Στο εδώλιο η… αρχή του Βατοπεδίου

0

Συνεχίστηκε για δεύτερη μέρα μετά από 3 αναβολές, η πολύκροτη δίκη  – παράπλευρη της υπόθεσης της μονής Βατοπαιδίου – στο Τριμελές εφετείο Θράκης στην Κομοτηνή, με κατηγορουμένη την πρόεδρο Πρωτοδικών την επίμαχη περίοδο στην Ροδόπη, Μαρία Ψάλτη, τον μοναχό Αρσένιο που παρίστανται στην δίκη και τον καθηγούμενο Εφραίμ που εκπροσωπείται δια συνηγόρου. Το κατηγορητήριο είναι παράβαση καθήκοντος και  παραβίασης διασκέψεως δικαστηρίου για την κα Ψάλτη και ηθική αυτουργία για τους Ευφραίμ  – Αρσένιο.

Στο εδώλιο για δεύτερη μέρα Ψάλτη – Αρσένιος – Δια εκπροσώπου δικάζεται ο Ευφραίμ

Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε τη Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου με την εξέταση μαρτύρων: Των δικαστών Γεωργίας Σακάλογλου και Μιλτιάδη Γιοβανόπουλου που από το 2009 παραιτήθηκε από το σώμα της δικαιοσύνης και δικηγορεί. Εξετάστηκε επίσης ο υπ. βουλευτής ΠΑΣΟΚ Γιώργος Πεταλωτής που είχε την ιδιότητα τότε του προέδρου του δικηγορικού συλλόγου Ροδόπης και του προέδρου του νομαρχιακού συμβουλίου, ενώ μετείχε και στην κοινοβουλευτική εξεταστική επιτροπή για την υπόθεση Βατοπεδίου και μια δικαστής μάρτυρας υπεράσπισης για την κ. Ψάλτη.

Η δίκη συνεχίστηκε την Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου  – από τις 9 π.μ.  – με την εξέταση ως πρώτου μάρτυρα του νομάρχη Ξάνθης Γιώργου Παυλίδη, όπως επίσης και των κυρίων Θανάση Ξυνίδη και Ευάγγελου Λαμπάκη,  προέδρων (τότε) των δικηγορικών συλλόγων Ξάνθης και Αλεξανδρούπολης αντίστοιχα, του μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου, των ηγουμένων των μονών του Αγίου Όρους της Σίμωνος Πέτρας αρχιμανδρίτη Ελισσαίου, της μονής Φιλοθέου αρχιμανδρίτη Νικόδημου.

Τη διαδικασία παρακολουθούσαν από το ακροατήριο ο ηγούμενος της μονής Καρακάλου αρχιμανδρίτης Φιλόθεος, της μονής Αυγουστίνου Ναυπάκτου Νεκτάριος Μουλατσιώτης, αρκετοί πατέρες από άλλες μονές και σκήτες του Όρους, μοναχοί του μετοχίου του Βατοπεδίου από το Πόρτο Λάγος, ο πατήρ Νήφων, οι δύο πρώην διοικητές του Αγίου Όρους Κωνσταντίνος Λούλης και Νικόλαος Παπαδόπουλος.

Στο ακροατήριο επίσης υπάρχουν και μοναχές όπως και απλός κόσμος από Ξάνθη και Κομοτηνή. Δικηγόροι της υπόθεση είναι οι:  Αλέξης Κωστάρας καθηγητής στο ΔΠΘ, Γ. Μιχαλόλιας, Στέργιος Γιαλάογλου, Ηλίας Αναγνωστόπουλος, Χρ. Αργυρόπουλος και Φώτης Κρεμμύδας.

 

 

Τι κατέθεσαν οι δικαστές Σακάλογλου – Γιοβανόπουλος και Πεταλωτής

Σύμφωνα με αναλυτικό ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Μελαχροινής Μαρτίδου στην  εφημερίδα  «Χρόνος» Κομοτηνής, η δικαστής κ. Σακάλογλου (σήμερα υπηρετεί στην Αλεξανδρούπολη), ήταν εισηγήτρια στην επίμαχη υπόθεση της αγωγής της μονής κατά του ελληνικού δημοσίου μετά από ενδελεχή μελέτη και επεξεργασία, υπέβαλε γραπτά την εισήγησή της που είχε νομική τεκμηρίωση. Επειδή η πρόεδρος διαφωνούσε με την άποψή της περί τα τέλη Απριλίου 2004 ενημέρωσε τον κ. Γιοβανόπουλο το 3ο μέλος της σύνθεσης για να διασκεφτούν. Πράγματι αυτό έγινε και ζήτησε, αφού η στάση της προέδρου ήταν η ίδια να συνταχθεί πρακτικό μειοψηφίας και παρέδωσε το σχέδιο της εισήγησής της στις 24 Απριλίου. «Εν συνεχεία όταν έφυγαν οι πίνακες του Α΄ τετραμήνου-είπε στην κατάθεσή της- είδα ότι η υπόθεση εμφανιζόταν σε εκκρεμότητα στα χέρια μου. Απευθύνθηκα στον προϊστάμενό μου και είπα ότι εγώ την έχω παραδώσει. Στις 25 Ιουνίου με πήρε η γραμματέας και μου είπε ότι επεστράφη η εισήγηση από την κ. πρόεδρο. Έκτοτε ασχολήθηκα στον Σεπτέμβριο του 2008 όταν με κάλεσε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Κωλυσιεργούσε δηλαδή η πρόεδρος;

-Μου έλεγε ότι η αγωγή έπρεπε να γίνει δεκτή στο σύνολό της. Τα επιχειρήματα που άκουγα ήταν για τα χρυσόβουλα, για το ανάθεμα του πατριάρχη του Γρηγορίου του Ε΄, για το ότι η Βιστωνίδα είναι μικρή λίμνη, ενώ εγώ επικαλούμουν άλλα προβλήματα στην υπόθεση που ως δικαστής δεν μπορούσα να κάνω δεκτή την αγωγή. Τα επιχειρήματά της δεν ήταν ικανά να με μεταπείσουν. Πήγαινα να χαιρετήσω την πρόεδρο και την συζήτησή μας μονοπωλούσε το θέμα της μονής.

Η απόφαση τελικά δημοσιεύθηκε το Νοέμβριο του 2008.

Σας πλησίασε κανένας από τους πατέρες;

-Όχι κανείς. Ό,τι άκουσα, τα άκουσα από την τηλεόραση.

Νομικά ή πραγματικά επιχειρήματα επικαλείται ένας δικαστής; Είθισται να επικαλείται επιχειρήματα θρησκευτικού περιεχομένου;

-Συζητούσαμε για το Άγιο Όρος και τον ιστορικό του ρόλο, για τα αναθέματα των πατριαρχών κι εκεί υπεισέρχεται η προσωπική στάση του καθένα.

Κατά την ανταλλαγή απόψεων αισθανθήκατε ότι σας πίεσε η κ. Ψάλτη;

-Σαν δικαστής ήταν αδύνατον να μεταπειστώ εξ αντικειμένου, αν ήταν άλλος συνάδελφος επί δίμηνο δεν ξέρω τι θα έκανε. Άκουγα πολλά για την περιουσία της εκκλησίας, για το ρόλο του Αγίου Όρους που επίσης συμφωνώ, αλλά δεν με ενδιέφερε για την επεξεργασία της υπόθεσης. Η διεκδικούμενη έκταση ήταν επίδικη για πρώτη φορά, ο μισός κάμπος της Ροδόπης ουδέποτε είχε διεκδικηθεί από την μονή και περίμενα επιχειρήματα επ΄ αυτών.

Σας είπε ότι τα χρυσόβουλα ήταν τίτλος νομής;

-Μου το είπε.

Γιατί απερρίφθησαν οι παρεμβάσεις του δημοσίου;

-Ήταν απαράδεκτες γιατί δεν υπήρχε κύρια δίκη.

Κωστάρας συνήγορος: Πατριαρχικά σιγκίλια, σουλτανικά βεράτια αναφορές στο βιβλίο Αποστολάκη για το νομικό καθεστώς τα έχετε υπ’ όψιν σας; Γιατί παραδώσατε την εισήγησή σας μετά από 3 μήνες καθυστέρηση;

-Την δικογραφία την πήρα στις 20 Νοεμβρίου, ενώ ασχολήθηκα στο ίδιο διάστημα με 17 υποθέσεις πολυμελούς, με 50 μονομελούς, με 21 υποθέσεις τριμελούς, 20 αυτόφωρα και άλλες υποθέσεις, ενώ έγραψα και την εισήγηση του Βατοπαιδίου.

Τα δυσχερέστατα και δυσεπίλυτα προβλήματα δεν δικαιολογούν το δίμηνο της καθυστέρησης για την σύνταξη της μειοψηφίας;

-Η κ. πρόεδρος ήξερε που προσανατολίζεται η εισήγηση.

Οι αποφάσεις των δικαστηρίων καθαρογράφονται εντός του 10ημέρου, το τηρήσατε αυτό εσείς;

-Προσωπικά μόλις μου φέρει τις υποθέσεις καθαρογραμμένες η γραμματέας τις υπογράφω εντός διημέρου.

Συνήγορος: Γνωρίζατε ότι υπήρχαν πρωτοβουλίες πολιτικών, κληρικών και πολιτών που έβαλλαν κατά της Μονής;

-Ναι υπήρχα&#95

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ναι θα είμαι υποψήφιος στις εκλογές»!

Αναπτερώνονται ο…