S.O.S. για το αρδευτικό!

0

Άμα τη κινήσει…του έργου που χαρακτηρίστηκε ως το μεγαλύτερο έργο στο νομό και εννοούμε την υπόγεια άρδευση της πεδιάδας της Ξάνθης με νερά του Νέστου καθώς όπως ανακοινώθηκε τέλος του 2008 από τον τ. υπουργό Αγροτικής ανάπτυξης κ. Αλέξανδρο Κοντό, αρχές του 2009 ξεκινούν τα έργα κεφαλής (αντικατάσταση των γεωτρήσεων κ.λ.π.) και στο νήμα ακριβώς της εκπνοής της περιόδου των ενστάσεων τρεις περιβαλλοντικές «Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης» , Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία» και «Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού», προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (Αίτηση Ε΄7240/27 – 11 – 08) κατά των τεσσάρων υπουργών: ΥΠΕΧΩΔΕ, Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης, Πολιτισμού, ζητώντας της ΑΚΥΡΩΣΗ της από 29/9/2008 (υπ. Α.Π. οικ. 108433 Κοινής Απόφασης των ανωτέρω υπουργών με θέμα «Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων για το έργο: «Μεταφορά και διανομή νερού από τον ποταμό Νέστο στις πεδιάδες Ξάνθης και Κομοτηνής για την αποκατάσταση των υπόγειων υδροφορέων (Νομός Ξάνθης)». Το αιτιολογικό της αίτησης ΑΚΥΡΩΣΗΣ της ΚΥΑ περιβαλλοντικών Όρων που αναλύεται με την παράθεση των τεχνικών χαρακτηριστικών του έργου είναι ότι: «Το επίδικο σχέδιο πρόκειται να είχε σοβαρότατες αρνητικές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον των περιοχών».
S.O.S. για το αρδευτικό – Κινδυνεύει η πεδιάδα από την υφαλμύρωση
Θορυβημένος ο Νομάρχης Ξάνθης κ. Γιώργος Παυλίδης για την αρνητική αυτή εξέλιξη που επιφέρει τουλάχιστον την καθυστέρηση στην υλοποίηση ενός έργου που ο ίδιος οραματίστηκε και εργάστηκε για την τελεσφόρησή του με την πεποίθηση ότι είναι πρωτίστως περιβαλλοντικό καθώς «σώζει» την πεδιάδα της Ξάνθης από την υφαλμύρωση που προκαλούν οι γεωτρήσεις και παράλληλα συμβάλλει στην αύξηση του εισοδήματος των αγροτών του νομού καταγγέλλει τις περιβαλλοντικές οργανώσεις που προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικράτειας καλεί μέσω του «Ε» σε συστράτευση όλων φορέων του νομού, την τοπική αυτοδιοίκηση και τα κόμματα θέτοντας τους προ των ιστορικών ευθυνών τους στην περίπτωση αναστολής του έργου. Ο ίδιος όπως δηλώνει έχει ασκήσει παρέμβαση επιδιώκοντας την απόρριψη της αίτησης ΑΚΥΡΩΣΗΣ και της αίτησης αναστολής του έργου.
Νομάρχης Ξάνθης: «Καταγγέλλω τις περιβαλλοντικές οργανώσεις γιατί μέχρι τώρα δεν έδειξαν καμιά ευαισθησία για την προστασία της υπό ερημοποίηση περιοχής. Η πεδιάδα της Ξάνθης κινδυνεύει, η λίμνη Βιστονίδα κινδυνεύει όλο το σύστημα αν δεν έρθει νερό.
Η παράκτια περιοχή του νομού μας είναι από τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από το φαινόμενο της υφαλμύρωσης. Είναι ένα τεράστιο θέμα που ξεκινάει πριν 40 χρόνια όταν οι αγρότες των παράκτιων περιοχών εξόρυσσαν γεωτρήσεις με σκοπό να επιβιώσουν. Έτσι μέσα από ένα νομικό καθεστώς ασαφές μέσα από παράτυπες πράξεις δημιουργήθηκαν στον νομό μας νόμιμες και παράνομες 8.000 γεωτρήσεις!.
Στην παράκτια περιοχή όπως στην περιοχή του Ερασμίου μεταξύ Μαγγάνων και Ερασμίου , Ανατολικά του Λασπία διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα υφαλμύρωσης σε μια έκταση 15 χιλιομέτρων. Διαπιστώσαμε ότι καταστρεφόταν δεκάδες χιλιάδων στρεμμάτων παράκτιας περιοχής μιας ζώνης που είναι μέσα στην ζώνη της συνθήκης Ραμσάρ στο χώρο του Εθνικού πάρκου. Το εθνικό πάρκο έχει τεράστια έκταση στην Ξάνθη και εκτείνεται σε πολλά σημεία.
Συνεπώς καταστροφή ερημοποίηση σε οποιοδήποτε σημείο του νομού σημαίνει αλλοίωση του εθνικού πάρκου. Σχεδιάσαμε τότε με πολύ αγώνα την μεταφορά νερών από το ύψος των Τοξοτών από το φράγμα του Θησαυρού έτσι ώστε να αντικατασταθούν οι γεωτρήσεις με νερά του Νέστου ώστε να σωθεί η παράκτια ζώνη του νομού. Το έργο είναι πρωτίστως περιβαλλοντικό».
Προς επίρρωσιν του ισχυρισμού του Νομάρχη, ιδού τι αναφέρει το ΤΕΕ και δημοσιεύματα για τις αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον από την υφαλμύρωση καθώς και ένας χάρτης με τις περιοχές υφάλμυρων υπόγειων νερών που έχει την Ξάνθη στο κόκκινο!
ΤΕΕ _ Θράκης: «Η υφαλμύρωση των υπογείων νερών και η υποβάθμιση των καλλιεργήσιμων εδαφών αποτελούν σημαντικό ζήτημα για τις παράκτιες περιοχές της Θράκης. Η ενημέρωση των αγροτών αλλά και η μεταφορά γλυκού νερού σε περιοχές που υπάρχει έλλειψη είναι θέματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης»
Δημοσίευμα εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» φύλλο: 3- 7 – 2007: «Η υφαλμύρωση των υπόγειων υδάτων λόγω της υπεράντλησης νερού κυρίως από τη γεωργία και τον τουρισμό απειλεί τη χώρα μας. Το πρόβλημα έχει εκδηλωθεί στην παράκτια περιοχή του Νέστου….Έργα συγκράτησης επιφανειακών υδάτων προωθούνται στις περιοχές Ροδόπης – Ξάνθης».
Νομάρχης Ξάνθης: «Καλώ σε συστράτευση όλους εκείνους που είναι ευαισθητοποιημένοι για το περιβάλλον να προστατεύσουν το περιβάλλον και το Εθνικό Πάρκο. Θέλω να επιστήσω την προσοχή ότι η οποιαδήποτε καταστροφή της παράκτιας ζώνης του νομού μας με υφαλμύρωση και ερημοποίηση μέσα από την ανατροπή αυτού του έργου θα βαρύνει ιστορικά εκείνους που θα την επιχειρήσουν. Εμείς είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτό το έργο είναι άκρως απαραίτητο. Καλώ τους φορείς, τα κόμματα, τους δήμαρχους να παρέμβουν σ’ αυτή τη διαδικασία! Το οφείλουμε στον τόπο μας, στο περιβάλλον, στις επόμενες γενιές»!

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο Γ. Μανιάτης στην Ξάνθη για την Πράσινη Ανάπτυξη

Στο Nομό Ξάνθης θα &…