Πρώτη κινητοποίηση στην Ξάνθη
Πρώτη κινητοποίηση από τους εργαζόμενους βάσει του προγράμματος stage πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας μετά την απόφαση της κυβέρνησης την Παρασκευή να προχωρήσει σε οριστική κατάργηση του θεσμού που, όπως δήλωσε ο Θ. Πάγκαλος, ο οποίος ήταν επικεφαλής της διυπουργικής σύσκεψης των αρμόδιων υπουργών, δημιουργήθηκε "για την πολιτική ομηρία παιδιών και των οικογενειών τους ώστε να μετατραπούν σε σκληρούς υποστηρικτές της ΝΔ".
Στην Ξάνθη πραγματοποιήθηκε αποχή και συγκέντρωση εργαζόμενων stage από το ΙΚΑ, το ΕΒΕ, την Εφορία και τον ΟΑΕΔ μπροστά στο κτήριο του ΙΚΑ. Νέοι άνθρωποι απηυδισμένοι και ανήσυχοι: «Δεν είμαστε ασκούμενοι, είμαστε εργαζόμενοι. Πάτε να δείτε μέσα στο ΙΚΑ, που λένε στους υπαλλήλους να φύγουν γιατί δουλειά δε μπορεί να γίνει χωρίς εμάς».
Ωστόσο, οι εκπρόσωποι του stage στην Ξάνθη που πραγματοποίησαν την κινητοποίηση με αίτημα να σταματήσει το καθεστώς ομηρίας και η εργασία χωρίς ασφάλιση, άδειες κλπ, δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους και ευελπιστούν η κυβέρνηση να αναγνωρίσει το πλήγμα που θα δεχτούν και να λάβει μέτρα για την διασφάλισή τους: «Δουλεύουμε 3 και 5 χρόνια με 500 ευρώ, μόνο και μόνο για να κατοχυρώσουμε προϋπηρεσία, ο καθένας θα μπορούσε να είναι στη θέση μας».
Αλλαγές για τη μοριοδότηση
Έντονη διαμαρτυρία προκαλεί κυρίως το γεγονός ότι καταργείται η μοριοδότηση και άρα φαίνεται και πάλι μακριά η πρόσληψη στο δημόσιο.
Οι εργαζόμενοι, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Πεταλωτή, δεν θα έχουν δικαίωμα μοριοδότησης και δεν θα πληρωθούν όσοι προσελήφθησαν σε πρόγραμμα stage μετά την προκήρυξη των εκλογών.
Το πρόβλημα δημιουργείται με όσους απασχολήθηκαν για πάνω από 24 μήνες αφού ο νόμος Παυλόπουλου τους δίνει το δικαίωμα να συμμετάσχουν με πριμοδότηση σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ για την απόκτηση μόνιμων θέσεων στο Δημόσιο και προβλέπει ότι όσοι συμβασιούχοι συμπληρώσουν 24 μήνες απασχόλησης στο Δημόσιο, ακόμη και σε stage, δικαιούνται προσαύξησης 50% στα μόρια για την προϋπηρεσία τους για κάθε διαγωνισμό μέσω του ΑΣΕΠ, αρκεί οι θέσεις που προκηρύσσονται να είναι συναφείς με την ειδικότητά τους στο Δημόσιο.
Ο κ. Πεταλωτής απέρριψε το ενδεχόμενο να θεμελιώσουν αυτοί οι συμβασιούχοι δικαίωμα μονιμοποίησης. «Δεν έχω υπόψη μου κάποιο νόμο που να προβλέπει ότι όσοι εργάζονται 24 μήνες με τα προγράμματα Stage, μπορούν να θεμελιώσουν δικαίωμα μονιμοποίησης. Σ’ αυτή την απόφαση της Νέας Δημοκρατίας είχαμε διαφωνήσει και ως αντιπολίτευση» είπε και σημείωσε ότι για την τύχη τους θα υπάρξει δημόσια διαβούλευση.
Συγκεντρωτικά, η διυπουργική σύσκεψη κατέληξε σε πέντε βασικά σημεία:
– Καταργούνται και απαγορεύονται τα stage στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ,
– στον ιδιωτικό τομέα θα διατηρηθούν μόνο ως μαθητεία, εφόσον τηρούνται όλες οι προϋποθέσεις,
– οι συμβάσεις της προεκλογικής περιόδου κρίθηκαν παράνομες, δεν θα πληρωθούν όσοι προσελήφθησαν τότε,
– οι συμβάσεις που λήγουν δεν θα ανανεωθούν,
– και τέλος, στο Δημόσιο θα υπάρχουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όπου υπάρχουν οργανικά κενά με ευθύνη του ΑΣΕΠ.
Ελένη Διαφωνίδου