοποιηθούμε για την προστασίατου.
Ο Νέστος ποταμός μας καλεί, στο δικό του φεστιβάλ, στις«ΓΙΟΡΤΕΣ ΝΕΣΤΟΣ 2010» σ’ ένα τριήμερο ξεγνοιασιάς και ξεκούρασης,δράσης καιαπόλαυσης. Αξίζει να το ζήσουμε!
O Nομάρχης Ξάνθης, Γεώργιος Παυλίδης
 
Το πρόγραμμα τωνεκδηλώσεων
Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010
– 18:00 Γνωρίζουμε τη φύση του Νομού Ξάνθης μέσα από ταβιβλία, Έκθεση βιβλίου, Φύση, Οικολογία, Ιστορία, Παράδοση, Λογοτεχνία
– 21:00 Πρώτη προβολή πανελλαδικά του περιβαλλοντικούντοκιμαντέρ του διάσημου φωτογράφου Λουί Ψυχογιού «The Cove»
Ο Ρίτσαρντ Ο΄Μπάρι παγκοσμίως γνωστός από την δεκαετία του60 για την εκπαίδευση των δελφινιών, δουλεύοντας στο δημοφιλέςτηλεοπτικόπρόγραμμα «Flipper»,καθημερινά ασχολείτο με τα δελφίνια καιευχαριστούσε έτσιτο τηλεοπτικό του κοινό. Μια μέρα όμως ένα τραγικό συμβάν οδήγησε στονα βάλειο ίδιος τέλος σε αυτό που είχε δημιουργήσει. Το «THE COVE» διηγείται τοπώς οΟ΄Μπάρι , ο σκηνοθέτης Λουί Ψυχογιός και μια ομάδα ακτιβιστών,κινηματογραφιστών και δυτών ανέλαβαν την μυστική αποστολή ναεισχωρήσουν σε έναμικρό θαλάσσιο κόλπο στην Ιαπωνία, ρίχνοντας έτσι φως σε ένα σκοτεινόκαιθανάσιμο μυστικό. Η σοκαριστική ανακάλυψη που έκαναν ήταν μόνο «ηκορυφή τουπαγόβουνου». Το φιλμ αυτό ξεσκεπάζει όχι μόνο ένα ειδεχθές «έγκλημα»,αλλάαποκαλύπτει και μια επικίνδυνη αλήθεια σχετικά με την επίδραση τουανθρώπουστον πλανήτη μας. Το συγκλονιστικό αυτό ντοκιμαντέρ κέρδισε το ΌσκαρΚαλύτερουΝτοκιμαντέρ το 2010, καθώς και αμέτρητα άλλα βραβεία σε διάφοραφεστιβάλ(Βραβείο Κοινού στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Σάνταυς, ΒραβείοΚαλύτερουΝτοκιμανέρ από τις ενώσεις και Writers Guild of America, National BoardofReview και Writers Guild of America κ.α.) αποσπώντας διθυραμβικέςκριτικές.
Σάββατο 21 Αυγούστου 2010
-11:00-14:00 & 18:00-20:00 Βιώνουμε το ποτάμι και τηφύση.Υπαίθριες Δραστηριότητες, Canoe – Kayak, ποδηλασία, τοξοβολία,σκοποβολή,Flying Fox.
– 18:00 Γνωρίζουμε τη φύση του Νομού Ξάνθης μέσα από ταβιβλία. Έκθεση βιβλίου, Φύση, Οικολογία, Ιστορία, Παράδοση, Λογοτεχνία
– 18:00 Τοπική Παραδοσιακή Θρακιώτικη Κουζίνα. Γευθείτετοπικές λιχουδιές από τους Συλλόγους – Συνεταιρισμούς Γυναικών ΝομούΞάνθης.
– 19:30 Επίδειξη TAE KWON DO από τον Αθλητικό ΓυμναστικόΣύλλογο TAE KWON DO Ξάνθης. Προπονητής: κ. Σιδηρόπουλος Στέλιος
– 21:00 Παραδοσιακό Γλέντι. Γλέντι στους ρυθμούς τηςπαράδοσης μέσα από ένα μουσικό ταξίδι σε περιοχές της Ελλάδας με τομουσικόσχήμα της Κατερίνας Δούκα σε θρακιώτικα, Μικρασιάτικα, Ποντιακά καιΣαρακατσάνικα ακούσματα.
Κυριακή 22 Αυγούστου 2010
– 09:00 ή 10:00 Γνωρίζουμε τη φύση μας μέσα από τοποτάμι.Κατάβαση με Canoe-Kayak από Σταυρούπολη-Γαλάνη. Αναχώρηση στις09:00 απότην βάση της RIVERLAND στους Τοξότες ή αντίστοιχα στις 10:00 από τηνΣταυρούπολη. Επιστροφή 16:30 στην Γαλάνη. Δηλώσεις συμμετοχής στοτηλέφωνο: 2541062488 και e-mail: info@riverland.gr. Θα τηρηθεί κατάστασηπροτεραιότητας.
– 09:15 ή 09:25 Διαδρομές στη φύση. Εκδρομή με το τρενάκιτου Νέστου.
Αναχώρηση από το Σιδηροδρομικό Σταθμό Ξάνθης στις 09:15, απότο Σιδηροδρομικό Σταθμό Τοξοτών 09:25 για Σταυρούπολη και 13:00επιστροφή απόΣταυρούπολη για Τοξότες και Ξάνθη. Επίσκεψη στο Λαογραφικό ΜουσείοΣταυρούποληςκαι στο Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Δηλώσεις συμμετοχής στοτηλέφωνο:2541350145. Θα τηρηθεί κατάσταση προτεραιότητας.
Συνοδοί- ξεναγοί: κ. Νικόλαος Γερμαντζίδης, κ. ΑντώνιοςΒαρβατσούλιας
– 11:00 Πεζοπορία στο μονοπάτι του Νέστου. Με ελεύθερησυμμετοχή.
– 11:00-14:00 & 18:00-20:00 Βιώνουμε το ποτάμι και τηφύση. Υπαίθριες Δραστηριότητες. Canoe – Kayak, ποδηλασία, τοξοβολία,σκοποβολή,αναρρίχηση.
– 18:00 Έκθεση φωτογραφίας Δ. Κουκλά. Έκθεση φωτογραφίας μεθέματα από την Ξανθιώτικη φύση του κ. Δήμου Κουκλά.
– 18:00 Γνωρίζουμε τη φύση του Νομού Ξάνθης μέσα από ταβιβλία. Έκθεση βιβλίου. Φύση, Οικολογία, Ιστορία, Παράδοση, Λογοτεχνία
– 18:00 Τοπική Παραδοσιακή Θρακιώτικη Κουζίνα. Γευθείτετοπικές λιχουδιές από τους Συλλόγους – Συνεταιρισμούς Γυναικών ΝομούΞάνθης.
– 19:30 Επίδειξη TAE KWON DO W.T.F. (Ολυμπιακού Αθλήματος)από τον Αθλητικό Σύλλογο «ΟΡΕΣΤΗ ΒΑΣΙΛΗ» Ξάνθης, Προπονητής: ΑνδρέαςΧρηστίδης- 5ο DAN W.T.F., Καθηγητής φυσικής αγωγής.
– 21:00 Συναυλία με τον ΧΡΗΣΤΟ ΔΑΝΤΗ και τον ΓΙΩΡΓΟΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ
Ο Χρήστος Δάντης με πολύ ενέργεια, ανεβασμένη διάθεση καικαινούριο δίσκο, παρέα με τον Γιώργο Παπαδόπουλο ερμηνεύουν πολύ γνωστάκαιαγαπημένα τραγούδια από την ελληνική και ξένη δισκογραφία,δημιουργώντας μιαζεστή ατμόσφαιρα. Στην εκρηκτική συνάντηση των δυο καλλιτεχνώνσυμμετέχει και ηΑλεξάνδρα Κόνιακ μια τραγουδίστρια με ιδιαίτερες ερμηνευτικέςδυνατότητες καιμοναδική σκηνική παρουσία.
Ένα μουσικό παιχνίδι, ένα καταπληκτικό party για ναχορέψουμε, να τραγουδήσουμε και να ξεφαντώσουμε με beat ρυθμούς τωντραγουδιώντους.
Η είσοδος στις ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ καθώς και σε όλες τιςδραστηριότητες του Προγράμματος είναι ΕΛΕΥΘΕΡΗ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Κέρδισε την παρουσία του στο δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης το ΚΚΕ

Ελένη Διαφωνίδουelenidfn@yahoo.com Το ΚΚΕ με την αντιμνημονιακή τουαγωνιστική πορεία …